Wat houdt de studie Afrikaanse Talen en Culturen in

Inleiding

De studie Afrikaanse Talen en Culturen is een kleine en onbekende opleiding. Voor veel mensen klinkt deze opleiding onbekend en daarnaast zijn veel mensen bang dat ze geen baan kunnen vinden als ze een talenstudie gaan doen. Maar wat houdt deze opleiding eigenlijk in, waar is deze te volgen en wat kun je er mee worden?

Toelatingseisen

Als je Afrikaanse Talen en Culturen wilt gaan studeren, is het niet noodzakelijk dat je al een Afrikaanse taal kent. Je wordt rechtstreeks toegelaten tot de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen als je een VWO diploma hebt. Een HBO propedeuse van na 1986, een compleet HBO einddiploma of een universitair diploma zijn ook voldoende om toegelaten te worden tot de opleiding Afrikaanse Talen en Culturen.

Inhoud van de studie

De studie Afrikaanse Talen en Culturen is in Nederland alleen aan de Universiteit Leiden te volgen. Er zijn jaarlijks ongeveer 10 eerstejaars studenten. Maar daarnaast zijn er ook veel studenten die keuzevakken volgen bij deze studie. Het onderwijs is dus kleinschalig opgezet, de docenten kennen hun studenten goed.

Vakken in het eerste jaar

Het eerste jaar bestaat uit ongeveer 11 uur hoorcolleges en werkgroepen per week, de rest van de tijd is bestemd voor zelfstudie. Van de 60 studiepunten uit het eerste jaar, worden er 20 besteed aan het leren van de taal Swahili. 

Daarnaast volg je het vak 'Inleiding Afrikaanse Talen en Culturen', hier krijg je informatie over de geschiedenis en structuur van verschillende Afrikaanse talen. Ook leer je over de relatie tussen taal en cultuur.  Ook volg je het vak Afrikaanse geschiedenis, zoals de naam van het vak al aangeeft, leer je hier de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van het continent Afrika. Een ander vak uit het eerste jaar is Inleiding Afrikaanse talen en taalkunde, dit vak richt zich op de structuur van talen en het analyseren van verschillende talen.

Daarnaast volg je vakken over de politieke structuren van Afrika, communicatie en Afrika en maak je kennis met Afrikaanse literatuur. Tot slot kun je kiezen tussen de vakken: Ontwikkeling en Cultuur in Afrika of Klanken van e wereld. Waarbij het eerst genoemde vak zich richt op de culturen in Afrika en het tweede vak juist op de taalkant.

Vakken in het tweede jaar

In het tweede jaar ga je verder met het leren van Swahili. Daarnaast gaat iedere student een paar maanden naar het buitenland, om naast het Swahili nog een andere Afrikaanse taal erbij te leren. Als het je niet lukt om zo lang naar het buitenland te gaan, omdat je bijvoorbeeld ook nog een andere studie volgt, is het ook mogelijk om een tweede taal te leren in Leiden.

Verder volg je het vak Islamologie, omdat de islam een belangrijke godsdienst is in Afrika. Ook wordt er in het tweede jaar veel aandacht besteed aan orale literatuur in Afrika en Afrikaanse teksten.

Vakken in het derde jaar

In het derde jaar maak je een eindwerkstuk over een thema dat jij interessant vindt. Daarnaast specialiseer je je in de geschiedenis en cultuurkant van Afrika, of je verdiept je juist meer in de Afrikaanse talen. Je kunt vakken volgen als Afrikaanse geschiedenis, verder duiken in de Afrikaanse literatuur, of taalkundig veldwerk doen. Verder is er ruimte om keuzevakken te volgen bij een andere opleiding in Leiden, of ergens anders.

Studeren in het buitenland

Tijdens je tweede studiejaar verblijf je al een aantal maanden in Afrika, maar voor wie dat nog niet genoeg is, is er de mogelijkheid om een half jaar te studeren aan een Europese universiteit, zoals de universiteit van Parijs, Hamburg of Gent.

Master opleiding

Na het volgen van de driejarige bacheloropleiding, heb je de mogelijkheid om ook de masteropleiding te volgen. De masteropleiding 'African Studies' duurt 1 jaar. Hierin specialiseer je je in Afrikaanse literatuur of geschiedenis. Je voert je eigen onderzoek uit een maakt hier een verslag van.

Toekomst

Veel mensen denken misschien dat je met een talenstudie alleen tolk kunt worden, maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden, zoals:

  • werken bij de overheid, bijvoorbeeld op het ministerie van buitenlandse zaken

  • werken als journalist, bijvoorbeeld als correspondent in Afrika

  • ontwikkelingswerk

  • werken in het bedrijfsleven, om de contacten in Afrika te onderhouden

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze studie, een dagje meelopen, of een brochure bestellen? Kijk dan op. Hier vind je uitgebreide informatie over de opleiding en vind je e-mailadressen voor als je nog vragen hebt.

http://www.studereninleiden.nl/studies/info/afrikaanse-talen-en-culturen/