Waarom word ik niet rijk

Inleiding

20100803geluk.JPG

Geluk

Mensen vragen zich vaak af waarom ze niet rijk worden, ondanks het feit dat ze net zo hard werken als hun collega of concurrent. Er zijn al vele verklaringen voor gegeven. Zo zou het liggen aan je instelling tegenover geld. Als je nu maar je wensen helder voor ogen hebt dan krijg je vanzelf geld. Of het komt omdat mensen je het gunnen, dus aan je gedrag. Of het is gewoon geluk. Het kan er ook aan liggen dat god een plan heeft voor je leven. Maar vaak is het voldoende om naar je eigen gedrag te kijken om te weten waarom je niet rijk wordt. Waarbij niet geschoten altijd mis is overigens ook een niet volledige verklaring is.

⬇ Index

Invloeden

De wil

Als mensen niet krijgen wat ze willen, dan zoeken ze daar allerlei verklaringen voor. Zo geeft het boek 'The secret' aan dat we alleen krijgen wat we willen als we duidelijk voor ogen hebben wat we willen. Waarbij even buitenbeschouwing gelaten wordt dat de meeste mensen vooral voor ogen hebben wat anderen vinden dat ze moeten willen. Dus om de wet van attractie te laten werken moet je eerst eerlijk tegenover jezelf worden, zodat je geen gemengde boodschap het universum instuurt. Want daardoor krijg je iets anders dan je voor ogen had.

⬇ Index

God

De bijbel geeft weer een andere verklaring. Het is de wil van god die bepaalt wat je in dit leven overkomt. Niet voor niets het spreekwoord:

De mens wikt, maar god beschikt.

Dus hoe je ook je best doet om je wensen te realiseren, als god het niet wil dan kun je het vergeten. Het is god die bepaalt wat je krijgt en moet doen. Vandaar dat god je een vrije wil heeft gegeven, zodat je in vrijheid kunt kiezen om te klagen over deze behandeling. Maar verder heb je die vrije wil eigenlijk voor niks, behalve natuurlijk om te kiezen voor die god, 

20100803dobbelstenen.JPG
Toeval

zodat hij je succesvol kan maken of anders je behoefte aan rijkdom weg kan nemen.

⬇ Index

Geluk

Dan zijn er mensen die vinden dat alles puur geluk is.

Als je voor een dubbeltje geboren bent, dan word je nooit een kwartje!

is toch een Nederlands gezegde. Je hebt gewoon de pech op de verkeerde plek geboren te zijn. Uit sociologisch onderzoek blijkt dit beter te passen bij de werkelijkheid van mensen dan andere verklaringen. Het verklaart alleen niet die paar mensen die het lukt om zich los te maken van de sociale positie waarin ze geboren zijn. Waarbij je mensen hebt die stijgen, maar ook dalen. Maar dan is weer in ander onderzoek bewezen dat je genen ook invloed hebben op je successen in dit leven. Maar dat is ook weer toeval natuurlijk welke genen je krijgt. Hoewel er nu steeds meer bewijs gevonden wordt dat je omgeving invloed heeft op welke genen actief worden, maar dat is eigenlijk ook weer toeval.

⬇ Index

Gedrag

Je hebt ook mensen die geloven dat het je gedrag is dat van invloed is op je succes. Zo zouden mensen die aardig gevonden worden meer gegund worden dan mensen die onaardig gevonden worden. Dus onaardigen maken minder kans om succesvol te zijn. Alleen wel vreemd hoeveel onaardige mensen er dan toch succesvol zijn, als het om geld gaat. Als je een andere norm kiest blijken ze helemaal niet succesvol te zijn. Maar of je onaardig of aardig bent blijkt ook weer door je genen en opvoeding bepaalt te worden. Dus het is toch weer toeval.

⬇ Index

Niet geschoten

Daarnaast vergeten we vaak dat we ook nog eens het geluk moeten hebben om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Dus dat idee van niet geschoten is altijd mis is ook onzin. Want er zijn massa’s mensen die voortdurend schieten maar nooit raken. Terwijl één andere persoon het geluk heeft om net op het juiste moment te schieten en daardoor succesvol te zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van de iPod en iPhone van Apple. Hoe goed die producten ook mogen zijn, als niemand het geld had gehad om muziek te kopen of urenlang op internet rond te hangen dan was er niemand geweest die de iPod of iPhone wilde hebben.

⬇ Index

Verklaring

Er zijn dus eigenlijk maar twee verklaringen voor ons succes. De eerste is ons gedrag. Als ons gedrag anderen afschrikt dan verkleinen we de kans om financieel rijk te worden. De tweede is het toeval. Als we niet op het juiste moment op de juiste plaats zijn, dan kunnen we nog zo ons best doen we zullen er financieel niet beter van worden. Kijk bijvoorbeeld naar de nomadenstammen op deze planeet, die heel hard werken, maar volkomen overgeleverd zijn aan de grillen van de natuur voor hun overleving.

⬇ Index

Voorwaarden

Dat past ook veel beter in alle voorbeelden die je kunt vinden. Zo kunnen veel zaken pas ontstaan als er meerdere voorwaarden klaar voor staan. Zo was het straalvliegtuig nooit een succes geworden als mensen het geld niet hadden gehad om te gaan reizen. Maar er waren nooit vliegtuigen geweest als de Wright broeders in 1903 niet een

20100803vliegtuig-veld.jpg
Vliegveld

manier hadden gevonden om een gemotoriseerd vliegtuig te maken. Vervolgens moest iemand een manier vinden om vliegtuigen van aluminium te maken met een drukcabine. Verder was er iemand die de turbofan straalmotor moest uitvinden, zodat je tegen redelijke kosten een vliegtuig verder kon laten vliegen dan duizend kilometer. Er was ook iemand nodig die bedacht hoe je eenvoudig veel mensen met hun bagage kon laten instappen, iets wat wij tegenwoordig een vliegveld noemen. Verder was vliegen nooit een succes geworden zonder RADAR (RAdio Detecting And Ranging), want dan kon er maar één vliegtuig per kwartier landen. Natuurlijk had je ook nog de uitvinding van het raffinage proces nodig en de ontdekking dat kerosine een goede maar vooral betaalbare vliegtuigbrandstof was. Zo kun je de lijst van voorwaarden voor het succes van vliegen langer en langer maken. Maar de belangrijkste voorwaarde voor het succes van vliegen is wel de uitvinding van het samenwerken door eencelligen. Als dat nooit was gebeurd dan hadden wij waarschijnlijk nooit bestaan. Maar ja dan zouden we ons ook niet druk hoeven te maken over hoe succesvol we wel niet zijn.

Index van koppen

Inleiding Invloeden God Geluk Gedrag Niet geschoten Verklaring Voorwaarden Index van koppen