Wat is de Kinderboekenweek - Kinderboekenweek 2009

Inleiding

Kinderen worden van jongs af aan al opgevoed met boeken, als ze heel erg klein zijn leest papa of mama ze nog voor, maar hoe ouder ze worden leren ze zelf lezen. Schrijvers spelen in op de wensen van hun lezertjes en dat doen ze voornamelijk door middel van de Kinderboekenweek, maar wat is nou de Kinderboekenweek?

Geschiedenis

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerende activiteit in Oktober van tien dagen (In 2009 van 7 tot en met 17 oktober). Door middel van allerlei activiteiten wordt in het hele land aandacht besteed aan kinderboeken. De kinderboekenweek wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De kinderboekenweek wordt gevierd in bibliotheken, op scholen en in boekwinkels in samenwerking met schrijvers en uitgevers. De eerste Kinderboekenweek werd georganiseerd in 1954.

Thema

Elke Kinderboekenweek wordt gehouden met een bepaald thema dat de leidraad vormt bij de organisatie van de activiteiten. Het thema van 2009 is : Aan tafel! Het staat dus helemaal in teken van eten en snoepen in kinderboeken.

Activiteiten

Tijdens de Kinderboekenweek is er van alles te doen. Geheel volgens traditie wordt de Kinderboekenweek officieel geopend op woensdag, steeds op een andere plaats in het land. Dit is het startsein voor alle activiteiten in het gehele land. Bibliotheken, scholen en boekwinkels werken allemaal op hun eigen manier het thema: Aan tafel! van de Kinderboekenweek uit en proberen op die manier zoveel mogelijk aandacht te besteden aan het kinderboek. Veel schrijvers van kinderboeken trekken tijdens deze week door heel Nederland van de ene bibliotheek naar de andere, van de ene school naar de andere en van de ene boekwinkel naar de andere. Dit is voor hun een mooie manier om in contact te komen met hun lezertjes en uiteraard ook een uitgelezen gelegenheid om hun eigen boeken te promoten. Voor kinderen betekent het bezoek aan een schrijver het oog in oog staan met hun favoriete schrijver en hem/ haar die ene vraag kunnen stellen, waar ze al zo lang antwoord op hadden willen hebben. Door middel van kranten, tijdschriften en televisieprogramma’s wordt er nog extra aandacht aan de Kinderboekenweek besteed.

Kinderboekenweekgeschenk 

Ieder jaar is er een Kinderboekenweekgeschenk. Dit boek krijg je gratis in de winkel als je voor een bepaald bedrag aan kinderboeken koopt. Daarnaast wordt er ieder jaar voor de jongste lezertjes een apart boekje gemaakt dat voor een klein bedrag te koop is.Het kinderboekenweekgeschenk wordt ieder jaar geschreven door een bekende schrijver, die manier een hoop extra publiciteit krijgt. Zijn/haar naam verschijnt op affiches, in alle etalages en in heel Nederland wordt het boek gepresenteerd en tienduizenden kinderen krijgen een boek van de schrijver cadeau en kunnen kennis maken met de manier van schrijven van de schrijver. Een schrijver voelt zich dan ook vereerd als hij/zij gevraagd wordt om het kinderboekenweekgeschenk te schrijven voor dat jaar.

Kinderjury en griffels

Een belangrijk onderdeel van de Kinderboekenweek zijn de boeken die een prijs hebben gewonnen. Het beste geschreven boek krijgt de gouden griffel, het best geïllustreerde boek krijgt de gouden penseel. Daarnaast worden er een aantal zilveren griffels en penselen uitgereikt voor die boeken die volgens de jury ook een prijs verdienen. De boeken die toch niet in de prijzen zijn gevallen, krijgen een eervolle vermelding in de vorm van een ‘vlag en wimpel’.De jury bestaat uit boekverkopers, leerkrachten, bibliothecarissen en kunstenaars. De juryleden zijn allemaal volwassenen. Volwassenen beoordelen een kinderboek anders dan kinderen. In 1987 is de Nederlandse Kinderjury ingesteld. Deelnemers van de Nederlandse Kinderjury zijn kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze kinderen kiezen hun eigen top 5. Aan de hand van deze top 5 lijstjes komen er twee prijswinnaars, in twee leeftijdscategorieën. Vanaf het 1997-1998 zijn de 13-16 jarigen de Jonge Jury.Schrijvers vinden een prijs van de Kinderjury of de Jonge Jury belangrijker dan een griffel of penseel, omdat ze die prijzen gekregen hebben van hun lezertjes. De boeken die een griffel, penseel, vlag en wimpel of een prijs van de Kinderjury of Jonge Jury hebben gekregen krijgen tijdens de Kinderboekenweek alle aandacht van het grote publiek. Hierdoor hebben de schrijvers extra publiciteit voor hun boeken en verkopen ze ook weer meer boeken.