Wat betekent de afkorting ADH, GDA, of DVR op een verpakking

Inleiding

Op verpakkingen van voedingsmiddelen staan verschillende afkortingen en een heleboel waardes. Maar wat betekenen de afkortingen op een verpakking? De meest voorkomende afkortingen op een verpakking zijn: ADH, GDA en DVR. Waar staat ADH, GDA, en DVR voor? Dit artikel legt het uit!

ADH: Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

ADH is de afkorting van Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Vanuit de voedingsleer is er voor alle vitamines en mineralen vastgesteld hoeveel je er per dag binnen zou moeten krijgen. Deze hoeveelheid verschilt per geslacht en per leeftijd. Hoe kan het dan dat er maar één waarde voor de ADH staat vermeld op een verpakking? Er is een wettelijke ADH vastgesteld voor verpakkingen die aan de meeste mensen kan worden aanbevolen. Veel voedingsmiddelen worden immers door kinderen, ouderen en beide geslachten gegeten. Voor vitamines en mineralen geldt dat deze alleen worden vermeld op de verpakking als zij per 100 gram meer dan 15 procent van de ADH leveren. Van een vitamine of mineraal staat op de verpakking: de hoeveelheid per 100 gram, (afhankelijk van het product) de hoeveelheid per portie of per eenheid en het respectievelijke percentage van de ADH.

GDA: Guideline Daily Amounts

GDA is de afkorting van Guideline Daily Amounts, in het Nederlands vertaald als de Dagelijkse Voedingsrichtlijn. Om verantwoord te eten is het belangrijk om naast de hoeveelheid calorieën die je eet ook de voedingsstoffen in de gaten te houden. Net zoals bij de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) verschilt per geslacht en per leeftijd hoeveel calorieën je per dag binnen moet krijgen. Mannen hebben meer calorieën nodig dan vrouwen en volwassenen hebben meer calorieën nodig dan kinderen. De GDA die op de verpakking staat geeft aan hoeveel een portie of eenheid (afhankelijk van het product) bijdraagt aan de dagelijkse behoefte aan calorieën, eiwitten, koolhydraten, suikers, vetten, verzadigd vet, zout (natrium) en vezels. Er staat maar één getal voor de GDA, en dit is dus net als bij de ADH niet uitgesplitst per leeftijd en geslacht. Deze gemiddelde richtlijn kun je vergelijken als de voedingsbehoefte van een vrouw van gemiddelde leeftijd van ongeveer 70 kilo.

DVR: Dagelijkse VoedingsRichtlijn

DVR op een verpakking staat voor Dagelijkse VoedingsRichtlijn. De Dagelijkse VoedingsRichtlijn is het hetzelfde als de GDA (Guideline Daily Amounts) zoals hierboven beschreven.

Hoeveel is de wettelijke Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (ADH) vitamines en mineralen?

De volgende tabel komt van het Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen, geldend op 04-06-2009.

Vitaminen en mineralen, met tussen haken de eenheid waarin deze uitgedrukt worden, en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

retinol, vitamine A (µg) 800
calciferol, vitamine D (µg) 5
tocoferol, vitamine E (mg) 10
ascorbinezuur, vitamine C (mg) 60
thiamine, vitamine B1 (mg) 1,4
riboflavine, vitamine B2 (mg) 1,6
niacine, vitamine B3 (mg) 18
pantotheenzuur, vitamine B5 (mg) 6
pyridoxine, vitamine B6 (mg) 2
cyano-cobalamine, vitamine B12 (µg) 1
foliumzuur, vitamine M (µg) 200
biotine, vitamine H (mg) 0,15
calcium (mg) 800
fosfor (mg) 800
ijzer (mg) 14
magnesium (mg) 300
zink (mg) 15
jodium (µg) 150