Wat is de balkenendenorm

Inleiding

Jan Peter Balkenende is sinds 2010 geen minister-president meer van Nederland. Toch speelt zijn naam nog een grote rol in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit in de vorm van de zogenaamde ‘’balkenendenorm’’. Deze norm is in 2006 ingesteld in Nederland, tijdens de tweede regeerperiode van Balkenende. Maar wat houdt deze norm in? En waarom wordt de norm door een aantal openbare bestuurders zo enorm gehaat?

Wat is de balkenendenorm

Vanaf het begin van deze eeuw kwam er vanuit de maatschappij steeds meer kritiek op de enorme salarissen die sommige openbare bestuurders kregen. Ook het feit dat sommige bestuurders zeer hoge ontslagvergoedingen aangeboden kregen, lag flink onder vuur, vooral wanneer het om slecht functionerende bestuurders ging. Het kabinet Balkenende II stelde daarom de balkenendenorm in. Dit is een richtlijn die aangeeft dat het niet acceptabel is wanneer openbare bestuurders in Nederland meer dan 130% van het salaris van de minister-president (destijds 144.000 euro per jaar) verdienen.

De balkenendenorm heet echter niet de ‘’balkenendewet’’. Dat wil zeggen dat geen enkel bedrijf verplicht wordt om niet meer dan het genoemde bedrag te betalen. Regels die dit wel verplichten, bestaan nog niet in Nederland. Omdat in de praktijk dus niks aan de hoogte van de salarissen veranderd kan worden, zijn veel mensen niet tevreden met de norm.

In de praktijk

In het jaar 2009 waren er nog heel veel bestuurders die meer verdienden dan de balkenendenorm: 2.039 om precies te zijn. Driekwart van deze mensen werkt in de zorg.

Eén van de personen die de balkenendenorm overschreed, was Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de TU Delft. In 2008 verdiende hij zo’n €60.000 meer dan de norm, ondanks dat hij met toenmalig minister Plasterk had afgesproken om onder de norm te blijven. Ook in 2010 verdiende hij weer ruim boven de balkenendenorm, ditmaal €40.000.

Ook recentelijk is er ophef ontstaan over het salaris van een bepaalde bestuurder. Nurten Albayrak, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zou zichzelf een te hoog salaris hebben gegeven. Ook zou zij voor zichzelf een hele dure auto hebben gekocht met het geld van het bedrijf. Aangezien het COA een instelling van de Overheid is, kon in dit geval wel actie ondernomen worden. Minister Leers van immigratie, integratie en asiel stelde Albayrak op non-actief. Een paar weken later gaf hij aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ze ooit nog op haar oude post terug zou keren.

Wetten en regels

Minister Rutte heeft onlangs laten weten dat er op korte termijn geen wetten of regels ingesteld zullen worden die het geven van exorbitante salarissen aan bestuurders zal tegengaan. Hij zei dat het maken van dit soort wetten een heel complex juridisch en bestuurlijk probleem is. Wel wordt er een wetsvoorstel voorbereid die de hoogte van ontslagvergoedingen moet inperken.

Schrijfwijze

Het woord ‘’balkenendenorm’’ wordt vaak incorrect geschreven. De meest voorkomende fout is dat de eerste letter als een hoofdletter wordt geschreven, dus als ‘’Balkenendenorm’’. Hoewel websites als Wikipedia aangeven dat dit de goede schrijfwijze is, zijn de officiële spelregels toch net iets anders. ‘’Balkenendenorm’’ moet met een kleine letter geschreven worden. Dit aangezien de norm niet naar de persoon Balkenende verwijst, en dus geen eigennaam is.

Conclusie

De balkenendenorm is vernoemd naar de voormalige minister-president Jan Peter Balkenende. Deze norm geeft aan hoeveel een openbare bestuurder maximaal zou moeten mogen verdienen. Het is niet verplicht deze norm na te leven.

Het woord ‘’balkenendenorm’’ dient volgens de officiële spellingsregels met een kleine letter geschreven te worden.