Wat eet je allemaal niet als veganist

Veganisme

Het uitgaansprincipe van veganisme is om geen van dieren afkomstige producten te gebruiken in zowel het voedingspatroon als de levensstijl. Hierdoor eten veganisten geen dierlijke producten en dragen ze geen kleding van leer, wol en andere stoffen die van dieren afkomstig zijn. Helaas zitten er in veel voedingsmiddelen ‘verborgen’ dierlijke ingrediënten en staat er vaak op de verpakking niet duidelijk aangegeven of er nu wel of geen dierlijke ingrediënten in het product zitten. Veganisten besteden hierdoor veel tijd aan het lezen van ingrediëntenlijsten. Onderstaande lijst bevat daarom veel basisproducten die je als veganist zijnde niet eet. Daarnaast is er een lijst met alledaagse voorwerpen die niet in een veganistische levensstijl thuis horen omdat ze dierlijke onderdelen bevatten.

Gezonde Veganistische salade

Wat eten veganisten niet

  1. Vlees. Vlees staat, hoe kan het ook anders, bovenaan de lijst. Hiertoe behoren alle soorten vlees, van rundvlees tot kip.
  2. Vis en schaaldieren. Haring, garnalen, sushi… Het hoort allemaal niet thuis in een veganistisch dieet. Gelukkig kun je wel gewoon naar sushirestaurants blijven gaan; er zijn immers genoeg geschikte opties voor veganisten.
  3. Zuivelproducten. Veganisten eten geen zuivel omdat dit bestemd is voor kalfjes, lammetjes etc. Bovendien worden de jonge dieren al na enkele dagen (!) van de moeder gescheiden en ze worden sterk ondervoed zodat hun vlees licht van kleur blijft. Melkkoeien worden daarnaast na max. 7 jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een koe maar liefst 20 jaar is!
  4. Eieren. Veganisten eten geen eieren omdat de haantjes commercieel gezien niet interessant zijn om vet te mesten. Ze gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven een pijnlijke dood bij volledig bewustzijn. Zie de website Waardelozehaantjes.nl voor meer informatie over de tragische dood die miljoenen kuikentjes per dag sterven.
  5. Honing. Honing is wellicht iets wat je niet in deze lijst zou verwachten en menig veganist is het er dan ook niet over eens of de consumptie van honing nu wel of niet thuishoort in een veganistische levensstijl. Feit is echter wel dat bijen voornamelijk veel nectar verzamelen om de winter door te kunnen komen en dat veel bijen het niet overleven wanneer hun nectar van ze wordt afgenomen.
  6. Witte suiker. Sommige soorten witte suiker worden gefilterd of verwerkt met botten. Omdat witte suiker überhaupt al schadelijk is voor de gezondheid, bannen veel veganisten het volledig uit hun voedingspatroon. Veel veganisten gaan bewust om met hun voeding en vinden hun gezondheid belangrijk. Om deze reden zal het geen moeilijke stap zijn voor veel veganisten om geen witte suiker meer te gebruiken. Andere veganisten nemen contact op met de producent om te achterhalen van welke merken de witte suiker in een veganistische levensstijl past.
  7. Gelatine. Gelatine wordt gemaakt van gekookte huid, botten en vaak ook andere lichaamsdelen van dieren. Gelatine zit o.a. in marshmallows, stroopwafels, veel soorten taart, gebak en kleverige of taaie snoepjes.
  8. Acohol. Bier wordt vaak gefilterd met behulp van kleine hoeveelheden gelatine, eiwit of schelpen. Aan wijn worden vaak dierlijke producten toegevoegd, zoals insectenbloed om de intensiteit van de kleur en/of smaak te verhogen. Veel andere alcoholische dranken worden ook bewerkt met dierlijke producten of bevatten bepaalde dierlijke ingrediënten. Er zijn gelukkig wel genoeg alcoholische drankjes die ook voor veganisten geschikt zijn.
  9. Sommige broden. Veel eenvoudige broden zijn ok en worden met slechts vier ingrediënten gemaakt; bloem, gist, water en zout. Maar er zijn ook broden die ingrediënten als wei (zuivelproduct), boter, witte suiker of eieren bevatten.
  10. Salade dressings. Salades zijn natuurlijk zeer geschikt voor veganisten, maar veel dressings echter niet. In veel dressings zit namelijk lecithine. Lecithine zorgt ervoor dat olie en azijn van elkaar gescheiden blijven. Lecithine kan bestaan uit dierlijk weefsel of eigeel (beiden zijn niet ok voor veganisten) of soja (wel ok).

