Wanneer rij ik nu belastingvrij

Inleiding

De overheid blijft ons verrassen met telkens nieuwe regelingen op het gebied van de motorrijtuigenbelasting (MRB).

Recente geschiedenis

Als we kijken naar de geschiedenis van de afgelopen tien jaren, dan valt er geen touw aan vast te knopen. Er is zelfs een moment geweest waarop werd verkondigd dat deze belasting in zijn geheel zou worden afgeschaft.

Er was immers meer dan genoeg geld in kas om het wegennet uit breiden en te onderhouden. Aan deze doelstelling ontleende deze wet daarom ook de term ‘wegenbelasting’, zoals deze door velen nog steeds wordt genoemd.

Andere bestemming

Het feit dat er voldoende geld in kas was, was niet tegen dovemansoren gezegd. Het resultaat is dan ook dat het geld inmiddels niet alleen wordt gebruikt voor de aanleg en het onderhoud van het wegennet, maar ook voor andere doeleinden. Dus de term ‘wegenbelasting’ is niet meer juist.

De laatste jaren

De MRB wordt nu gebruikt om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s te stimuleren. Maar door het grote succes van deze regeling, dreigt de bodem van de schatkist weer in het zicht te raken. Dat betekent dat deze stimuleringsmaatregelen langzaam, maar zeker weer worden afgebouwd.

Hetgeen door de auto-industrie niet bepaald in dank wordt afgenomen. Vervelender is het feit dat sommige regelingen worden gestopt, zonder een overgangsregeling. De dupe van de maatregelen is de autogebruiker.

Andere maatregelen

Alternatieve maatregelen om het autogebruik te beperken zoals flexwerken of betaald kilometer rijden, blijken niet effectief genoeg te zijn. Inzet van het openbaar vervoer blijkt ook al geen oplossing.

Terug naar de basis

Het gevolg van al deze ontwikkelingen is, dat men weer terugvalt op de motorrijtuigenbelasting. Dit jaar (2011) had men wederom een nieuwe regeling uitgedacht, maar deze heeft het uiteindelijk niet gehaald. Hoe gaat de nieuwe regeling er uit zien?

De regeling vanaf 1 januari 2012

Auto’s worden in de toekomst vrij van wegenbelasting als ze 30 jaar oud zijn. De Tweede Kamer is akkoord met dit voorstel. In het verleden werden auto’s vrijgesteld van wegenbelasting als ze 25 jaar oud waren.

De oorspronkelijke regeling

Per 1 januari 2012 zouden auto’s van na 1 januari 1987 echter niet meer vrijgesteld worden van MRB. De redenering was dat auto’s uit de jaren ’80 makkelijk de 25 jaar halen.

Daardoor zou de overheid effectief het rijden in vaak nogal onzuinige, vervuilende auto’s stimuleren.

Overgangsregeling

Die wet is nu weer van de baan, nog voor hij in werking kon treden. In plaats daarvan komt er een overgangsregeling.

Een auto van het bouwjaar 1987 krijgt de vrijstelling met 26 jaar, en wordt dus belastingvrij in 2013;

Een auto van het bouwjaar 1988 krijgt de vrijstelling met 27 jaar, en wordt dus belastingvrij in 2015;

Een auto van het bouwjaar 1989 krijgt de vrijstelling met 28 jaar, en wordt dus belastingvrij in 2017;

Een auto van het bouwjaar 1990 krijgt de vrijstelling met 29 jaar, en wordt dus belastingvrij in 2019.

Auto’s vanaf bouwjaar 1991 worden na 30 jaar vrijgesteld van wegenbelasting. De eerste lichting auto’s die pas na 30 jaar met MRB-pensioen gaat, ontvangt dus in 2021 vrijstelling.

Nieuw is dat eigenaren van diesel- en LPG-oldtimers voortaan wel het zogenoemde ‘brandstofdeel’ van de wegenbelasting betalen. Daarmee wil de overheid tegengaan dat de oldtimers als kilometervreter worden ingezet.

Conclusie

Het blijft afwachten wat we het volgende jaar gaan krijgen. Als de economische crisis blijft aanhouden, zal het geen verrassing zijn als alles weer van de weg zal worden gehaald.

Regeerakkoord 2012 Rutte-2

Ten tijde van het schrijven van dit artikel (november 2011) kon ik nog niet vermoeden, dat mijn conclusie een profetische waarde zou krijgen. Tijdens de wellicht snelste kabinetsformatie in de Nederlandse geschiedenis, is op 29 oktober 2012 in het regeerakkoord, de gehele oldtimerregeling geschrapt.

De Eerste Kamer moet zich hierover nog uitspreken, zodat er nog een voorbehoud moet worden gemaakt, maar de tekenen staan duidelijk in de min. Dat het oldtimerpark in Nederland zal afnemen ligt dan wel voor de hand, zodat ook deze maatregel in het fiscale museum zal eindigen.

Bron

Bovag