Wat is Kinect van Microsoft

Inleiding

Op 10 november 2010 wordt in Europa Kinect geïntroduceerd, een nieuwe hype op het gebied van computer- en videogames. Wat is Kinect, wat doet het, hoe werkt het, wat is er zo nieuw aan, wat zijn de voor- en nadelen en wat gaat het kosten?

Wat is Kinect?

Kinect is een accessoire of een zogenaamde add-on, bedoeld voor de Xbox 360 van Microsoft. Het is een zogenaamd “motion-control” systeem waarmee je zelf, met je eigen lichaam, de bestuurder wordt van de Xbox 360 console.

In plaats van dat jij een controller bedient, is de Kinect de camera-controller en kun jij in totale vrijheid met je lijf, armen, handen en stem de Xbox 360 bedienen.

De naam Kinect werd gekozen als samentrekking van de woorden “kinetische energie” en “connect”. Kinetische energie is de natuurkundige aanduiding voor bewegingsenergie en Microsoft hoopt dat Kinect grote hoeveelheden mensen samen gaat brengen en contact met elkaar laat leggen via hun Xbox 360.

Hoe werkt de techniek van Kinect en wat kun je er mee ?

Kinect maakt gebruik van de Zcam, een infrarood webcam ontwikkeld door het Israëlische bedrijf PrimeSense / 3DV Systems. Microsoft nam dit bedrijf in 2009 over en paste hun driedimensionale diepte-sensor techniek toe in hun eigen Project Natal, de oorspronkelijke code naam voor het project van Kinect ontwikkeling.

De Zcam is een time-of-flight camera, waarbij door het uitzenden van pulserend bijna infrarood licht (NIR near- infrared) en het weer opvangen van de weerkaatsing door middel van sensoren, tijdsverschil en diepte geregisteerd kunnen worden.

De “Kinect sensor device”, zoals hij eigenlijk officieel heet, bevat een camera, een dieptesensor, een microfoon array en de bijbehorende software. De ingebouwde software zorgt er voor dat de de ontvangen datagegevens als 3D bewegingen op het scherm worden weergegeven.

Door het toepassen van een microfoon array of microfoonsysteem, een samenstelling van meerdere microfoons, kan achtergrondruis onderdrukt worden om het geluid van de menselijke stem er boven uit te laten komen en is het mogelijk om de bron van het geluid te localiseren.

Al de ingebouwde technologie van de Kinect tesamen maakt het mogelijk om zowel gebaren, spraak als gezichten te herkennen. Alle bewegingen die je uitvoert met je lichaam worden waargenomen en wanneer je maar dicht genoeg bij de camera staat kunnen zelfs hand- en vingergebaren gedetecteerd worden. De Kinect herkent maximaal vier personen tegelijk.

Wat zijn de voordelen van Kinect

  • Bewegingsvrijheid: je zit niet vast aan een controller, jouw lijf is de controller
  • Herkenning van zowel gebaren, gezichtsuitdrukkingen en spraak
  • Het stimuleert mensen om te gaan bewegen, bewegen wordt fun, je krijgt zin om met je hele lichaam iets te gaan doen ipv op de bank te zitten met een controller in je hand
  • Microsoft heeft een patent dat Gesture Keyboarding heet, waardoor gebarentaal omgezet kan worden en er geen toetsenbord meer nodig is. Dit geeft aan hoe gedetailleerd de Kinect sensor device fijne vingerbewegingen kan registeren. Wie weet wat voor mogelijkheden dit gaat opleveren in de toekomst.

Wat zijn de nadelen van Kinect

  • Benodigde ruimte: de vrijheid houdt indirect in dat je wel je tafels en stoelen aan de kant moet zetten om bepaalde games goed te kunnen spelen.
  • Op dit moment bestaan de beschikbare games voor Kinect voornamelijk uit sport- en familiespellen. De echte hardcore gamer zal nog even moeten wachten op iets interessants.
  • Er zouden problemen zijn met zittende spelers (rolstoelers) maar volgens Microsoft is dit inmiddels opgelost.
  • Privacy: Kinect kan bewegingen, stemmen en gezichten herkennen en met de ingebouwde camera worden deze vastgelegd op beeld. Aangezien de meeste mensen in hun huiskamer spelen en je via Xbox Live samen met anderen kunt spelen of via Video Kinect kunt communiceren over de hele wereld, zou je dan ook eventueel ongewild privé-beelden kunnen uitzenden. Microsoft garandeert hierbij geen privacy.

