Wat gebeurt er bij MS

Wat gebeurt er bij MS?

Inleiding

Hoe ziet het er voor je uit als je Multiple Sclerose hebt?

Als je weet dat je MS hebt, zullen er veel vragen bij je opkomen over hoe de ziekte zich bij jou zal ontwikkelen en van welke klachten je last kunt gaat krijgen. MS vertoont echter bij elke patiënt weer een heel verschillend ziektebeeld. Deze vragen zijn niet gemakkelijk te beantwoorden. Mensen kunnen allerlei verschillende klachten krijgen, die anderen weer niet krijgen en het pakt niet bij iedereen even erg uit.

Vaak denken mensen bij MS meteen aan een rolstoel en dat deze ziekte misschien dodelijk zou kunnen zijn. Dat klopt echter niet, kijk maar naar de cijfers:

Circa 80% van de mensen met MS kan 10 jaar na de diagnose nog lopen.

Bijna 50% van de mensen met MS kan na 20 jaar nog lopen. Zo'n 10% van de mensen met MS belandt binnen 5 jaar na de diagnose in een rolstoel.

Tot slot heeft 10-15% van de mensen met MS maar weinig klachten.

Je komt dus niet per definitie dankzij MS altijd in een rolstoel terecht.

Wisselende klachten

Er zijn verschillende vormen van MS en de klachten kunnen erg wisselend zijn. Men kan een periode van verergering van de klachten meemaken, wat men ook wel een exacerbatie (opflakkering), Schub (zeg: 'sjoeb') of aanval noemt. Na zo'n periode volgt dan een periode van meestal een paar weken of maanden waarin verbetering of zelfs herstel optreedt. Veelal herstelt men niet volledig, waardoor men in de loop van de jaren achteruitgang boekt. Wanneer iemand een aantal jaren MS heeft gehad, herstellen de klachten zich meestal niet meer en ziet het er steeds slechter uit. Zo'n 10% van de MS patiënten maken nooit zulke periodes mee; zij krijgen naarmate de MS vordert steeds ernstiger klachten.

Welke klachten?

Er bestaat een lange lijst van allerlei verschillende klachten, maar gelukkig krijgt niet iedereen overal last van. Je weet nooit welke klachten je zult krijgen, dat kan bij iedereen verschillend liggen. Een greep uit de meest voorkomende klachten:

  • Moeheid - de meest voorkomende klacht bij haast iedereen met MS. Moeheid bij MS patiënten is ernstiger dan bij vele andere ziektes en gaat ook niet zo snel over.
  • Pijn - kan om pijnaanvallen gaan die niet zo lang duren, zoals aangezichtspijn, maar soms heeft men ook last van langdurige pijnklachten, zoals pijn onder in de rug of armen of benen.
  • Spierklachten - spierzwakte of juist stijve spieren (spasmen).
  • Gevoelsstoornissen - doof gevoel of prikkelingen in lichaamsdelen.
  • Motorische problemen - groffe motoriek: moeilijkheden met lopen of fijne motoriek: moeilijkheden met fijne bewegingen, zoals schrijven of praten.
  • Cognitieve stoornissen - geheugenproblemen, concentratieproblemen.
  • Oogklachten - één of beide ogen kunnen achteruit gaan vanwege ontstoken oogzenuwen. Deze klachten herstellen zich meestal wel op den duur.
  • Incontinentieproblemen - blaasontsteking of niet naar de wc kunnen of het juist niet kunnen ophouden.
  • Stoelgang - problemen met de darmen, zoals diarree of verstopping.
  • Seksuele stoornissen - impotentie, erectiestoornissen.

Is MS te behandelen?

Tot nu toe bestaat er geen geneeswijze voor MS. Verscheidene MS patiënten hebben wel baat bij medicijnen die het ziekteverloop kunnen vertragen en om aanvallen af te zwakken of in te dammen. Sommige van de klachten kunnen soms wel effectief behandeld worden. Er zijn in de loop van de decennia verscheidene onderzoeken gedaan naar mogelijke behandelwijzen, maar deze helpen meestal maar bepaalde groepen van de MS patiënten. Sommigen hebben baat bij de bijenstekentherapie, anderen bij warmtetherapie en ga zo maar door. Behalve allerlei medicaties, tot zelfs het gebruik van cannabis toe, kunnen verscheiden therapieën behulpzaam zijn, zoals fysiotherapie, logopedie, Caesar oefentherapie, Mensendieck en ergotherapie. Tot slot zijn er nog vele revalidatiemogelijkheden. Al deze middelen kunnen de kwaliteit van het leven van een MS patiënt helpen verbeteren.

Het laatste nieuws

Onlangs heeft Prof. Paolo Zamboni uit Italië na jaren van onderzoek het patroon van CCSVI ontdekt bekend gemaakt. CCSVI staat voor: Chronische Cerebro-Spinale Veneuze Insufficiëntie. In het kort houdt dat in: het chronisch onvoldoende werken van de aderen die de hersenen en het ruggenmerg betreffen, vanwege vernauwingen van de slagaderen in de hals, nek of borst.

Prof. Zamboni heeft hiermee de stelling geopperd dat CCSVI de oorzaak zijn van MS en MS patiënten kunnen dankzij zijn 'liberation' (bevrijding) methode zelfs genezen worden van MS.

Het verband dat hij legt tussen CCSVI en MS wordt momenteel met grote scepsis bezien door de meeste MS wetenschappers. In diverse landen wordt zijn theorie onder de loupe genomen ter bevestiging. In Nederland wordt door de Vrije Universiteit te Amsterdam onderzoek gepleegd alvorens men hier (ook) over zou gaan tot het regulier testen en behandelen van MS patiënten.

Lees ook het artikel over CCSVI voor meer informatie daarover.