Wat betekent de herregistratie BIG voor Verpleegkundigen

Inleiding

Herregistratie in het BIG-register is sinds 1 januari 2009 verplicht voor verpleegkundigen. Het is nodig om elke 5 jaar opnieuw geregistreerd te worden om je beroepstitel te behouden en, daarmee samenhangend, je functie uit te mogen voeren. In het kort betekent dit dat iedereen die voor de datum van 1 januari 2009 zijn beroepsdiploma heeft behaald, zich uiterlijk op 1 januari 2014 moet laten herregistreren. Voor iedereen die na 1 januari 2009 zijn beroepsdiploma heeft behaald geldt de regel dat je 5 jaar na voltooiing van de opleiding moet herregistreren.

Wat is het BIG Register

Het BIG-register is een gevolg van de Wet BIG. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Het register is een verantwoordelijkheid van het CIBG, onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het belangrijkste doel van het BIG-register is om duidelijkheid te verlenen over de bevoegdheden van een zorgverlener. Iedereen kan het register inzien om te controleren of de zorgverlener bevoegd is om de op zorg gerichte handelingen uit te voeren.

Criteria voor herregistratie

Uiterlijk 6 maanden voor je registratie verloopt, ontvang je van het BIG-register een oproep tot herregistratie. Houd deze datum echter altijd zelf ook in de gaten! Vervolgens wordt je gevraagd om je herregistratie aan te vragen.

Om herregistratie aan te vragen moet je voldoen aan:

  • de werkervaringseis

óf

  • de scholingseis

Werkervaringseis

De eenvoudigste manier om te kunnen herregistreren is om te voldoen aan de werkervaringseis. Deze eis komt erop neer dat je in een periode van 5 jaar, in totaal 2080 uur in de functie van je beroepstitel werkzaam bent geweest. Dit staat gelijk aan een gemiddelde van 8 uur per week.

De aanvullende regels zijn:

  • De werkzaamheden die tijdens deze uren gedaan zijn, moeten gericht zijn geweest op de functie waarin je bent ingeschreven in het BIG register. Ook moeten de werkzaamheden liggen op het terrein van de individuele gezondheidszorg.
  • Deze periode van 5 jaar mag niet onderbroken zijn door een periode langer dan 2 jaar.

Wie niet heeft gewerkt of om andere redenen niet aan de werkervaringseis kan voldoen, heeft de optie om te voldoen aan de scholingseis. Zo is het alsnog mogelijk om in aanmerking te komen voor herregistratie.

Scholingseis

Het is mogelijk om direct een volledig scholingstraject te starten, maar je kan ook voorafgaand hieraan een beroepsinhoudelijke toets afleggen. Slagen voor deze toets betekent dat je een periodiek registratiecertificaat (PRC) kan aanvragen. Met dit certificaat kun je je herregistreren. Mocht je niet slagen, dan start je een scholingstraject. Hiermee kun je de kennis (in ieder geval voor de onderdelen waarvoor je niet bent geslaagd op de toets) bij spijkeren. Na afloop van de scholing ontvang je het PRC.

Let op: Als je niet kan voldoen aan de criteria van herregistratie, dan houdt dit in dat inschrijving wordt doorgehaald. Dit betekent dat je op dat moment niet meer bevoegd bent om je beroepstitel te voeren en om de bijbehorende handelingen te verrichten.

Praktische zaken

Het aanvraagformulier voor herregistratie kun je digitaal invullen en met je DigiD ondertekenen. De herregistratie kost € 85,-. In veel gevallen zijn deze kosten te declareren bij de werkgever.

Let erop dat het BIG-register steekproefsgewijs controles houdt. Als je in de steekproef zit, dan betekent dit dat het BIG-register je zal vragen om de gewerkte uren te verantwoorden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een arbeidscontract of natuurlijk een PRC.

Conclusie

Zorg ervoor dat je op tijd je herregistratie geregeld hebt. Zo voorkom je dat je uit het register gehaald wordt en je niet meer bevoegd bent om de titel Verpleegkundige te hanteren. Meer informatie is te vinden op de website van het BIG-register.