Wat bij slechte stoelgang en obstipatie

Wat kunt u doen bij slechte stoelgang en obstipatie

Wat_bij_slechte_stoelgang_en_obstipatie-IntroPlaatje.jpg

Obstipatie, maar ook diarree en winderigheid ontstaan door een verstoorde werking van de darmen. Moeilijk naar de wc kunnen door slecht eten, door medicijnen of bijvoorbeeld onvoldoende bewegen, het komt vaak voor. Iedereen heeft wel eens last van een slechte of te trage stoelgang en obstipatie, maar je ziet het vaker bij vrouwen dan mannen. Erg vervelend is dat als je moeilijk naar het toilet kunt. Gelukkig is vaak veel aan te doen via de juiste voeding en door meer te bewegen. Ik leg hier uit wat u het beste kunt doen tegen een trage stoelgang, de vervelende buikpijn en andere klachten. Zorg voor een natuurlijke stoelgang.

U gaat moeilijk naar het toilet door obstipatie

Obstipatie ontstaat door een verstoorde werking van de darmen. De darmen worden dan namelijk onregelmatig, te weinig of onvolledig geleegd, waardoor de ontlasting in de darmen verhardt. Problemen met obstipatie zien we bij ongeveer 10% van de gezonde bevolking voor. Bekende klachten zijn pijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of overgeven. Overigens gaat niet iedereen even vaak naar het toilet.

Oorzaken van obstipatie en slechte stoelgang zijn meestal bekend

De meest bekende oorzaken van obstipatie zijn:

  1. Uw voeding moet anders. Eet regelmatig en let erop dat het voedsel voldoende vezels bevat. Voedsel met onvoldoende vezels en dit meestal ook nog in combinatie met te weinig drinken, is een belangrijke reden van een slechte stoelgang en obstipatie. Vezelrijk voedsel is namelijk essentieel voor uw gezondheid. Voldoende drinken is daarbij belangrijk, omdat uw lichaam bij de vertering al veel vocht aan de darmen onttrekt. Denk daarbij aan minstens 2 liter vocht. Doet u dat niet, dan is er te weinig noodzakelijk vocht in uw dikke darm, waardoor een harde en keutelachtige ontlasting ontstaat.
  2. Te weinig drinken. Zorg dat u voldoende drinkt, want dat is goed voor de spijsvertering. Uitdroging bevordert een te harde ontlasting.
  3. Het dieet. Ook een dieet kan tot problemen met de stoelgang leiden. Zeker als er te weinig inname van vezelrijk voedsel is en u te weinig vet eet, kunt u waarschijnlijk ook moeilijk naar het toilet gaan.
  4. Stress. Stress is ook een belangrijke factor. U zult dat wel herkennen. Mensen moeten eigenlijk wel naar het toilet, maar stellen dat steeds uit. De darmen worden lui, de ontlasting hoopt zich op, met alle gevolgen van dien. Probeer dus op een vaste tijd in de dag naar het toilet te gaan en ga ook echt als u daartoe aandrang krijgt.
  5. Lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging is heel belangrijk voor een goede stoelgang. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een goede doorstroming en verbetert de spijsvertering. Dus meer met de fiets, minder de lift nemen en dagelijks een kleine wandeling maken.
  6. Aambeien zijn een probleem. Vergeet ook de pijnlijke aambeien of kloven aan de anus niet. Wanneer door bijvoorbeeld aambeien de stoelgang pijnlijk wordt, wordt deze uitgesteld, waardoor de darmen lui worden. Zo ontstaat obstipatie wat weer tot extra aambeien kan leiden.
  7. Het naar het toilet gaan te lang uitstellen? Stel als het even kan de gang naar het toilet niet uit als u aandrang krijgt. Hoe langer de ontlasting onnodig in uw darmen blijft hoe meer vocht wordt onttrokken en hoe moeilijker de stoelgang wordt.