Prijs en opties

De officiële prijs van de Kinect in Europa zal € 149.99 bedragen. Dat is de prijs uitsluitend voor de add-on, dus voor de mensen die de Xbox 360 console al hebben.

Voor mensen die het hele pakket, dat is de Xbox 360 (4 GB) plus de Kinect, willen aanschaffen, omdat ze nog geen Xbox 360 bezitten, komt de prijs rond de 300 Euro te liggen. In dit pakket zou ook een game zitten plus een controller voor games die al op de markt waren. Hier zou geen headset of Xbox LIVE content bij zitten, die moet apart worden aangeschaft.

In de toekomst zou er ook een bundel verschijnen met een 250 GB Xbox 360 S met een extra headset en Kinect. Hoeveel deze gaat kosten is nog niet bekend.

Mocht hier nieuws over zijn of zouden de prijzen in de toekomst aangepast worden dan zal dat ook in dit artikel aangepast worden.

Uit prijsvergelijkingen met de PS3 en Wii blijkt dat de Xbox 360 met Kinect het goedkoopste is. Ook wanneer men al een Xbox 369 console bezit.

Games

Welke games er allemaal tijdens de lancering van Kinect beschikbaar zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Op internet worden 17 games genoemd, maar ook wel 19 (Kinect Adventures, Kinectimals, Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 The Videogame, Game Party, Dance Central, Your Shape: Fitness Evolved, The Biggest Loser Ultimate Workout, EA Sports Active 2, Zumba Fitness, Get Fit with Mel B, Dance Evolution, Dance Paradise, Kinect Sports, MotionSports, Sports Island Freedom, Kinect Joy Ride, Fighters Uncaged, Sonic Free Riders en Crossboard 7).

Vooralsnog worden op de Nederlandse site van Xbox uitsluitend de volgende games genoemd: Kinect Sports, Kinect Adventures, Kinect Joy Ride, Dance Central, Your Shape: Fitness Evolved, Kinectimals.

Bezit je Xbox LIVE Marketplace-content dan kun je de games via internet automatisch downloaden na verbinding maakt met Xbox LIVE.

Eerste Recensies

Kinect was op 4 november al beschikbaar in de Verenigde Staten. Bij de lancering waren 7000 Amerikaanse winkels ’s nachts geopend.

Inmiddels zijn de eerste recensies op internet dan ook al verschenen. Wordt het een revolutionaire hype of blijft het hangen op een kleine doelgroep, dat is de vraag. Niet onbelangrijk, gezien het nieuwe recordbedrag van 500 miljoen dollar dat Microsoft heeft uitgegeven aan de promotie van Kinect.

Voor een overzicht van de eerste reviews en scores door toonaangevende Amerikaanse en Engelse computer- en videogames recensenten zoals Game Informer, PC World, Gizmodo etc...lees hier verder.

Over het algemeen lijken de recensies voor wat betreft de technologie van Kinect positief, het is indrukwekkend om te zien hoe jouw bewegingen op het scherm gekopieerd worden. Men is het er wel over eens dat de software zelf bepalend zal zijn voor het succes.

In de toekomst

In de toekomst wil Microsoft hybride gamesgaan aanbieden, computerspellen die je zowel met Kinect als met een traditionele controller kunt besturen. Hierdoor zouden games die met een controller werken een extra dimensie krijgen.

Anderhalf jaar geleden is er een samenwerking tot stand gekomen tussen Microsoft en de regisseur Steven Spielberg. Kinect koppelen aan film op het grote doek betekent dat we in de toekomst wellicht interactieve films in de bioscoop te zien zouden kunnen krijgen, waardoor je dus zelf mee zou kunnen doen in een speelfilm....is dat niet helemaal de max!







Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden