Wat is Haptonomie

Gevoel een belangrijk deel van de mens, uitgangspunt van de haptonomie

'Gevoel een belangrijk deel van de mens Zeker in de tegenwoordige maatschappij, en leefwereld, waar veel draait om verdienen. Waar de computer de rol van de mens langzaam over neemt. Is het niet meer vanzelsprekend, dat gevoelens nog serieus genomen worden. Dit is iets wat in de haptonomie zeker wel gebeurd.

Ook kan het zo zijn, dat gevoelens te lang genegeerd zijn, of juist teveel aandacht krijgen. Met onze gevoelens omgaan is niet altijd makkelijk. En kan zelfs in het geheel ontsporen, zonder dat we er zelf erg in hebben. Meestal merken de mensen om ons heen dat nog meer, als wij zelf.

Al deze dingen, kunnen voor problemen zorgen, binnen relaties of met jezelf. Als je hier tegenaanloopt, of als je omgeving bij jou daar tegen aan loopt. Dan zou de haptonomie een geschikte therapie kunnen zijn.

De naam haptonomie

komt van twee oude griekse begrippen. Namelijk hapsis en nomos. Hapsis betekend gevoel of gevoelsbeleving. En nomos betekend norm, regel of wet. Het werwoord haptein, betekend dan weer aanraking, hechten of contact. Samen is hier het woord haptonomie uitgekomen.

Eigenlijk kun je de haptonomie geen geneeskunde noemen, het is meer een benaderingswijze. En begeleidingswijze hoe mensen, kunnen leren ontdekken, beter hun eigen keuzes te maken. Waarbij in de haptonomie, dus gevoelens de belangrijkste rol spelen. En deze wordt onderzocht en bekeken met behulp van aanrakingen. Hierbij zal de haptotherapeut dan daarnaast een adviserende rol spelen, en ook zeker oefeningen voor thuis meegeven.

Ondanks dat het meer een benaderingswijze is, als een geneeskunde, vergoeden de meeste verzekeraars wel de kosten, van de behandeling. Hiervoor is het handig als er een doorverwijzing van de huisarts is, maar blijkt in de praktijk niet altijd noodzakelijk. Hiervoor kunt u meer informatie opvragen bij uw verzekeraar, waarbij de meeste therapeuten u wel willen bijstaan.

De mens als totaal, een haptonomie gegeven

Een belangrijk gegeven in deze therapie is, dat de mens als totaal geheel in zijn omgeving wordt gezien. Dus de dingen om je heen en de mensen om je heen. Dit geeft dat het een complete therapie is.

De klachten die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen voor haptonomie

De klachten die voor deze vorm van therapie in aanmerking zouden kunnen komen, zijn - angsten over gehouden aan jeugd - uitputting zowel lichamelijk en geestelijk - verwerking van ingrijpende ervaringen, zowel van kort als van langer geleden. - als je bijvoorbeeld communicatie problemen hebt, vaak zijn gevoelens daar een deel oorzaak van, of komt er gevoel bij kijken, als er een andere psychische oorzaak voor de slechte communicatie is. - leren accepteren van verliezen. Of een specifiek groot verlies.

Slotwoord haptonomie

Niet lang geleden, ben ik met dit onderwerp geconfronteerd, en ik kwam erachter dat ik er nog nooit van had gehoord, dus ik ben me er maar eens in gaan verdiepen. En wat ik allemaak kon vinden over haptonomie, lijkt het mij een zeer goede therapie, na van dichtbij vele psychische therapieeen gezien te hebben. Die naar mijn idee, niet allemaal even werkzaam zijn. Leek mij dat deze haptonomie dat wel was. Dit maakte dat ik een steentje bijdraag aan het bekend maken hiervan. Wil je echt meer weten, over de haptonomie, neem dan contact op met een haptonoom.

Lees ook eens