Wat is Biomedische Technologie

De studie Biomedische Technologie

Biomedische Technologie is een relatief nieuwe studie waarvan de Bachelor opleiding in Nederland vooralsnog alleen in Eindhoven (sinds '99) en Enschede (sinds 2001) kan worden gevolgd. De bijbehorende Master Biomedical Engineering kan echter ook in Delft worden gedaan.

Er zit veel toekomst in de medische techniek, dit heeft er dan ook voor gezorgd dat studies als Biomedische Technologie (BMT) zijn ontstaan. Het is eigenlijk een logisch gevolg van de groei in populariteit en werkgelegenheid op het gebied van medische technologie.

Het ontstaan van Biomedische Technologie

Biomedische Technologie bestaat uiteraard al langer dan de studie. Vroeger moest je echter met je biomedisch technisch interesse eerst uitvogelen vanuit welke richting deze interesse kwam, aangezien verschillende studies biomedische afstudeerichtingen/ vakgroepen hadden. Deze studie waren Chemische Technologie (tegenwoordig Scheikundige Technologie), Technische Natuurkunde, Elektrotechniek, Informatica, Technische/ Toegepaste Wiskunde en met name werktuigbouwkunde (denk aan protheses en ziekhuisapparatuur).

Doordat de biomedische afstudeerrichtingen binnen deze studies steeds populairde werden en ook de arbeidsmarkt op dat gebied groter werd vanwege de steeds technischere toepassingen in de zorg is de studie Biomedische Technologie zodoende ontstaan. Tegenwoordig kun je dus met een interesse in medische techniek kiezen voor een brede opleiding voordat je kiest welke specialisatie jou het beste ligt.

Verschillende aspecten van Biomedische Technologie

Afhankelijk van welke richting je kiest na je Bacheloropleiding zijn er een aantal verschillende mogelijkheden, globaal onder te verdelen in:

  • Functiehersteltechnologie
  • Tissue Engineering (weefseltechnologie)
  • Zorgtechnologie

Functiehersteltechnologie en met name biomedische werktuigbouwkunde is de populairste richting, mede omdat het erg nauw aansluit bij het beeld dat de meeste mensen naar mijn mening hebben van een Biomedisch technoloog, namelijk als prothese bouwer of ontwikkelaar van medische apparatuur. Er zijn echter ook een aantal andere vakgebieden waar je binnen deze richting aan kunt denken zoals robotica/ biomechatronica, neurotechnologie en stromingsleer (denk aan COPD onderzoek).

Onder Tissue Engineering valt heel veel onderzoek naar compatibiliteit, door bijvoorbeeld cellen te kweken op materiaal dat gebruikt wordt in implantaten. Als de cellen allemaal snel doodgaan en zich niet voortplanten betekent dit over het algemeen dat je het betreffende materiaal maar beter niet als implantaat kan gebruiken. Verder valt hieronder ook veel onderzoek naar mogelijke manieren om bot en kraakbeen te repareren.

Zorgtechnologie is min of meer de verzamelnaam voor zorg op afstand, bioinformatica en neurotechnologie. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld mobiele hardbewakingsapparaatjes. Mensen met een hartritmestoornis hebben die niet altijd precies op het moment dat ze een afspraak hebben met de cardioloog. Deze apparaatjes draagt de patient continu bij zich en neemt de stoornissen op zodat de cardioloog deze vervolgens later kan bekijken. Verder valt hieronder ook onderzoek op het gebied van chronische pijn en manieren om hier een oplossing voor te vinden.

De biomedisch technoloog als bruggenbouwer

Waar een biomedisch technoloog inlevert op specialistische kennis van 1 bepaald vakgebied, is hij/ zij breder ontwikkeld en met name communicatief erg vaardig. De kracht van een bmt'er is namelijk het kunnen praten met zowel medisch specialististen als techneuten. Vandaar dat de meeste BMT'ers erg goed tot hun recht komen in projecten/ projectgroepen. Andere opties zijn bijvoorbeeld Klinisch Fysioloog worden, het onderzoekwereldje in als AIO (assistent in opleiding) of OIO (onderzoeker in opleiding) of de consultancy.