Wat betekent een handicap bij golf

Inleiding

Golf is in de huidige speelvariant nog niet echt oud. Er zijn al wel meerdere balspelen bekend die er op lijken die destijds beschreven zijn door onder andere de Romeinen en de Egyptenaren. Spelen als Polo en Hockey zouden mogelijke voorlopers van het huidige Golf kunnen zijn. Waar het vroeger een echte elitesport was, wordt het nu steeds meer toegankelijk voor een groter publiek. Het blijft wel een dure sport omdat de lidmaatschappen en de Greenfee (de kosten om de golfbaan te mogen betreden en bespelen) vaak nog dure aangelegenheden zijn. Voor mensen die het echte golf niet kunnen betalen, of gewoon een leuke dag uit willen hebben, is er het Midgetgolfen wat je op bepaalde daarvoor ontworpen Midgetgolfbanen kunt spelen. Hier geldt; wie de minste slagen heeft, heeft gewonnen! Maar hoe werkt het spel Golf nu eigenlijk, en wat betekent het om in dit spel een handicap te hebben?

Het spel golf in het kort

Het wordt gespeeld op een groot groen grasveld met allerlei hindernissen zoals heuvels, zanderige kuilen en soms nog grote vijvers. Op deze vlaktes staan lange palen met een vlaggetje in de grond; deze markeren een gat waar een balletje in geslagen moet worden. Dit gat heet de "hole". Iedere speler heeft een club (een stok van ijzer met aan de onderzijde een uitsteking (zoals bij een hockeystick, maar dan iets kleiner en minder rond) en het is de bedoeling dat men de golfbal zo dicht mogelijk in de buurt van de paal met de vlag (en dus het gat in de grond) krijgt. Het mooiste is natuurlijk dat men in 1 slag de bal in de hole slaat; maar zo makkelijk is het spel nu ook weer niet. Per baan staat vast hoeveel keren je moet slaan; dit heet PAR (Professional Average Result. Hoe minder je slaat, hoe beter dus. Een golfbaan heeft meestal 18 holes maar kan er ook minder hebben zoals 9 of 6, dit verschilt per baan. Om toch tot een juiste score te komen dien je deze dan meerdere keren te spelen. Op de meeste (zo niet alle) dien je voor toegang tot de green in het bezit te zijn van een Golfvaardigheidsbewijs (GVB). Deze kun je behalen door het behalen van een toets (na een eventuele cursus).

Handicap

Om het spel zo leuk mogelijk te houden en om op elk niveau tegen elkaar te kunnen spelen is er een handicap bedacht. Zo kunnen professionals in hetzelfde potje tegen een leek spelen en misschien zelfs nog wel verliezen! Het werkt als volgt; zoals we net gelezen hebben heeft iedere golfbaan een PAR; dus een standaardscore om 18 holes te halen. De handicap geeft iemands eigen speelsterkte aan; dus de extra slagen die hij maakt, bóven de PAR van de baan, om de 18 holes af te leggen. De hoogste handicap is 36 de laagste 1. Handicaps zijn officieel landelijk geregistreerd bij de Nederlandse Golf Federatie.

Aan het einde van de "wedstrijd" trekt met de handicap af van de hoeveelheid slagen; dus kan dit gunstig uitpakken voor iemand met een handicap van 36 die dan dus 36 punten van zijn totaal aantal slagen af mag trekken.

Als je beter gaat spelen dien je uiteraard ook je handicap aan te laten passen, als je dit niet doet kun je dit zien als een vorm van valsspelen omdat je dus beter bent dan je handicap laat zien.

Het berekenen van de handicap is een lastige formule/ berekening die ik een ieder hier zal besparen. Het houdt onder andere rekening met de moeilijkheid van de baan, de sterkte van de speler etc. Op een aantal golfsites is hier meer informatie over te vinden. Als je het niet zeker weet kun je je hierover laten voorlichten door de Golfbond of een Golfbaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden