Wat is Shell

Shell een voorstelling van het bedrijf

Shell is niet alleen in Nederland een begrip, ook wereldwijd is Shell een bekende naam. Eigenlijk is de naam Royal Dutch Shell, enige tijd terug nog Koninklijke Olie. Zijn mevrouw Beatrix en meneer Alexander dus eigenlijke oliebaronnen?

Shell wereldwijd

Wereldwijd is Shell een groep energie- en petrochemiebedrijven, actief in ruim 110 landen en met ongeveer 104.000 medewerkers.

Nederland en Royal Dutch Shell

  • N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie) werd opgericht in 1890. Met de steun van de Nederlandse overheid werd er in Nederlands-Indië geboord naar olie (o.a. op Sumatra werd olie gevonden).
  • In 1907 gingen Koninklijke Olie en Shell Co. (UK) een zeer nauwe samenwerking aan.
  • Eind 2004 kwam de aankondiging de dubbele structuur op te doeken.
  • Royal Dutch Shell behoort samen met het Britse BP, het Franse Total en de Amerikaanse olieconcerns ExxonMobil en Chevron tot de grote 5 wereldwijde olie- en energiemaatschappijen.
  • Wat je misschien niet weet maar Shell Nederland bestaat zo maar even uit ongeveer 300 bedrijven. Daar zit een stuk historie achter waardoor een aantal van deze bedrijven niet meer actief zijn. De echt actieve bedrijven? Dat zijn er maar 30 meer!
  • Het hoofdkantoor van Royal Dutch Shell plc bevindt zich in Den Haag. Sinds oktober 1999 zetelt ook Shell Nederland B.V. in hetzelfde gebouw.
  • In Nederland behoort Shell tot de grootste ondernemingen en speelt daardoor een belangrijke rol in de algemene economische en sociaal-maatschappelijke structuur van Nederland. Shell wordt beschouwd als het meest winstgevende bedrijf van Nederland. Shell Nederland telt een kleine 11.000 medewerkers of zo'n 10% van het wereldwijde personeelsbestand.
  • Shell is actief in 5 sectoren: olieproducten, chemie, gas & elektra, Exploratie & productie en Duurzame Energie.
  • Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa (750 werknemers) en één van de grootste raffinaderijen ter wereld. Er worden chemische basisproducten op basis van aardolie gemaakt.

Beurs

  • Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell Groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.).
  • Het aandeel geldt als het vlaggenschip van de Nederlandse beurs. Beurshandelaren noemen de aandelen simpelweg 'Olies'.
  • Shell heeft lange tijd bekend gestaan als een weduwen- en wezenfonds oftewel een veilige belegging waar geen spectaculaire prestaties van hoeven worden verwacht maar wel een veilig jaarlijks dividend. De dividenduitkeringen zijn nog nooit in het bestaan van het bedrijf verlaagd of overgeslagen en altijd meegegroeid met de inflatie.
  • Hoewel Royal Dutch Shell handelt in olie en afgeleide producten ervan, loopt de beurskoers van Shell, in tegenstelling tot wat veel beleggers denken niet altijd mee met de olieprijs. Eind 2007 tot midden 2008 liep de prijs van een vat olie extreem op tot wel 150 dollar per vat, terwijl de koers van Royal Dutch Shell niet of nauwelijks opliep

Shell en het Nederlands Koninklijk huis

  • Lange tijd werd aangenomen dat het Nederlands Koninklijk huis een grote aandeelhouder was van Koninklijke Olie. De Oranjes zouden met een belang van meer dan 5 procent een miljardenfortuin hebben.
  • In de jaren negentig werden aandeelhouders met een belang van meer dan vijf procent in een onderneming verplicht zich te melden. Omdat niemand van het huis van Oranje zich heeft gemeld, lijkt het zeker dat ze minder dan 5% hebben. Maar het aandelenbezit kan ook verspreid zijn en niet bij één persoon rusten.

Het Shell logo van vroeger tot nu!

Het roodgele beeldmerk (de schelp van Shell) is even beroemd als Coca Cola, Philips, Mercedes en McDonald's.

  • De oorsprong van de schelp gaat terug naar de l9de eeuw, bij het Londense handelshuis Samuel & Co. Deze firma, opgericht in 1830, handelde in Japanse sierschelpen. Tegen het eind van de 19de eeuw breidde Samuel & Co. zijn zaken uit naar de oliehandel. Het lag voor de hand om als beeldmerk een schelp te kiezen. In 1900 was dat nog een mosselschelp.
  • In 1907 kwam het beeldmerk Shell zoals we dat nu kennen: een zogenaamde jakobsschelp met geschulpte rand.
  • De oorsprong van de kleuren rood en geel ligt in 1915 toen Shell Company of California voor het eerst tankstations ging bouwen. Er moest fel geconcurreerd worden met andere maatschappijen dus opvallen was noodzaak. En omdat Californië sterke Spaanse banden had, werd gekozen voor rood en geel: de kleuren van de Spaanse vlag.
  • In de jaren 1960 werd de Shell-schelp gemoderniseerd: het logo bleek op afstand en bij slechte verlichting van tankstations slecht zichtbaar. De belangrijkste wijziging was dat het woord 'Shell' uit het beeldmerk verdween. Zo ontstond de nieuwe, gestroomlijnde schelp.