Waarom zijn zwarte bessen zo gezond

Zwarte bessen

In juli en augustus wordt er traditioneel elk jaar veel reclame gemaakt voor zwarte bessen of zwarte trosbessen. Ze zijn supergezond en je kunt er van alles mee doen. Ook belangrijk: deze zwarte pareltjes bevatten zeer weinig calorieën. Dit wordt dus een promotie voor de zwarte bes!
 

Zwarte bessen zijn juweeltjes

 
  • De zwarte bes bevat om te beginnen veel vitamine C, provitamine A (meer dan sinaasappelen!), vitamine B, rutine, pectine, cellulose, tannine, mineralen (kalium, calcium, magnesium en ijzer) en zelfs etherische olie.
  • Daarnaast zijn ze rijk aan anti-oxidanten en spelen zo een positieve rol tegen veroudering.
  • Van de bladeren kun je ook thee maken. Zwarte bessenthee is zeer geschikt als huismiddel tegen jicht.
  • En last but not least: je kunt er lekkere confituur (jam) van maken.

!Opvallend: zwarte bessen ruiken eigenlijk niet al te lekker, integendeel: ze kunnen een onaangename geur hebben.

Waar vind je ze?

Zwarte bessen zijn afkomstig van de zwarte bessenstruiken. Daar zijn talrijke variëteiten van. Je vindt deze struiken nog beperkt in de vrije natuur en bij de gewone mens in de straat in de tuin maar altijd op vochtige plaatsen. De meeste bessen worden echter ‘geteeld’ op verzoek van de sap-industrie. Ze worden dan machinaal geoogst en verwerkt tot sap. De kleur van het sap is hierbij van zeer groot belang, alsook het vitamine C-gehalte en de geur (uitgedrukt als ‘cassis’).

♦ De bloeitijd is van april tot mei. Ze zijn gevoelig voor nachtvorst. De oogsttijd loopt van begin juli tot half augustus.

Wat kun je er mee doen?

  1. Ideaal in confituur (jam), gelei, taarten en sorbets.
  2. Zwarte bessen voegen een kruidige toets toe aan de bereiding van fruitsappen en siropen.
  3. De bekendste toepassing is ongetwijfeld de zwarte bessenlikeur. Deze likeur is dan weer nodig om in combinatie met witte wijn Kyr te maken (aperitief).
  4. Ondanks de (soms) minder aangename geur mag je ze vers eten (goed wassen!) en verwerken in fruitsla.
  5. Ook als versiering worden de trosjes op gebak of ijs gedrapeerd.

De heilzame werking van zwarte bessen

  1. Zwarte bessensiroop drinken is bijzonder goed bij verkoudheid of keelpijn.
  2. Het zou ook de elasticiteit van de aders versterken.
  3. Door een aantal vezels die erin zitten, verbeteren de darmtransit en het naar het toilet gaan.

Hoe bewaar je zwarte bessen?

  • Zwarte bessen zijn erg kwetsbaar: controleer en verwijder beschadigde vruchtjes meteen uit het bakje om te vermijden dat ze de andere besjes aantasten. Na aankoop bewaren cassisbessen ongeveer een week.
  • Voor het overige: zwarte bessen kunnen goed worden bewaard in de diepvries. Eerst goed wassen, dan goed drogen en in een hermetisch gesloten doos of vershoudzak verpakken.

Hoe maak je zwarte bessenjam?

zwarte bessen jam leerwikiVeel heb je niet nodig: 1 kg zwarte bessen en 1,5 kg kristalsuiker.

Bereiding: de bessen goed wassen en de steeltjes verwijderen. Het verschrompelde bloemetje aan het andere uiteinde van de vrucht mag zelfs (naar eigen keuze) blijven zitten. Pak een behoorlijke pan, doe er ruim 0,5 liter water en de zwarte bessen in. Langzaam verwarmen tot kookpunt. Daarna nog 15 à 20 minuten zachtjes doorkoken terwijl je nu en dan rustig door de brei roert. Doe dit rustig als je de vruchten min of meer intact wil houden.   Vervolgens de suiker al roerend toevoegen. Eenmaal alle suiker goed gemengd en opgelost, het vuur weer verhogen. Het geheel moet nu opnieuw koken. Niet te lang! 5 minuten is voldoende.

Pan van het vuur nemen en gedurende een 5tal minuten al roerend laten afkoelen. 

Verdelen over de confituurglazen (steriel?) en afsluiten terwijl de jam nog zo heet mogelijk is.  Zo krijg je de beste sluiting (luchtdicht). Zet de gevulde jampotten hun kop. Laat enkele uren verder afkoelen.

Klaar! Smakelijk!

Tenslotte een recept: mousse van zwarte bessen: heerlijk!

Ingrediënten voor 4 personen :

0,5 kg zwarte bessen,

3 eetlepels water,

100 g kristalsuiker,

1 snuifje zout,

2,5 dl slagroom,

1 eetlepel frambozenlikeur of cassislikeur,

1 eiwit,

2 zakjes vanillesuiker,

muntblaadjes (voor de garnering).

Bereidingswijze

Was de zwarte bessen. Doe ze in een pan met water en laat ze 10 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur, lepel de bessen eruit en druk ze door een zeef zodat alleen de pitten, velletjes en eventuele steeltjes achterblijven. Doe de bekomen puree terug in de pan en voeg de suiker toe en laat afkoelen. Klop het eiwit stijf met een snuifje zout. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en voeg er eventueel de likeur aan toe. Spatel de slagroom door het eiwit en meng er daarna de koude bessenpuree door. Verdeel de mousse over schaaltjes of glazen. Zet in de koelkast en laat opstijven. Versier met een takje munt. Smakelijk!

.