Wanneer krijg je een budgetmeter

Een budgetmeter en de gevolgen

Particulieren die hun energiefactuur niet meer kunnen betalen, worden uiteindelijk opgezegd door hun energieleverancier. Terecht zou je zeggen: niet betalen, geen energie. Een energieleverancier is nu een maal geen sociale instelling. Maar je kunt de dag van vandaag niet zonder energie, al is het maar voor een beetje licht in huis, om te kunnen koken of niet te bevriezen voor TV. Hoe moet je dan verder?

Wanneer krijg je een budgetmeter?

Na een aantal aanmaningen en wellicht enkele bezoeken van een deurwaarder gaat de netwerkbeheerder van jouw regio zich met de zaak bemoeien. Deze netbeheerder is dan jouw 'sociale leverancier'. Sociaal in de zin van dat hij voorkomt dat je helemaal zonder energie komt te zitten. Het gevolg: je krijgt een budgetmeter geplaatst. Of meters want budgetmeters bestaan zowel voor electriciteit als voor aardgas.

Hoe werkt dat dan?

In de praktijk: in plaats van de normale en reeds aanwezige electriciteitsmeter plaatst men een zogenaamde 'elektriciteitsbudgetmeter' en/of 'gasbudgetmeter'. Deze meter werkt met een oplaadkaart. Die kaart moet je vooraf opladen met een door jezelf bepaald bedrag, bijvoorbeeld 50 euro. Dan krijg je voor 50 euro elektriciteit of aardgas. Is je 50 euro opgebruikt, dan stopt de budgetmeter er mee en zit je zonder. Heb je geen geld om op te laden dan is er nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de minimumlevering. Deze minimumlevering houdt in dat je slechts 10 ampère elektriciteit kunt verbruiken. Daar zorgt een ingebouwde stroombegrenzer voor.

Het is bijgevolg een waterdicht systeem. Door de budgetmeter kun je alleen maar energie verbruiken die je vooraf betaalt. Wanbetalen kan dus niet langer. Je kunt een budgetmeter ook niet weigeren want dan kom je nog verder in de problemen en schulden.

De Budgetmeter: een oplossing?

Voor gezinnen of alleenstaanden die hun energierekening niet meer kunnen betalen, is een budgetmeter de ideale oplossing. Ze kunnen immers geen schulden meer maken die ze achteraf niet meer kunnen betalen. Deze sukkelaars krijgen immers alleen nog stroom of aardgas om zichzelf te bedruipen in hun huishouden die ze VOORAF hebben betaald. Zoals reeds gezegd: een energieleverancier is geen sociale instellling! 

Maar het geeft toch stof tot nadenken. De slachtoffers zitten zeker niet in een luxe positie. Door omstandigheden zoals scheiding, werkverlies langdurige ziekte of wat dan ook kan iedereen in financiële problemen geraken. En betaal je de rekening(en) niet dan sluit je energieleverancier je gewoon uit en verbreekt het contract. Dan is volledig legaal.

Ben je dan weer overeind gekrabbeld dan kun je opnieuw proberen om bij de een of andere energieboer een contract af te sluiten. En dan wordt ook de budgetmeter weer weggehaald. Succes!

Laatste nieuws (mei 2012)

Zowel in het Belang van Limburg als de Gazet van Antwerpen verscheen een artikel over elektriciteit via een budgetmeter. Volgens Vlaams parlementslid Sonja Claes (CD&V) betalen gezinnen met een budgetmeter te veel voor hun stroom. Mevrouw Claes baseert zich op voor haar bewering op de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG.

Lees hier meer over op EnergieWEGWIJZER