Wat dient er tijdens een APK keuring te gebeuren

Wat is een APK keuring

Bij het artikel Wat is de APK keuring is uitgelegd waarom de keuring is ontstaan en waarom het verplicht is. Waar nog niet op is ingegaan is waarop de auto gekeurd dient te worden. Een auto dient tijdens de APK op de volgende onderdelen gekeurd te worden:

Waarop wordt de auto gekeurd

Tijdens de keuring komen de veiligheids- en milieuaspecten van de auto aan bod. Hieronder een aantal punten waarop gelet wordt bij de keuring:

Wielen

Tijdens de APK is er veel aandacht voor de wielen en banden. De volgende punten komen aan bod: De diepte van het profiel van de band (dit moet minimaal 1,6 millimeter zijn), eventuele beschadigingen van de band en de velg. de staat van de wiellagers, de speling van het wiel en de bandenspanning.

Uitlaatgassen

Het milieu is belangrijk, ook tijdens de APK keuring. Wat er bij dit keuringspunt precies wordt gemeten is afhankelijk van de brandstof van de auto. Bij diesels gaat het om de uitstoot van roet, bij auto’s die rijden op benzine of LPG wordt de CO-meting en de 4-gastest gedaan. Deze test bestaat uit twee onderdelen. Eerst wordt er bij een stationair draaiende motor gekeken naar de CO-uitstoot. Vervolgens wordt, als de motor 3000 toeren maakt, weer de uitstoot gemeten, en wordt er gekeken naar de verhouding tussen de verschillende uitlaatgassen. Dit is de Lambda-waarde en deze moet tussen de 0,97 en 1,03 zijn.

Stuurinrichting

De stuurinrichting wordt gecontroleerd op speling en of alle moeren en bouten nog goed vast zitten.

Kentekenbewijs Registratie

Het lijkt een kleinigheid, maar het is wel degelijk belangrijk. De controle van het kentekenbewijs. Allereerst wordt gecontroleerd of de gegevens op het kentekenbewijs overeenkomen met de gegevens bij de RDW. Daarna wordt nog naar de volgende punten gekeken: op de kentekenplaten moet dezelfde combinatie van letters en cijfers staan als op het kentekenbewijs, in de auto moet hetzelfde chassisnummer staan als op het kentekenbewijs, op het kentekenbewijs moet de juiste brandstofsoort staan en de op het kentekenbewijs vermelde bijzonderheden moeten kloppen. Bijvoorbeeld: als een auto is aangepast voor een minder valide bestuurder, dan moet dit op het kentekenbewijs staan.

Autogordels

Tijdens de APK worden de autogordels grondig geïnspecteerd. Zowel voor- als achterin de auto. Concreet betekent dit dat de keurmeester de gordels eerst helemaal uitrolt en controleert op eventuele beschadiging en vervolgens test of de gordels goed blokkeren en of de sluiting goed werkt.

Remmen

De remmen worden aan een uitgebreide test onderworpen. Hierbij gaat het er om dat de remmen goed werken en dat de wielen op dezelfde as (dus het linker- en rechtervoorwiel, en het linker- en rechterachterwiel) even hard remmen. Ook komt uit deze test naar voren of de achterwielen niet veel harder remmen dan de voorwielen.

Carrosserie

Bij dit punt wordt de auto gecontroleerd op roestschade, scheuren en uitstekende delen. Bij dit laatste kun je denken aan vleugelmoeren en aan banden die te ver uit de spatborden steken. Wat de roestschade betreft: niet alle roestvorming leidt onmiddellijk tot afkeuring. Dat is ook afhankelijk van het onderdeel waarin de roest zit. Zo is roest aan één van de deuren minder ‘erg’ dan roest aan de sluiting van de motorkap.

Verlichting

Allereerst moet alle verplichte verlichting aanwezig zijn, naar behoren werken en de juiste kleur hebben. De dimlichten krijgen tijdens de keuring extra aandacht. Deze moeten goed zijn afgesteld (een te lage afstelling leidt tot slecht zicht, en een te hoge afstelling tot het verblinden van tegenliggers) en de rechter- en linkerlamp moeten even veel licht geven. Ook belangrijk is de controle op de aanwezigheid van (verboden) sierverlichting, zoals een tl-balk onder de auto.

Wielophanging

Bij de wielophanging komen twee punten aan de orde. Het eerste punt is de staat van de wielophanging. Hierbij wordt er vooral gelet op roestschade. Het tweede punt is de speling in de wielophanging. Dit mag niet te veel zijn.

Uitlaat

Tijdens de keuring wordt gecontroleerd of de uitlaat dicht is (oftewel: niet lekt) en of de uitlaat stevig aan de auto vastzit.

Vergrendeling

Hier komen de deuren, motorkap en achterklep aan bod. Uiteraard moeten deze goed sluiten. Daarnaast is ook aandacht voor de scharnieren. Deze worden gecontroleerd op de aanwezigheid van roest.

Voorruit

Bij de APK wordt alleen gelet op het zicht van binnen naar buiten. Er mogen geen voorwerpen aan de voorruit het zicht belemmeren en de voorruit mag niet beschadigd zijn. Ook wordt bekeken of de ruitensproeiers en –wissers het goed doen en of de voorruitverwarming werkt.

Spiegels

Het volgende wordt gecontroleerd: zijn alle verplichte spiegels aanwezig? Zijn ze niet beschadigd? Is de bevestiging in orde? En is het mogelijk om de linkerbuitenspiegel vanuit de bestuurdersstoel te stellen?

Claxon

De claxon moet niet alleen goed werken, maar ook één vaste toonhoogte hebben.

Het keuringsrapport

Na afloop van de APK krijg je een keuringsrapport. Hierop staat of de auto is goedgekeurd of afgekeurd, inclusief een overzicht van de reparatie- en afkeurpunten. Daarnaast kunnen er op het rapport adviespunten staan. Dit zijn punten die niet tot afkeuring leiden, maar waaraan wel binnen afzienbare tijd aandacht besteed moet worden door het vervangen of repareren van onderdelen. Het is belangrijk om dit rapport goed te bewaren. Je moet het zelfs bij je hebben tijdens het rijden. Mocht de auto zijn afgekeurd, dan heb je het rapport nodig om eventueel tegen het resultaat van de keuring in beroep te kunnen gaan.