Wat is de electrische Th!nk City

Algemeen

De Th!nk is afgeleid van think, denken in het Nederlands. Daar is het niet bij gebleven. Deze Noorse elektrische auto´s mogen vanaf 11 mei 2009, de Nederlandse openbare weg op. In Nederland is de auto-industrie anno 2009 nog steeds de 4e industrietak.

De “i” in de naam wordt geschreven als een uitroepteken en is niet zomaar gekozen. Achter de het enige leverbare model op dit moment, de tweezits “City”, gaat een zeer schone gedachte schuil. De Th!ink City is een zogenaamde “nul emissie auto”, waarmee bedoelt wordt dat de auto geen uitlaatgassen uitstoot.

Het ontstaan van de auto

Het was de Noor Lars Ringdal die ongeveer 30 jaar geleden, in het midden van de jaren ’70 van de vorige eeuw het idee lanceerde voor een compacte, lichtgewicht stadsauto. Daarvoor werd in december 1991 de Personal Independent Vehicle Company (the PIVCO) opgericht.

Het doel was dat het een milieuvriendelijk auto zou gaan worden. In Noorwegen wordt door waterkrachtcentrales stroom opgewekt, dus de auto zou elektrisch worden aangedreven. Pas in 1994 waren er 10 prototypes die in Noorwegen rondreden, dit was tijdens de Olympische Spelen van Lillehammer, de PIV2.

In 1995 werd de PIV3, oftewel de City Bee in Amerika geïntroduceerd. Hiervan werden 120 exemplaren gemaakt, waarvan er 40 meededen in de “San Francisco Bay Area Station Car Demonstration”, een project van 1995 tot 1998. De eerste Th!nk, de PIV4 werd ook door PIVCO ontwikkeld. Samen met Lotus Cars ontstond een auto met een maximale topsnelheid van 90 km per uur.

Th!nk en Ford

In het laatste jaar van de 20e eeuw nam Ford het bedrijf over, want zij konden namelijk starten met de productie van deze elektrische auto. Het bedrijf dat al eerder elektrische fietsen en elektrische golfkarretjes produceerde, bracht de 5e generatie Th!nk op de markt.

Na het produceren van iets meer dan 1.000 exemplaren verkocht Ford de Th!nk op 31januari 2003 aan KamKorp Microelectronics uit Zwitserland. De eigenaar van dit bedrijf is Kamal Siddiqi.

Th!nk en Noorwegen

Eind mei 2006 wordt Think Nordic opgenomen binnen de Norwegian Investment Group InSpire. Bij deze investment Group was de oprichter van Th!nk partner. Dit bedrijf werd omgedoopt tot Think Global en het bedrijf is weer in Noorse handen.

Het bedrijf sluit een overeenkomst met Tesla Motors waarin de levering van lithium-ion batterijen geleverd zullen worden ten behoeve van de elektrische auto. Tijdens de Geneva motor show van 2008 wordt het conceptmodel van de Th!nk O geïntroduceerd, een vijf zitter met een topsnelheid van 130 km per uur.

Nog datzelfde jaar komt de Th!nk City op de markt, en in juli wordt de auto ook geïntroduceerd in Engeland. Aan het eind van 2008 zijn er 100 wagens geproduceerd voor de Noorse markt.

Th!nk anno 2009

Op 13 januari 2009 krijgt Th!nk Global een overbruggingskrediet van ongeveer $ 5.700.000,-- op verder te kunnen gaan met produceren. Een groot deel van deze lening kwam van de leveranciers van batterijen. In Noorwegen zijn inmiddels duizenden van deze auto’s op de Noorse wegen.

Electric Mobility Netherlands (ElmoNet) heeft een overeenkomst voor de levering van 500 auto’s. ElmoNet is onderdeel van Mobility Service Nederland, een groothandel en leasemaatschappij uit Groningen. Ook Rotterdam en Amsterdam hebben interesse in deze auto.

De Th!nk City

De City is een korte tweezitter. De gedachte achter dit autootje is dat de gemiddelde afstand, van 200.000.000 auto’s op de Europese wegen, per dag minder dan 50 km bedraagt. Van dit aantal auto’s is van 170.000.000 de afstand nog korter dan 10 km. Hiervan zijn 153.000.000 auto’s waar maar 1 of 2 personen in de auto zitten.

Maart en mei 2009:

  • Op 25 maart 2009 reed een elektrische Th!nk van Amsterdam naar Zaanstad.
  • Op 11 mei 2009 wordt de Th!nk als eerste elektrische auto toegelaten op de wegen van alle lidstaten van de Europese Unie. De Minister van Verkeer (Camiel Eurlings) reikte op deze dag het eerste certificaat van goedkeuring uit aan de directeur productontwikkeling van Th!nk.

Enkele feiten van de auto:

  • De auto weegt in totaal 940 kg De accu’s van de auto wegen 260 kg
  • De batterijen liggen in de bodem van de auto, daardoor ligt het zwaartepunt goed en ligt de auto stabieler op de weg en is veiliger
  • De topsnelheid van de auto is 90 km per uur
  • De auto trekt pittig op en is een goede meekomer in het verkeer
  • De auto heeft 16 sec. nodig om 80 km per uur te halen
  • De auto is voornamelijk gemaakt van kunststof
  • De standaard stadsverbruikcyclus levert de auto (met volle accu) een maximale rijtijd van 180 km.
  • Het duurt 13 uur om de accu weer geheeld op te laden.
  • De auto heeft een 30kW elektromotor
  • De auto meet 3,12 meter
  • De wielbasis van de auto is 1,97 meter
  • De auto is voor 95% recylcebaar
  • Er is geen co² of fijnstof uitstoot
  • De auto maakt bijna geen geluid
  • De Th!ink heeft geen wegenbelasting
  • De Th!nk is tot 2012 bpm vrij
  • De prijs van een Th!nk is € 40.000,--

Een bijzondere auto