Wat is TBS

Inleiding

Tbs is de afkorting van ‘terbeschikkingstelling’. Het is een maatregel voor iemand die een zwaar misdrijf heeft gepleegd, maar daardoor volgens de rechter geheel of gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar was. Met ontoerekeningsvatbaar wordt bedoeld dat diegene die het misdrijf heeft gepleegd er niks aan kon doen door dat die persoon bijvoorbeeld een geestelijke stoornis heeft. Die stoornis heeft bijgedragen aan het plegen van het delict. Een ontoerekeningsvatbaarheidverklaring kan ervoor zorgen dat de persoon in kwestie een kortere gevangenisstraf krijgt of helemaal geen. Vaak wordt tbs ook opgelegd om de persoon aan zijn stoornis te helpen of om de maatschappij te beschermen als hij of zij weer op vrije voeten is.

In een tbs-kliniek behandelen psychiaters de dader voor zijn stoornis die waarschijnlijk het misdrijf heeft beïnvloed. In de praktijk kan zo’n straf al gauw 5 jaar duren. Maar soms ook veel langer. De rechter heeft de mogelijkheid om de straf telkens met één of twee jaar te verlengen. Theo H. is op dit moment de langstzittende persoon met tbs. Hij heeft deze straf al 50 jaar! TBS klinieken zijn volwaardige psychiatrische klinieken. Elke tbs-kliniek is in staat verschillende stoornissen te behandelen. De dader komt in een kliniek waar op dat moment plaats is. TBS klinieken kennen een heel hoog beveiligingsniveau.

TBS en het wetboek van strafrecht

Als er een misdaad wordt gepleegd, is het de taak van de overheid om te beslissen of de misdadiger tbs verdiend. Als dit het geval is, wordt de tbs´er minimaal één jaar lang vast gehouden zonder enig verlof. De overheid denkt dat dit de beste oplossing is om de tbs´er zo snel mogelijk weer in de maatschappij te laten gaan. Na minimaal 18 maanden mogen de tbs´ers met begeleiding op verlof.

Het Nederlandse strafrecht is goed geregeld. Alles staat goed omschreven in twee wetboeken. Het wetboek van strafrecht vormt de basis voor het Nederlandse strafrecht, samen met het wetboek van strafvordering. Daarnaast heb je nog bijzondere wetten als de opiumwet, de wet wapens en munitie, en ook de beginselenwet.

De tbs maatregel is in drie wetten vast gelegd:

  • de Beginselenwet: het verplegen van de tbs’er
  • het Wetboek van Strafrecht
  • het Wetboek van Strafvordering

Het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering regelen de externe rechtspositie, zoals de oplegging van de maatregel, het aanvangstijdstip van de behandeling en de verlengregeling. Op basis hiervan zal de rechter besluiten tot verlenging van de TBS, of wanneer de behandeling begint.

TBS regels

  • TBS'ers krijgen altijd de mogelijkheid tot verlof. Dit is nodig omdat deze mensen toch echt ooit terug de samenleving in moeten. Met verlof wordt dit voorbereid zodat ze niet ineens op straat staan.
  • TBS'ers die zich misdragen tijdens het verlof mogen minimaal 1 jaar niet meer naar buiten.
  • TBS'ers op verlof krijgen altijd twee begeleiders mee. Deze begeleiders weten wat ze moeten doen om te voorkomen dat de patiënt probeert te ontsnappen. Ze hebben geweldsinstructies.

Voortaan eerder met verlof?

Er zijn discussies gaande over het eerder met verlof sturen van bepaalde TBS-patienten. Na een paar jaar mogen TBS'ers nu, volgens de wet, naar buiten. Klinieken willen dit al na 18 maanden laten gebeuren, uiteraard mét begeleiding. Hier is de overheid tegen omdat er nog te veel TBS'ers aan de aandacht van de begeleiders ontsnappen, met de mogelijkheid tot een nieuwe moord of verkrachting. TBS klinieken willen af van de strengere verlofregels die door de overheid opgelegd zijn. Maar deze regels zijn wel nodig, omdat er nog steeds veel ontsnappingspogingen zijn.