Wat doet GHB met je

Inleiding

GHB is een partydrug die veel in het uitgaanscircuit wordt gebruikt. Van oorsprong werd het (zoals veel soorten partydrugs) ontwikkeld als medicijn in de jaren 60. Tegenwoordig wordt medicinale GHB nog steeds gebruikt als middel tegen narcolepsie (ziekte met onbedwingbare slaapaanvallen). In sommige landen wordt GHB nog voorgeschreven als medicijn tegen depressie of alcoholisme. Medicinale GHB wordt ook gebruikt bij het afkicken van GHB. Het gebruik van GHB moet geleidelijk afgebouwd worden omdat er anders levensbedreigende afkickverschijnselen kunnen optreden. 

Wat is GHB?

De geschiedenis

Zoals al verteld in de inleiding is GHB in de jaren 60 ontwikkeld als een medicijn. In de jaren 90 is het middel in de zogenaamde 'smartshops' terecht gekomen waar het als vloeibare xtc verkocht werd. Het middel werd populairder onder het uitgaanspubliek. Naar aanleiding van een incident in Rotterdam waar een aantal jongeren bewusteloos werden afgevoerd na het gebruik van GHB is de verkoop verboden. GHB werd in 2002 op lijst 2 van de opiumwet geplaatst, inmiddels is het sinds 2012 op lijst 1 van de opiumwet geplaatst waar alle drugs onder vallen die een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid vormen. Het is op lijst 1 geplaatst door het gevaar van een onnauwkeurige dosering.

Hoe wordt GHB gemaakt?

GHB kan worden gemaakt van bepaalde schoonmaakmiddelen en gootsteenontstopper en gedestilleerd water. GHB is een dikke stroperige vloeistof die zout smaakt. Het wordt vaak in buisjes van 4-5 milliliter verkocht en kost ongeveer €10. 

Wat doet GHB met je?

GHB is een partydrug die veel in het uitgaanscircuit gebruikt worden. GHB is goedkoop dus voor veel mensen toegankelijk. De gewenste effecten zijn dat angsten, onzekerheden, problemen en grenzen verdwijnen. Hogere seks lust krijgen en praatkicks krijgen behoren ook tot de gewenste effecten. GHB heeft een verdovende werking. GHB is zeer verslavend. Je hebt steeds meer nodig om het gewenste effect te bereiken. Verslaafde GHB gebruikers kunnen elke paar uur weer een nieuwe dosis nemen om zich weer goed te voelen en ontwenningsverschijnselen tegen te gaan, zelfs 's nachts. Ontwenningsverschijnselen kunnen oa zijn: braken, zweten, trillen, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, stuiptrekkingen, epileptische aanvallen en hartritmestoornissen.

Wat zijn de gevaren van GHB?

Als je eenmaal verslaafd bent aan GHB dan kun je alleen nog afkicken onder medisch toezicht. Het abrupt stoppen met het gebruik van GHB kan gevaarlijk zijn. Er kunnen levensgevaarlijke ontwenningsverschijnselen optreden zoals oa hartritmestoornissen of epileptische aanvallen. Tijdens gebruik is vooral overdosering een groot gevaar. De hoeveelheid aanwezige GHB per mililiter is moeilijk in te schatten. Het is illegaal en als je het niet laat testen heb je geen idee hoeveel GHB er echt in het gekochte goedje zit. Door een paar milliliters meer kan men al bewusteloos of in coma raken of een ademstilstand krijgen met eventueel de dood als gevolg! Daarnaast is de dosering afhankelijk van je lichaamsgewicht, een dosis die iemand van 70 kg kan hebben kan een overdosering zijn voor iemand van 50 kg. Daarnaast wordt GHB ook wel de verkrachterdrug genoemd. Het niet kunnen zien als het in je drankje zit en het verdovende effect is een gevaarlijke combinatie. Tegenwoordig wordt GHB ook veel thuis gebruikt. Dit is erg gevaarlijk, door een niet nauwkeurige dosering kun je in coma raken en is er niemand die medische hulp kan oproepen.

Hoe kan men stoppen met het gebruik van GHB?

Als eerste natuurlijk; nooit aan beginnen! Als je er over na denkt kan je toch niet voor je lol een chemisch middel innemen dat van schoonmaakmiddel en gootsteenontstopper wordt gemaakt en waarvan je weet dat je er op den duur afschuwelijke afkickverschijnselen van kan krijgen? Het is gemaakt van middelen waar grote rode kruizen opstaan en die we voor onze kinderen achter slot en grendel zetten. Ben je wel verslaafd geraakt aan GHB zoek dan hulp. In de verslavingszorg kun je verantwoord met behulp van medicinale GHB afkicken. Ook bestaan er klinieken voor jongeren waar je kunt afkicken met leeftijdsgenoten. Tegenwoordig worden verslavingen die niet heel erg zijn ook ambulant behandelt, dit vaak wel na een Detox periode in een afkickkliniek. Ambulant behandelt worden betekent dat je gewoon thuis bent maar dan gespecialiseerde begeleiding krijgt. Dit heeft als voordeel dat je door kunt gaan met de dingen die voor jou belangrijk zijn zoals school en werk.

Conclusie

GHB is een levensgevaarlijke drug. Begin er niet aan!
Mocht je toch verslaafd zijn geraakt, zoek dan hulp. De huisarts kan je doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.