Wat is Alzheimer

Inleiding

De ziekte van Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar en ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek zijn de oorzaken van en de behandelingsmethoden voor genezing nog onbekend. De symptomen van de ziekte zijn vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie

Verloop

Bij iemand met de ziekte van Alzheimer werken bepaalde delen in de hersenen niet meer. Het proces begint met vergeetachtigheid, lusteloosheid en oriëntatieproblemen. In de loop der tijd vallen er steeds meer functies uit. In het laatste stadium herkent de patiënt mensen in de omgeving niet meer. Hij of zij raakt ook lichamelijk erg verzwakt, wordt incontinent en komt niet meer uit bed. In dit stadium heeft de patiënt volledige verzorging nodig. Het proces kan geleidelijk verlopen of heel snel. Over het algemeen overlijdt een Alzheimerpatiënt zo'n vijf tot tien jaar nadat de ziekte is vastgesteld.

Behandeling

De ziekte van Alzheimer is tot op heden niet te genezen. Er zijn wel enkele medicijnen ontwikkeld die bij sommige mensen het dementieproces vertragen, maar een echt geneesmiddel is er nog niet. Wel wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan naar een goed geneesmiddel. Tot het zover is komt de behandeling van mensen met de ziekte van Alzheimer eigenlijk op het volgende neer: geef zo veel mogelijk houvast en stimuleer hen om zelf dingen te blijven doen, zoals zichzelf aankleden, klusjes in en om huis, winkelen of wandelen. Belangrijk is ook een goede lichamelijke conditie. Gezonde voeding en genoeg lichaamsbeweging helpen daarbij.

Patientenverenigingen

Alzheimer Nederland

  • Voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
  • Directe ondersteuning, scholing van vrijwilligers en hulpverleners en bijzondere projecten.
  • Collectieve belangenbehartiging van mensen die met dementie te maken hebben.
  • Subsidiëring van wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Onderzoek naar de oorzaken, betere diagnostiek, mogelijke behandeling, en manieren van goede zorg.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden