Wat gebeurde er tijdens het Heizeldrama

Inleiding

Het grootste drama uit de belgische voetbalgeschiedenis vond plaats in het Heizelstadion in 1985. Bij rellen in de tribune lieten 39 mensen het leven en vielen honderden gewonden. Waarom konden de ordediensten dit niet voorkomen en wat liep er mis?

De Heizel

Het Brusselse Heizelstadion was het nationale stadion van België. Het had een capaciteit van 60.000 plaatsen, voornamelijk staanplaatsen. Reeds op voorhand zei men dat het 55 jaar oude stadion te bouwvallig was om de veiligheid te garanderen tijdens een topmatch. Op verschillende plaatsen brokkelde de tribune af en kon men stenen als projectielen gebruiken. Desondanks ging in dit stadion de europacup 1 finale plaatsvond op 29 mei 1985 tussen Liverpool en Juventus.

Achter beide doelen werden supporters van beide teams geplaatst. Langs het Engelse supportersvak was vak Z voorzien voor neutrale Belgische voetbalfans. Deze tickets werden vooral gekocht door lokale Italiaanse immigranten. Zo kreeg men dus een Engels en Italiaans vak langs mekaar, enkel gescheiden door een simpel hek. Deze afscheiding zou onvoldoende weerstand bieden tegen een wilde Engelse menigte en ging vlot tegen de vlakte. Op dat moment begonnen de echte problemen. De politie kwam weliswaar tussenbeide, maar met slechts enkele agenten kon men geen honderden dronken hooligans tegenhouden.

Het drama

Net zoals bij elke finale waren er al de hele dag supporters van beide teams in Brussel aanwezig. Dit zorgde voor de aftrap en buiten het stadion al voor enkele relletjes. De grimmige sfeer zette zich verder in het stadion, en vooral in vak Z, waar de Engelsen en Italianen langs mekaar stonden. Er werd met vuurwerk en stenen naar elkaar gegooid. De Engelse fans hebben dan het hekwerk gesloopt en een charge uitgevoerd op vak Z. Er breekt paniek uit tussen de Italiaanse supporters. Omdat het een neutraal vak betrof, stonden hier ook vele vader smet hun kinderen. De massa vlucht voor het Engelse geweld en zoekt een uitweg aan de zijkant van de tribune. Door de enorme druk breekt de zijmuur van de tribune. Tientallen mensen komen ten val en worden vertrappeld door de vluchtende menigte. We zijn dan nog een uur voor de aftrap van de wedstrijd.

heizeldrama

De chaos is compleet. De verschillende hulpdiensten (rijkswacht en politie) hebben geen contact met elkaar en het is onduidelijk welk drama er zich afspeekt. Wanneer men de eerste lijken bedekt met vlaggen, en lichamen afvoert met dranghekken begint men de omvang te beseffen. Ook aan de overkant van het stadion ziet men wat er gaande is. De harde kern van Juventus breekt uit de tribune en bestormt het veld. Ze willen de overkant bereiken om de Liverpool supporters aan te vallen. De rijkswacht kan dit verhinderen maar de problemen blijven de hele match duren.

De match

De Europacup 1 finale was toen wat men nu de Champions League finale noemt. Liverpool was de absolute top in Europa en had de laatste jaren al verschillende keren de cup gewonnen. De tegenstander was de kampioen van Italië, met oa. de franse sterspeler Michel Platini in de ploeg.

Bizar genoeg gaat de wedstrijd gewoon door. Men zegt dat dit gebeurde om veiligheidsoverwegingen om de rellen niet nog te doen escaleren. Ook de spelers zouden op de hoogte geweest zijn dat er doden waren gevallen. Juventus wint uiteindelijk met 1-0 dankzij een penaltygoal van Platini. Na de match wordt er wel gevierd maar geen beker uitgereikt.

Gevolgen

Ten gevolge van het drama werden de Engelse voetbalclubs 5 jaar geweerd uit de Europese competities. Er werd ook werk gemaakt van een voetbalwet en een rampenplan bij grote evenementen. Het Heizelstadion werd gesloopt en heropgebouwd als het Koning Boudewijnstadion. Je vindt er een gedenkplaat voor de slachtoffers.

Twintig jaar na de feiten speelden beide clubs opnieuw tegen elkaar. De fans van Liverpool ontplooiden een tifo met het woord 'amicizia', een teken om vergiffenis te vragen. Het gebaar kreeg veel steun maar de haat jegens de Engelsen blijft zeer groot onder vele Juventus supporters. De harde kern veranderde zelfs hun naam 'black & white fighters' naar het italiaanse 'drughi' omdat de naam te engels was.

Ook al is er veel veranderd is na 25 jaar het voetbalgeweld nog steeds niet verdwenen.