Wat is de hoofdstad van China

Wat is de hoofdstad van China

35712.jpegPeking ligt in de provincie Hopei en is de hoofdstad van de Volksrepubliek China. Het is tegenwoordig een bloeiende metropool en het politieke, financiële en culturele centrum van China. Met zijn bevolking van meer dan 8 miljoen inwoners is het ook een belangrijke industrie- en transport-Centrum, met een internationaal vliegveld. Peking bestaat eigenlijk uit twee steden: in het noorden ligt de Qing- of Mantsjoe- stad met de oude keizerlijke stad en de Verboden Stad: in het zuiden ligt de Chinese stad met onder andere de Tempel des Hemels.

Een oude stad

Bij  recente archeologische opgravingen is gebleken dat de Pekingmens, een primitieve holbewoner, zo'n 500.000 jaar geleden het Zhoukoudian- gebied aan de Zuid westelijke rand van Peking bewoonde. In de tijd van de Zhou- dynastie (ca. 1100-221 v chr.) ontstond het marktstadje Ji op de plaats waar nu Peking ligt. Het stadje groeide en werd uit eindelijk de hoofdstad van de Jin- (1115-1234), Yuan- (1271-1368), Ming (1368-1644) en Qing- dynastie (1644-1911).

Andere hoofdsteden

China heeft ook andere hoofdsteden gehad. Veel vroeger was Xian, de belangrijkste stad van de provincie Shaanxi, de hoofdstad van de Qin- (221-206 v. chr.) en Han- (206 v. chr.- 220 n. chr.) dynastieën, maar heette toen Shangan, dat " hemelse vrede' betekent. 11 dynastieën vestigden hun hoofdstad in Xian. Tussen 1853 en 1864 riepen de Thaiping- en rebellen Nanjing tot hoofdstad uit, en dat deed ook de nationalistische Guomindang-  regering tussen 1927 en 1949. Chongqing werd de hoofdstad tijdens de Chinese - Japanse oorlog van 1937. Met de vestiging van de Volksrepubliek (1949 ) werd Peking opnieuw de hoofdstad

Toerisme

Zowel cultureel als qua amusement heeft Peking een toerist veel te bieden: moderne hotels, parken, tuinen, de beroemde Peking O pera en plaatsen van historisch belang zoals de Verboden Stad. De tempel des hemels, het zomerpaleis en het Tiananmen- plein. Peking is vanwege zijn internationale vliegveld een goed uitgangspunt voor rondreizen door China, want omdat de afstanden zo groot zijn, kunt u het best per vliegtuig reizen. De mogelijkheden om als toerist China te verkennen worden steeds uitgebreider. Voor informatie kunt u terecht bij de erkende, gespecialiseerde reisbureaus.   

Tiananmen - Plein

Het plein ligt tussen twee oude poorten: de Tian'anmen in het noorden en de Zhengyangmen (beter bekend als Qianmen) in het zuiden. Langs de westkant van het plein is de Grote Zaal van de Mensen. Langs de oostkant is het Nationaal Museum van China (toegewijd aan de Chinese geschiedenis die in 1919 begon). Chang'an Avenue, die gebruikt wordt voor parades, ligt tussen de Tian'anmen en het plein. Bomen staan in de oost- en westkant van het plein, maar het plein zelf is open, met geen bomen of bankjes. Het plein is verlicht met grote lampen er staan posten die zijn uitgerust met videocamera's.

Mao Zedong

Voerde de nieuwe Democratie in, een klassenbondgenootschap van boeren, arbeiders en verlichte kapitalisten - mensen die niet met buitenlandse vermogendheden gecollaboreerd hadden. Na Mao Zedongs dood in 1976 begon China onder leiding van Deng Xiaoping aan een lange periode van liberalisatie, technologische expansie en vriendschappelijker betrekkingen met de westelijke mogendheden. Politieke en agrarische hervormingen werden ingevoerd. De volkscommunes verdwenen en de markt werd weer opengesteld. Prive bezit werd in beperkte mate toegestaan. In de sector handel en diensten werd particulier ondernemingschap mogelijk.

De verboden stad

Het keizerlijk paleis en de verboden stad- ooit verboden voor alle buitenlanders en de meeste Chinezen- zijn tegenwoordig een nationaal museum met herinneringen aan de pracht en praal van de Drakentroon. Het complex dateert uit de 15e eeuw, en zowel de Ming- als de Qing- keizers hebben er in afzondering gewoond.

Bron: Almanak van de Chinese Wijsheid.