Wat houdt schizofrenie in

Wat houdt schizofrenie in?

De meesten hebben vast wel eens van schizofrenie gehoord, maar velen weten niet wat het precies inhoudt. In dit artikel zal ik dat beschrijven. De meeste mensen zullen misschien denken dat het alleen om waanbeelden gaat, na het lezen van dit artikel zult u veel meer weten dan alleen dit. 

Psychotische stoornissen

Schizofrenie valt onder de psychotische stoornissen. Dit valt ook weer onder psychiatrische stoornissen, voorheen werd dit psychiatrische ziekten genoemd, nu mag men daar niet meer van spreken. De betekenis van psychose is een toestand waarin de persoon het contact (deels) met de werkelijkheid verliest. Degene die een psychose heeft, ziet niet meer wat werkelijkheid is en wat niet. Voor de persoon is de waarneming werkelijkheid en voor de omringende mensen niet. Dit leidt vaak tot onbegrip en verwarring bij familie en vrienden van de betrokkene. Bij een psychose wordt er onderscheidt gemaakt van positieve en negatieve symptomen.

Positieve symptomen

Positieve symptomen waren er eerst niet, maar zijn er later bij gekomen. Hieronder vallen: hallucinaties, wanen en verwardheid. Bij een hallucinatie vindt er geen prikkel plaats vanuit de buitenwereld, dit kan op alle zintuigen betrekking hebben. Wanen worden vaak verward met hallucinaties, maar bij een waan hoort en ziet men precies hetzelfde, maar trekt hier andere en vreemde conclusies uit. Uit onderzoek naar de hersenactiviteit bij hallucinaties blijkt dat de hersenen even actief zijn bij mensen die echt dingen horen en zien. 

Negatieve symptomen

Negatieve symptomen komen eigenlijk alleen bij schizofrenie voor. De negatieve symptomen kunnen zijn het ontbreken van energie en concentratie, geen initiatief nemen, geen zin in sociale contacten, gevoelens die vlakker zijn, dus geen heftige gevoelens. 

Schizofrenie

Schizofrenie uit zich meestal tussen de leeftijd van 15 tot en met 30 jaar. De persoon in kwestie kan last hebben van hallucinaties, wanen, ernstige verwardheid, weinig energie, geen sociale contacten willen, geen heftige gevoelens. Om vast te stellen dat iemand aan schizofrenie lijdt moet een persoon minimaal een half jaar niet goed functioneren op meerdere gebieden. Ook moet er tijdens de stoornis minimaal een maal een psychose (gedurende een maand) voorkomen. Tijdens een psychose verliest diegene het normale contact en of beeld met de werkelijkheid, dit kan geheel of gedeeltelijk zijn. Mensen die een psychose hebben kunnen de raarste dingen doen bijvoorbeeld een ruit ingooien, omdat ze denken dat er aliens achter de ramen zijn. Ze kunnen ook helemaal in de ban zijn van cijfers en hier hele theorieën aanvast knopen.

Oorzaken

Erfelijkheid

Voor schizofrenie kunnen er meerdere oorzaken zijn. Uit onderzoek blijkt dat schizofrenie genetisch kan zijn. De kans op schizofrenie is 50 procent als bijvoorbeeld een eeneiige tweeling schizofreen is. Als een ouder schizofreen is ligt dit percentage op 6 procent. 

Omgevingsfactoren

Er kunnen verschillende omgevingsfactoren een rol spelen bij schizofrenie. Het kan zijn dat bij de geboorte  een trauma, besmettingen of zuurstof tekort is opgetreden. Ook een oudere vader, geboorte in het voorjaar of de winter, wonen op een hogere breedtegraad kan een oorzaak zijn. 

Er zijn ook factoren die een psychose kunnen uitlokken bij iemand die al schizofreen is. Zoals stress, alcohol, drugs, hallucinogenen (stoffen die hallucinaties opwekken).

Behandeling

Het is van groot belang dat er medicatie wordt gebruikt bij schizofrenie. Ook een stabiele, steunende omgeving is belangrijk. Er zijn ook verschillende therapievormen die helpen bij het omgaan met deze stoornis. Zoals cognitieve gedragstherapie, gedragstherapie, psycho-educatie en sociale vaardigheidstraining. 

Het is niet zomaar vast te stellen of iemand schizofreen is, het is belangrijk niet zelf conclusies te trekken. Als u het vermoeden heeft dat een persoon schizofreen is kunt u het beste professionele hulp zoeken zoals een psychiater. 

bronnen:

www.wikipedia.nl/schizofrenie

www.epsychiater.nl

www.helpikhebeenpsychose.nl

bron afbeelding:

www.medicalfacts.nl