E-nummers die veganisten vermijden

Er bestaat veel onduidelijkheid over de al dan niet dierlijke afkomst van veel e-nummers. Onderstaande e-nummers zijn in ieder geval dierlijk en worden daarom vermeden door veganisten.

  • E120 (karmijn, kochenille). Bestaat uit insectenbloed en wordt als kleurstof vaak gevonden in rode, roze, paarse en oranje snoepjes, pudding en gebak.
  • E640 (Glycine, gemaakt uit gelatine en slachtfval)
  • E904 (Schellak)

Welke producten kunnen nog meer niet geschikt zijn voor veganisten?

  • Kledingstoffen zoals leer, wol en zijde.
  • Cosmetica en overige producten die op dieren zijn getest
  • Parels
  • Rode nagellak (bevat vaak e-nummer E120, insectenbloed)
  • Kaarsen
  • Condooms
  • Dierenvoer
  • Voedingssupplementen

Lees ook

! Dit artikel is eigendom van de auteur Nataliya. Gebruik van deze informatie is niet toegestaan zonder toestemming van deze auteur. Raadpleeg onze Algemene Voorwaarden voor meer informatie of neem contact op met de auteur.
Antwoord niet gevonden?
Aangepast zoeken
Gerelateerde artikelen
Beoordelen
+
Beoordeling
  • Criterium:De mate waarin de informatie:
    • VolledigheidAntwoord geeft op titel en inleiding
    • BetrouwbaarheidCorrect en betrouwbaar is
    • DiepgangDetails en diepgang bevat
    • LeesbaarheidLogisch en overtuigend is gestructureerd
    • TaalgebruikLeesbaar en taaltechnisch correct is
    • DesignGrafisch mooi oogt
Uw
waardering
?
-
Reacties
#
01-01-1970
01:00
De reactie zal worden weergegeven na goedkeuring.
#1
Esmée
02-08-2013
19:39
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Deze site heeft me erg geholpen :D
#2
Vera
09-09-2013
13:06
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Ik ben sinds kort begonnen, en daarbij heeft deze site mij erg~geholpen! Ik vond de website www.waardelozehaantjes.nl ook erg interessant. Ik heb nog een vraag: mag je wel gefrituurde producten eten?
#3
Nataliya
16-09-2013
12:15
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Beste Vera,

Bedankt voor je reactie. Ik ben blij dat dit artikel je op weg heeft geholpen!

Of je als veganist wel of geen gefrituurde producten mag eten, hangt van een aantal factoren af. Ten eerste moeten zowel het te frituren voedsel als de olie waarin wordt gefrituurd beide 100% plantaardig zijn. Verder is het belangrijk dat er geen dierlijke producten in dezelfde olie zijn gefrituurd.

Als je er 100% van zeker wilt zijn dat je gefrituurde voedsel volledig plantaardig is, dan raad ik je aan om thuis te frituren. Buiten de deur kun je vaak niet conroleren of de olie plantaardig is en welk voedsel er eerder in dezelfde olie is gefrituurd.

Ik hoop je hiermee verder geholpen te hebben. Groetjes Nataliya
#4
Anita
22-12-2013
12:39
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Hoi Nataliya,
Een mooie en duidelijke lijst. Met kaarsen neem ik aan dat je bedoelt dat op de aanwezigheid van bijenwas gecontroleerd moet worden, of is er meer dat ik niet weet? Betreft condooms is het misschien goed te vermelden dat er wel condooms bestaan voor veganisten van het merk Glyde. En Duits bier is altijd wel oké heb ik begrepen. Misschien kun je er een verwijzing bij plaatsen van een lijst met bier en wijn die wel geschikt zijn voor veganisten. De bestaande mag je misschien na toestemming plaatsen?
#5
H. Mesman
22-04-2014
13:14
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Google op Barnivore voor vegan alcoholische dranken.
#6
Dettie
03-06-2014
15:54
De reactie is goedgekeurd en staat nu online.
Vraagje: zien veganisten gist nu wel of niet als dierlijk? M.a.w. eten veganisten gist? (in brood e.d.)?
Reageren
  • Velden met * zijn verplicht.
  • Uw emailadres zal niet openbaar worden gemaakt