Medicijnen kunnen ook obstipatie veroorzaken

Obstipatie kan ook een gevolg zijn van de medicijnen, die u gebruikt. Lees de bijsluiter bij de medicijnen, die u gebruikt, daarom altijd goed na op dit punt. Problematische medicijnen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  1. Kalmerende middelen en slaapmiddelen;
  2. Maagzuurremmers;
  3. Codeïne;
  4. Bloeddruk verlagende middelen;
  5. Preparaten met ijzer, zoals ijzertabletten;
  6. Anti Parkinson middelen;
  7. Laxeermiddelen;
  8. Antibiotica. Soms kunt u niet zonder, maar het kan leiden tot obstipatie.

Laxeermiddelen gebruiken is niet altijd verstandig

Over de laxeermiddelen zult u misschien verbaasd staan, maar bekend is dat juist laxeermiddelen de dikke darm in zijn werking vertragen. De darmflora, essentieel voor uw gezondheid en weerstand, wordt verstoord. Na enige tijd zal daardoor de dikke darm moeite hebben om op gang te komen. Gebruik daarom een laxeermiddel nooit langer dan een paar dagen zonder doktersadvies. Ook andere laxeermiddelen, zoals senna producten worden afgeraden in verband met vervelende bijwerkingen zoals pijnlijke darmkrampen.

U kunt overgevoelige darmen of een ziekte hebben

Ook overgevoeligheid van de darmen kan tot obstipatie leiden. Vaak wordt dit afgewisseld met diarree. Een spastische darm geeft veel problemen en kan leiden tot een opgezette buik. Nog een veel voorkomende oorzaak is een te trage of een te snel werkende schildklier. Mensen met een te hoge calcium spiegel of de ziekte van Parkinson hebben vaak ook last van obstipatie.

Obstipatie en zwangerschap gaan vaak samen

Zwangerschap kan eveneens zorgen voor obstipatie problemen. Vaak gebruiken vrouwen tijdens hun zwangerschap extra ijzertabletten, wat vervolgens leidt tot een slechtere stoelgang.

Vezelrijk voedsel helpt

Vezelrijk voedsel zit onder meer in:

  1. Volkoren graanproducten. Denk aan volkorenbrood, bruinbrood, roggebrood, havermout, zilvervliesrijst. Neem geen witte rijst wit brood en dergelijke.
  2. Zemelen. Zemelen kunt u apart kopen in de winkel.
  3. Groenten. Denk aan rauwkost, licht gekookte groente, aardappels.
  4. Peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, linzen en kapucijners.
  5. Vruchten, zoals : pruimen, dadels, rozijnen, perziken en abrikozen.
  6. Noten.

Wat eten om goed naar het toilet te gaan?

Goed voor de stoelgang zijn ook:

  1. Lijnzaad en lijnzaadolie;
  2. Dranken, zoals karnemelk, yoghurt of sinaasappelsap;
  3. Beleg, zoals stroop of rozenbottel siroop.

Wat doet Probiotica voor u?

Ook probiotica helpen de darmflora herstellen. Ze verbeteren uw stoelgang en uw weerstand. Probiotica zitten tegenwoordig in allerlei zuivel, maar u kunt het ook in poedervorm los kopen bij een natuurvoedingswinkel.

Kruiden en gewassen tegen ontstaan van obstipatie

Een bekend natuurlijk product, dat goed helpt tegen obstipatie is Psyllium of vlozaad. Het is een uitstekende bron van vezels en zwelt in het darmkanaal aan door gebruik van water. Het regelt de stoelgang en kan diarree voorkomen. Het is beter dan een gewoon laxeermiddel. Psyllium heeft een regulerende werking: bij diarree neemt het vocht op en bij obstipatie worden de darmen juist gestimuleerd.

Slot

Wie zich aan deze regels houdt, zal zien dat aan een slechte stoelgang snel een einde zal komen. Eet vooral gezonder en beweeg genoeg. Raadpleeg bij aanhoudende klachten, met daarbij pijn, koorts, bloed in de ontlasting of vermagering, ook uw huisarts.

Meer info op de WIKI4YOU homepage