Wat als je steenpuisten hebt

Inleiding

Niet iedereen heeft er ooit een gehad, toch weten de meeste onder ons wel wat het is. Een steenpuist, een enorm grote puist met een harde kern in het midden.

Wat is nu precies een steenpuist, hoe ontstaat deze en hoe kom je er weer vanaf?

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een grotere puist dan normaal, met een harde kern die veel pijn doet, omdat de huid op die plaats strak staat.

In werkelijkheid is de steenpuist een ontstoken haarzakje, dat ontstaat door een infectie met een bacterie.

Een steenpuist is bij het opengaan besmettelijk en kan dan meerdere steenpuisten veroorzaken. Dit wordt een negenoog genoemd.

Hoe ontstaat een steenpuist?

Afb.1. Steenpuisten kunnen een gele of zwarte kop hebben!

Iedereen van ons heeft bacteriën op de huid, maar soms veroorzaakt zo'n bacterie een infectie aan een haarzakje. Er ontstaat dan een grote, rode, pijnlijke plek, met daarin een kern die soms zwart wordt.

Meestal moet een steenpuist een paar dagen rijpen totdat er een grote kop opzit. Een zwarte kop ontstaat als er dood materiaal aanwezig is in de steenpuist. Als de kop geel is, is dit een mengsel van bacteriën en witte bloedcellen (zie afbeelding 1).

Als de steenpuist rijp genoeg is, barst deze open, en stroomt de etter naar buiten. De steenpuist is op dit moment besmettelijk en moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt.

Kun je niet wachten tot de steenpuist rijp is en krab je zelf de puist open, dan heb je kans op een negenoog. Dit is een kring van steenpuisten om de oorspronkelijke steenpuist heen. Een negenoog betekent niet dat er negen steenpuisten ontstaan, het kunnen er ook vier of vijf zijn. In dit geval is geduld dus een schone zaak!

Steenpuisten komen daarnaast vaak voor bij mensen met suikerziekte (diabetes) en leukemie. Dit doordat het afweermechanisme bij mensen met deze ziekten enigszins verzwakt is.

 

Waar zitten steenpuisten op je lichaam?

Steenpuisten komen overal op het lichaam voor, maar hebben een voorkeur voor warme, vochtige plaatsen, zoals liezen, oksels en soms tussen de bilnaad.

Heel soms zit er een steenpuist in de neus, als een neushaar ontstoken raakt.

Gelukkig komen ze verder weinig voor in het gezicht!

Hoe kom je van steenpuisten af?

Allereerst moet je de steenpuist laten rijpen, om dit proces te versnellen kun je de steenpuist stomen. Dit is makkelijk te doen als ie op je kont zit, dan ga je op een po zitten met heet water erin.

Een andere manier om van de steenpuist af te komen is het gebruiken van trekzalf. Trekzalf werd vroeger ook wel teerzalf genoemd en is zwart en ruikt inderdaad naar teer. Het is een zalfje, zo vet als vaseline en dient op de puist gesmeerd te worden, met daaroverheen een verband.

De zalf zet de huid strak waardoor de steenpuist openbarst. Ook bevat de zalf een antiseptische werking waardoor de steenpuist zich minder makkelijk uit kan breiden naar aangrenzende gebieden.

Het verband vangt de etter uit de steenpuist open, mocht deze barsten.

De trekzalf dient driemaal daags opgebracht te worden, totdat de puist barst, maar mag ook weer niet te lang worden gebruikt, want de omliggende huid kan geïrriteerd raken door de trekzalf.

Belangrijk!

Ga nooit aan de puist krabben, in verband met besmetting en kans op een negenoog.

Snijdt de steenpuist nooit zelf open, dit kan bloedvergiftiging tot gevolg hebben.

Ga bij zeer veel steenpuisten naar de huisarts, misschien is er iets anders aan de hand en zijn de steenpuisten een indicator voor een onderliggende ziekte.

Verder lezen

Heb je last van puistjes of acne? Lees dan hier verder wat je ertegen kunt doen.

Wil je graag een mooie huid in de zomer? Lees hier hoe je dat voor elkaar kunt krijgen.

Heb je in de winter last van een droge schrale huid? Lees hier hoe je ervan af komt.

! Dit artikel is eigendom van de auteur Lilalollie. Gebruik van deze informatie is niet toegestaan zonder toestemming van deze auteur. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie of neem contact op met de auteur.
Antwoord niet gevonden?
Aangepast zoeken
Gerelateerde artikelen
Beoordelen
+
Beoordeling
 • Criterium:De mate waarin de informatie:
  • VolledigheidAntwoord geeft op titel en inleiding
  • BetrouwbaarheidCorrect en betrouwbaar is
  • DiepgangDetails en diepgang bevat
  • LeesbaarheidLogisch en overtuigend is gestructureerd
  • TaalgebruikLeesbaar en taaltechnisch correct is
  • DesignGrafisch mooi oogt
Uw
waardering
?
-
Reacties
#
01-01-1970
01:00
De reactie zal worden weergegeven na goedkeuring.
#1
Zoë
25-09-2012
16:44
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Dit is al mn 16 e steenpuist in 1maand ik ben gister naar de huisarts en heeft me voor de eerste keer antibiotica mee gegeven het heeft heel erg geholpen!!! alle pus is er uit gelopen maar en zit wel een hele deuk in mn rug\schouder en het lijk op een stuk afgebeten biefstuk BAH! wie weet een cremé voor litekens want ik heb er heel wat van al die 16 steenpuisten heb ik litekens over gehouden allemaal witte plekken Groet Zoë 11jaar
#2
Lilalollie
27-09-2012
11:41
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Jammergenoeg kun je weinig doen tegen littekens, misschien kan bio-oil helpen. Het vergt wel een lange adem.

Groetjes Lilalollie
#3
abygail
16-04-2013
01:56
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
ik heb een steen puis aan me hoofd wat moet ik dan doen hoe moet ik het stomen
Reageren
 • Velden met * zijn verplicht.
 • Uw emailadres zal niet openbaar worden gemaakt