Wat doe jij

Doen

Werken

De meeste mensen zijn bezig en doen altijd iets, al lijkt het vaak voor het gevoel van de buitenwereld dat iemand niets doet. Het minste wat we tenslotte doen is zijn, ook al is dat niet meer dan ademhalen en zitten of rondhangen. Maar zelf zijn we ons vaak ook niet bewust van het feit dat we bezig zijn met zitten of staan. Vaak omdat we volledig opgaan in onze eigen gedachten. Wat weer betekent dat we bezig zijn ook al kan een ander dat niet zien.

⍒ Index

Wat

Mensen zijn altijd bezig of dat nu is met denken, waardoor ze niet zien waar ze mee bezig zijn of met doen waardoor ze niet weten wat ze denken. Maar het vreemdste van wat mensen doen is het denken dat ze los staan van een situatie. Te vaak denken mensen dat ze geen enkele invloed hebben op een situatie en dat ze het slachtoffer zijn van wat hun overkomt. Terwijl ze vergeten dat die situatie waarin ze slachtoffer worden alleen kan ontstaan omdat zij deelnemer zijn aan die situatie. Als zij er niet waren dan zou die situatie er niet zijn. Hoewel nu heel veel mensen zullen zeggen, dat je situaties kunt vergelijken. Zo is een ruzie tussen twee mensen een ruzie tussen twee mensen. Maar het feit dat twee situaties vergelijkbaar zijn, betekent niet dat de situaties hetzelfde zijn. Of de personen zijn anders. Of het gebeurt op een ander tijdstip. Of het gebeurt op een andere locatie. Of het onderwerp waarover het in de situatie gaat is anders. Of de intentie van de deelnemers aan de situatie is anders.

Werk situatie

Situaties zijn dus nooit hetzelfde ook al denken we vaak van wel. Maar dat is meer het gevolg van het feit dat we niet naar de situatie kijken, maar naar wat wij belangrijk vinden in die situatie. Daarbij maken we vaak gebruiken van normen die ons zijn aangeleerd om situaties te beoordelen. Zo hebben we bijvoorbeeld geleerd dat je geen ruzie mag maken. Dus een situatie waarin twee mensen met stemverheffing spreken wordt al snel gezien als een ruzie ook al weten we niet waar de twee personen over praten. Het volgende wat we doen is de situatie veroordelen, omdat we geleerd hebben dat ruzie niet mag.

Het vreemdste is echter dat we onszelf vaak los zien van een situatie waarin iets gebeurd wat we niet leuk vinden. Ook al weten we dat dat niet kan. We hebben niet voor niets gezegdes als:

Waar twee kijven hebben twee schuld.

Maar echt geloven doen we zulke gezegdes niet. Het is toch vaker de schuld van de ander dat we kijven dan onze eigen schuld.

⍒ Index

Wat doe ik

Los staan
Omdat we onszelf los zien van de situaties waarin we ons bevinden, hebben we te vaak het idee dat we geen inbreng hebben in wat er gebeurd. We zijn het slachtoffer van de situatie en kunnen er niets aan doen. Of we denken dat we niets mogen doen, want wij zijn niet de baas over de situatie, dat is de ander. Of we vinden dat de ander zich moet aanpassen, omdat de situatie voor ons van belang is en de ander het niet zo belangrijk moet vinden.

Maar hoe vaak vragen we onszelf af wat wijzelf doen. Hoe vaak stellen we ons de vraag in de situatie waarin we zijn:

Wat doe ik?

Wat we vaak nog wel willen vragen is:

Wat doe je?

Waarmee we dan eigenlijk willen zeggen:

Wil je stoppen met wat je doet?

Terwijl we dan tegen de ander zeggen dat hij moet veranderen, maar voor onszelf het recht reserveren om niet te veranderen. Dus achter het niet aan onszelf vragen “wat we doen”, zit de wens om niet te veranderen. Maar hoe kun je verwachten dat de ander wel wil veranderen als je zelf niet wilt veranderen.

Het is overigens wel begrijpelijk dat we onszelf zelden vragen “wat we doen”. We hebben het namelijk niet geleerd. Ons is geleerd om anderen te vragen “wat ze doen”. Hoevaak hebben we namelijk niet in onze jeugd die vraag “Wat doe je?” gehoord, nadat we iets hadden gedaan wat volgens anderen niet mocht. We begrepen wel dat de vraag aan ons gericht was, maar zagen dat nadat we de vraag hadden beantwoord dat er eigenlijk alleen maar straf kwam. Blijkbaar was iets doen wat je zelf leuk vond niet gerechtvaardigd. Je mocht dus vooral jezelf niet zijn. Dan leer je vanzelf wel om de vraag “Wat doe je?” niet om te zetten naar “Wat doe ik?”

⍒ Index

Wat doe je

Uiteindelijk is het dus de kunst om te leren inzien dat iedere situatie veroorzaakt wordt door alle aanwezigen en niet alleen maar de aanwezigen die actief zijn. Want iedereen is actief, ook als je niets lijkt te doen. Wat dus van belang is, is dat je in zo’n situatie niet vraagt aan de ander wat hij
Situationeel gedrag
doet, maar aan jezelf de vraag stelt:
Wat doe ik?

Of anders gesteld:

Wat is mijn inbreng en hoe kan ik die veranderen als ik dat wil?
⍒ Index

Extra

Afbeeldingen

Werken door De Vleermuis

Werk situatie door Goya Bauwens

Losstaan door Haags Uitburo

Situationeel gedrag door Lourens Rolograaf

Index van koppen

↠ Doen
↶ Wat
↫ Wat doe ik
↻ Wat doe je
☘ Extra
∻ Afbeeldingen
⍙ Index van koppen