Wat is Google TV

Inleiding

Wat is Google TV en wat moeten we ons als consument daarbij voorstellen? Gaat dit internetbedrijf van wereldformaat in de toekomst nu ook zélf televisieprogramma's maken? Wat is eigenlijk internet-televisie en welke apparatuur is nodig om binnenkort volop van Google-TV te kunnen genieten? Maar nog veel belangrijker: welk prijskaartje zal aan deze nieuwe manier van televisie-kijken vasthangen? 

Internettoepassingen via het grote scherm

Google TV is, simpel gesteld, software voor zowel TV als randapparatuur. Het moet het de consumenten voortaan gemakkelijker maken de vele internettoepassingen via het grote scherm te gebruiken. De allereerste TV-toestellen voor een dergelijke combinatie van televisie-kijken en internetten, werden de voorbije maanden reeds in de VS suksesvol gelanceerd. Binnenkort wordt Google TV ook bij ons op de markt gebracht.

Google integreert op deze manier het internet in het televisie-kijken van alledag. Dit gloednieuwe platform laat de consument immers toe via het web te surfen, naar eigen opgenomen programma's te te kijken, onze favoriete sites te bezoeken of om allerlei games te spelen. Zo zijn we dus in staat om, bijvoorbeeld tijdens het volgen van een voetbalwedstrijd op het kleine scherm, over te schakelen op een Twitter-applicatie voor het lezen en het eventueel sturen van berichten aan familie of vrienden. Het beeld met de aan gang zijnde voetbalwedstrijd, loopt tijdens het twitteren gewoon verder in een klein schermpje rechts onderdaad het televiesiescherm.

Google-zoekveld op TV-scherm

Het overbekende zoekveld van de internetgigant is voortdurend zichtbaar op het scherm van Google-TV. Op die manier heeft de gebruiker, in alle omstandigheden, toegang tot alle websites ter wereld.

Voor het zoeken én opvragen van sites, moeten de gebruikers hun tekst op een gemakkelijke manier kunnen invoeren. De huidige afstandsbedieningen zijn hiervoor niet geschikt. Er zijn nu ook al twee aangepaste afstandsbedieningen op de markt, die dezelfde lettertoetsen hebben dan de ons vertrouwde toetsenborden, maar wél een stuk kleiner en dus handiger zijn.

Google-TV is ook nog te bedienen via allerlei applicaties op onze smartphone, waaronder de iPhone en de Google-Androïd telefoons. De eerste Google TV-producten werden al suksesvol gelanceerd in de VS. Rond de nieuwjaarsperiode liggen ze ook bij ons in de winkel.

Internet TV

Sony is de allereerste producent die meteen vier televiesietoestellen én een Blueray-speler met ingebouwde Google-TV op de markt brengt. Het prijskaartje van deze TV-toestellen varieert tussen 475 euro (26 inch-scherm) en 1100 euro (46 inch-scherm). De Blueray-speler zal gemiddeld zo'n 300 euro kosten. Logitech lanceert tegelijkertijd een Google-TV setup box, de Revue, die zelfs videobestanden binnen het computernetwerk thuis, draadloos zal kunnen afspelen. Deze Revue van Logitech kost zo'n 250 euro en heeft ook nog verschillende accescoires, gaande van een toetsenbord tot een speciale TV-camera (120 euro) aan boord. Deze speciale camera stelt ons in staat te videobellen met bijvoorbeeld onze bankinstelling.

Thuisscherm koppelen aan decoders

Centraal in Google-TV staat het thuisscherm met knoppen voor onze favoriete zenders, applicaties of websites. Google-TV kan eveneens gekoppeld worden aan bestaande decoders én aan digitale videorecorders. Het zoekveld toont op deze manier niet alleen resultaten van het web of van Youtube, maar even goed programma's uit onze electronische TV-gids van onze digitale televisie-aanbieder of zelfs uit zélf opgenomen beeldmateriaal.

Android besturingssysteem

Google-TV is gebaseerd op zijn Androïd besturingssysteem, en biedt ook toegang tot tal van applicaties en spelletjes, precies zoals dat op onze smartphone het geval is. Bij de lancering levert Google al zo'n dertig applicaties waaronder CNN, webwinkel Amazone, online videotheek Netfix, de sociale netwerksites Twitter en Facebook en het ook bij ons bijzonder populaire spelletje Farmville. Deze apps zijn veel handiger in gebruik dan het bezoeken van gewone sites op TV, maar dit laatste kan ook perfect met de ingebouwde browser van Chrome.

Zélf TV-kanalen aanbieden

Google-TV is bij zijn lancering een uitstekende aanvuller op ons bestaand zenderpakket. Op langere termijn is deze gigant van plan zélf TV-kanalen aan te bieden. Wanneer vele TV-zenders via internet zullen uitzenden en meer en meer fabricanten Google-TV standaard gaan inbouwen, zal Google beslist een concurrent van formaat worden voor de traditionele TV-aanbieders die we vandaag kennen. Enkel een toestel met Google-TV ingebouwd en een internetverbinding zijn daar immers voor nodig.