Wat is MIDI

Inleiding

Met MIDI kunt u digitale muziekapparatuur met elkaar laten communiceren. Deze apparatuur kan bijvoorbeeld een synthesizer zijn, maar ook een mengpaneel of een computer. Voorwaarde is dat alle te koppelen apparaten over een MIDI-aansluiting beschikken en het MIDI-protocol ondersteunen.

Op computers, telefoons en andere elektronische apparaten worden MIDI-bestanden vaak ondersteund. Dit zijn bestanden die muziekinformatie bevatten volgens het MIDI-protocol, en omdat de bestanden alleen informatie bevatten, zijn ze vaak erg klein. MIDI-bestanden zijn dan ook geen audiobestanden, zoals bestanden in MP3-, FLAC- of WAV-formaat wel zijn. Ze bevatten alleen gegevens als: gebruik instrument X, start toon Y en stop toon Z. Hoe MIDI-bestanden klinken hangt dus erg af van het apparaat waar ze op worden afgespeeld.

Geschiedenis

MIDI, kort voor Musical Instruments Digital Interface, is een standaard die is ontstaan door samenwerking tussen synthesizerfabrikanten in het begin van de jaren '80. De MIDI-aansluiting verscheen vervolgens bij steeds meer apparaten, waardoor het succes alleen maar toenam. Tegenwoordig bevat vrijwel elk digitaal muziekapparaat MIDI-aansluitingen.

Dit succes is te zien aan het uitgebreide assortiment van onder andere digitale muziekinstrumenten (bijvoorbeeld electrische piano's, electronische drumstellen), geluidsmodules (apparaten met geluiden maar zonder directe invoer zoals een klavier), master keyboards (klavier zonder geluidmodule), mengpanelen, sequencers (om muziek op te nemen in MIDI-formaat), interfaces (bijvoorbeeld een MIDI-aansluiting via USB, of een insteekkaart) en muzieksoftware.

Aansluitingen

Apparaten met MIDI gebruiken verschillende soorten connectoren, namelijk:

  • MIDI IN - voor het ontvangen van MIDI-gegevens
  • MIDI OUT - voor het verzenden van MIDI-gegevens
  • MIDI THRU - voor het onveranderd doorgeven van MIDI IN gegevens naar een ander apparaat; bedoeld om apparaten serieel door te lussen

Deze termen staan altijd vermeld bij de connectoren, zodat duidelijk is welke aansluiting welke functie heeft. Dankzij dit eenvoudige onderscheid is het mogelijk om MIDI-apparatuur snel op de gewenste manier aan te sluiten, zonder iets te hoeven in te stellen. De connectoren zijn altijd hetzelfde, ongeacht de functie (IN, OUT of THRU). In de apparaten worden vrouwelijke DIN-connectoren gebruikt, terwijl de kabels de mannelijke variant gebruiken (aan beide zijden). De MIDI-kabel moet van een IN-aansluiting op het ene MIDI-apparaat naar een OUT- of THRU-aansluiting van een ander MIDI-apparaat aangesloten worden. Ook mag - volgens de specificaties - de kabel maximaal 15 meter lang zijn.

Tegenwoordig zijn er ook netwerkdrivers voor MIDI-communicatie tussen computers onderling. Deze werken via het normale computernetwerk, en het is dus niet meer nodig om de computers van een MIDI-interface (USB MIDI apparaat of MIDI-insteekkaart) en MIDI-kabels te voorzien. Dankzij het gebruik van het computernetwerk kan de afstand van het MIDI-signaal veel groter zijn. Dit komt vooral omdat de computernetwerken op hogere snelheid werken en er minder snel een hoorbare vertraging optreedt. In professionele studios wordt deze techniek dan ook veel gebruikt.Ook zijn er verschillende producten verkrijgbaar om het MIDI-signaal draadloos te versturen.

Alle MIDI-aansluitingen gebruiken 180° 5-pins DIN-connectoren. Apparaten hebben daarbij altijd de female connector, en kabels hebben aan beide zijden een male connector.

Handige links

Algemene informatie over MIDI:

Popschool Maastricht

Netwerkdrivers voor MIDI-signaal over computernetwerk:

MIDIoverLAN CP (commercieel)

ipMIDI (commercieel)

Draadloze MIDI-verbinding:

MidAir

WIDI-X8 Duplex Wireless MIDI Interface


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden