Wat doet Radio Nederland Wereldomroep

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) is een Nederlandse Publieke omroep. Wereldwijd worden nieuws, actualiteiten en culturele onderwerpen de ether ingestuurd. RNW bestaat al meer dan 60 jaar. In de Tweede Wereldoorlog was Radio Oranje, onder andere voor de toespraken van Koningin Wilhelmina, een belangrijke zender voor de Nederlanders. Radio Oranje was te gast bij de BBC. Hierdoor vond de regering het na de oorlog belangrijk dat er een Nederlandse wereldomroep zou komen. Zeer spoedig, op 15 april 1947, werd Radio Nederland Wereldomroep opgericht.

De doelen

Radio Nederland Wereldomroep voorzag in eerste instantie Nederlandstaligen in het buitenland van informatie. Het takenpakket is in de loop van de tijd danig uitgebreid.

Nu verspreidt de omroep ook onafhankelijke informatie in landen waar de informatievoorziening een achterstand heeft. Daarbij wordt met de regionale technische situatie van de media rekening gehouden. Waar er behoefte aan bestaat, geeft het Radio Nederland Training Centre (RNTC) advies en verzorgt het opleidingen.

Een ander doel van RNW is om een realistisch beeld van Nederland aan de wereld te laten zien.

De middelen

RNW verzorgt een breed aanbod in tien talen. Er wordt, 24 uur per dag, niet alleen via de radio uitgezonden (korte golf), maar ook via TV, DRM (Digital Radio Mondiale), sateliet, internet, pda en podcasting. Verder werkt RNW wereldwijd met meer dan 3000 radiostations samen.

Op de website is niet alleen te lezen welke programma's worden uitgezonden, er staan ook nieuws- en achtergrondartikelen, discussies en nog veel meer wetenswaardigheden op. Ook in het Chinees en Arabisch. Nederlandstaligen die in het buitenland verblijven kunnen TV-uitzendingen bekijken van BVN. RNW participeert in deze TV-zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland.

De Wereldomroep geeft ook een digitaal dagblad (7 dagen per week) uit. Een geprinte versie wordt via campings en hotels in Europa verspreid. Geïnteresseerden kunnen zich er gratis op abonneren. Het dagblad "De Wereldkrant" wordt dan dagelijks rond 7 uur 's morgens in de digitale brievenbus bezorgd.

Radio Nederland Wereldomroep heeft, om haar taak goed te kunnen vervullen wereldwijd zendinstallaties. De installatie in bijvoorbeeld Madagaskar verzorgt de uitzending via de korte golf voor een groot deel van Afrika en Zuid-Oost Azië.

Verjaardag

Op 16 november 2009 werd de eerste verjaardag van het Arabischtalige radioprogramma gevierd. Het programma in het Arabisch heet 'Huna Amsterdam". Jongeren hebben behoefte aan onafhankelijke informatie. De informatievoorziening is dan ook voornamelijk op hen afgestemd. Het doel dat de Wereldomroep met deze informatievoorziening voor ogen staat is een bijdrage te leveren aan het bij elkaar brengen van de westerse en Arabische wereld. Huna Amsterdam heeft een eigen website.

De talen van Radio Nederland Wereldomroep en meer...

Natuurlijk wordt er in het Nederlands uitgezonden. Maar ook in het Spaans en Portugees, het Engels, Frans, Chinees, Indonesisch, Papiaments, Sarnami en het reeds genoemde Arabisch. RNW doet meer....De Wereldomroep geeft twee maal per maand het tijdschrift "International Justice Tribune" uit. Het is een onafhankelijk on-line tijdschrift in de Engelse taal over internationale rechtvaardigheid dat om de twee weken verschijnt. Een abonnement erop is gratis en kan via de website van de Wereldomroep worden aangevraagd.