Wanneer het ontwormen van een hond-kat

Inleiding

Het is nodig dat elke hond of kat preventief ontwormt word,het doel van ontwormen is het terug dringen van een worminfectie tot normaal niveau. Het is niet mogelijk om alle wormen in het dier kwijt te raken, het is natuurlijk dat een hond/kat een aantal wormen heeft.In Nederland heb je 2 wormsoorten namelijk de lintworm en de spoelworm.

Soorten wormen

Lintwormen

Lintwormen(cestodes) komen vooral in de dunne darm van het dier voor, het zijn platte wormen en kunnen van een paar millimeter 2,5 meter lang worden. De lintworm hecht zich aan de darmwand en en leeft van het darminhoud dat via hun huid word geabsorbeerd. De besmetting met nieuwe lintwormen komt door de nieuwe levencyclus en deze gaat door en door. De volwassen worm legt eitjes in de dunne darm die er vervolgens uit komen via de ontlasting en komen dan in de omgeving terecht. Als het daarna zich vervolgens als larve uit komt en zich hecht aan een vlo, die weer opgegeten word door de hond/kat en de cyclus is weer rond, het dier is dan alweer besmet met nieuwe wormen.

Spoelworm

Spoelworm (Ascaris lumbricoides) komt ook vooral in de dunne darm van het dier voor, het zijn ronde wormen en kunnen van paar millimeter tot 20 cm lang worden. het vrouwtje kan wel tot 200.000 eieren per dag leggen. De speolworm heeft geen gastheer nodig zoals de lintworm de bemetting kan al heel snel gaan via de melk op de jongen van de hond/kat.

Wormmiddelen

Je hebt veel verschillende soorten ontwormingsmiddelen op de markt,met ook veel verschillende soorten prijscategorieen. Ook de werkzaamheid per middelen is verschillend, de meeste soorten helpen goed tegen de spoelworm maar laat zich te wensen over de werking tegen de lintworm. Het beste kun je advies inwinnen bij een goede dierenspeciaalzaak of bij je eigen dierenarts. Wormmiddelen zijn zowel in pastavorm als in tabletvorm te verkrijgen.

Ontwormingsschema

Volwassen honden en katten.

Elke 3 maanden ontwormen tegen wormen.Het wordt door sommige dierenartsen aangeraden om elke jaar je dier zijn ontlasting te laten testen op eventuele aanwezigheid van wormen.

Drachtige, loopse of krolse dieren

Voor en na de krolsheid de dieren behandelen met een wormmiddel(voor het dekken en na het dekken van een dier).

Kittens en pups

Deze horen even wat vaker behandeld te worden voordat het middel de gewenste werking heeft. Bij 3,6,9 gezamelijk met het moederdier ontwormen. Daarna moet het iedere 6 weken tot aan het gemiddelde leeftijd van een 9 maanden.Hierbij willen dierenartsen ook wel eens adviseren om een proef te laten doen op de ontlasting om te kijken hoeveel wormen er eventueel aanwezig zijn.