Wat is ICSI

Inleiding

ICSI staat voor Intracytoplasmatische Sperma Injectie. Hierbij wordt een zaadcel rechtstreeks ingespoten in de eicel zelf. Dit is een vorm van kunstmatige bevruchting voor stellen, waarbij een bevruchting op de natuurlijke manier niet mogelijk is. ICSI is een extra behandeling bovenop een IVF-behandeling. Een extra techniek, die bestaat uit een medische behandeling met daarnaast laboratoriumtechnische handelingen.

Stappen

Een ICSI behandeling wordt pas toegepast, wanneer alle andere behandelingen geen mogelijkheid bieden voor een normale bevruchting. Een slechte kwaliteit of sterke verminderde zaadcelproductie (door bv. sterilisatie van de man) kunnen de reden zijn voor deze behandeling. Zo kunnen (echt)paren eigen kinderen krijgen, doordat ze niet meer zijn aangewezen op spermadonoren.

De ICSI behandeling lijkt veel op een gewone IVF-behandeling, maar verschilt doordat een deel van de behandeling in het laboratorium plaatsvindt. De verkregen eicellen en spermacellen worden op kwaliteit beoordeeld en eventueel nog bewerkt.In tegenstelling tot IVF wordt niet een druppel zaad bij de eicel gebracht, maar wordt een enkele, zorgvuldig uitgekozen, zaadcel van goede kwaliteit via een holle naald ingespoten in de eicel. Dan is het wachten op een bevruchting. Een embryo moet een aantal stadia qua groei bereiken en wordt dan in de baarmoeder van de vrouw geplaatst. Dan is het wachten op een innesteling en het ontstaan van de zwangerschap.

Omdat de zaadcel in de eicel wordt gebracht, treedt veel vaker bevruchting en ook zwangerschap op. Bij deze procedure is er echter wel een licht verhoogde kans op chromosomale afwijkingen bij het kind en de langetermijneffecten van ICSI zijn nog niet geheel bekend. Voordat paren overgaan tot deze behandeling moeten deze zaken eerst goed besproken worden en dient de oorzaak van de slechte zaadkwaliteit te zijn onderzocht.

Tips

ICSI is echter niet voor iedereen weggelegd. Wanneer bij niet-verklaarde infertiliteit of bij sperma dat nog maar net geschikt is voor IVF, geen bevruchting optreedt, of in het geval van de eerdergenoemde zeer slechte zaadkwaliteit, geeft ICSI betere resultaten dan IVF. In deze gevallen lijkt ICSI dus de aangewezen behandeling. Bij andere indicaties voor IVF, zoals problemen met baarmoeder of eileiders, is er geen voordeel van ICSI ten opzichte van IVF.

De gevolgen van het niet plaatsvinden van de ‘natuurlijke selectie’ bij ICSI zijn onbekend. Deze gegevens laten zien dat vroeggeboorte bij meerlingzwangerschappen de belangrijkste tot nu toe bekende oorzaak is van mogelijke gezondheidsproblemen van ICSI-kinderen. Naarmate een bevalling vroeger plaatsvindt, is de couveuseopname langduriger en de kans op andicaps of sterfte groter. Evenals niet-ICSI-kinderen hebben ICSI-kinderen ongeveer 3% kans op een aangeboren afwijking.

Ten aanzien van de verstandelijke ontwikkeling beschrijft één onderzoek vooral bij ‘ICSI-jongens’ een geringe achterstand. Andere onderzoeken bevestigen deze bevindingen niet.

Een tip van een moeder van een ICSI zoontje :

"Na een tweede gelukte ICSI-poging was ik zwanger van een zoontje. Voordat ik met de behandeling begon, ben ik van alles op gaan zoeken over ICSI. De twee "grootste" nadelen waren vroeggeboorte (de fertiliteitsarts vermoedde de bevalling 4 weken te vroeg) en de achterstandsontwikkeling van het verstand bij jongetjes. In een artikel las ik dat het eten van verse vis, zalm, de ontwikkeling van de hersenen van een ongeboren kind tijdens de zwangerschap bevorderen. Later las ik ergens anders dat zalm ook vroeggeboorte tegenging. Dus tijdens de zwangerschap heb ik veel zalm gegeten en dit had 3 gevolgen. De eerste was, dat mijn zoon na 42 weken ter wereld kwam, zijn ontwikkeling verloopt net zo normaal als bij andere kinderen, al is hij soms wat te slim (bijdehand) en ten derde, zijn lievelingskostje is......verse zalm !"

Handige links

http://www.freya.nl

http://icsi.hyves.nl/

http://www.ivf.nl/icsi.htm