Wat is de kloof tussen rijken en armen

Kijk op geld

Dat de één kort is en de ander lang, vinden we vrij normaal. En dat de één dik is en ander dun is vrij natuurlijk. En als de één knapper is dan een ander, dan zal het wel in de genen zitten. Echter kunnen we niet goed plaatsen waarom de één rijker is dan de ander.

Er schijnt dus een grote barrière te bestaan tussen rijken en de minder rijken. En dit heeft alles met rijkdom te maken. Elke tijdperk kent zijn eigen vorm van rijkdom. En de grootste vorm van rijkdom van deze tijd is geld. Over geld zijn er talloze theorieën. Geschreven door de vele schrijvers over de hele wereld. Ondanks dit alles, is er nog steeds geen goede interpretatie te bedenken over geld. Wie of wat maakt iemand rijk en wat houdt iemand arm? Dat is de vraag. Zou het simpelweg alleen met geld te maken hebben. Ik denk dat hier veel meer bij komt kijken. Wat geld voor iemand betekend is bepalend voor wat hij ervoor over heeft om het te bemachtigen. 

Opvattingen over geld vanuit verschillende invalshoeken

Mijn mening over hoe de verschillende klassen mensen geld zien.

  • Armen kijken naar geld en zien geld als enige overlevingskans die er is. Geld is hun grootste doel. Hun prioriteit is hun eerste levensbehoefte.  
  • De middenklassen kijken naar geld en zien meer mogelijkheden. Zij zijn blij als ze twee keer per jaar op vakantie kunnen gaan nadat ze hun vaste lasten hebben betaald. Voor hen is geld een middel naar een doel.
  • En de rijken hebben genoeg geld. Zij zoeken naar wat gepaard gaat met geld; bijvoorbeeld macht, roem en respect. Voor velen van hen is geld belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste. Zij zien geld en zien meer vrijheid. Hun doel niet geld, maar onafhankelijkheid. 

Welke waarde hecht jij aan geld?

Einstein heeft ooit bewezen dat tijd een relatief begrip is. Tijd kan door iedereen anders worden ervaren en worden geïnterpreteerd. Hetzelfde vind ik, geldt ook voor geld. Ondanks dat voor iedereen een euro maar een euro is, heeft toch iedereen een eigen mening over geld. De een vindt geld het belangrijkste in zijn leven, terwijl het weer voor een ander totaal geen waarde heeft. Zoals gezegd dus; geld is een relatief begrip.

Relatief of niet, geld heeft een bepaalde waarde en die waarde is door iemand bepaald. En deze waarde houdt geen rekening met onze persoonlijke situaties.

De waarde van geld is erg afhankelijk van de tijd en omstandigheden waarin we leven. Brood, bijvoorbeeld, is nu net zo broodnodig als twintig jaar geleden. Tot nu toe is brood niets veranderd. Brood is nog steeds gewoon brood. Alleen heb je nu veel meer geld nodig om datzelfde brood te kunnen kopen dan toen. De waarde van brood is na twintig jaar gestegen. Dat betekend dat de waarde van geld is gedaald. 

Wat je ook denkt over geld, een ding is zeker; geld heeft een groot effect op onze leven. En het bepaald grotendeels hoe wij onze leven leiden. Het is dus belangrijk de waarde die we hechten aan geld goed te overwegen om zo een voldaan leven te leiden. Waar we waarde aan hechten in dit leven kan van alles zijn. Of je nu waarde hecht aan je voetbalplaatjes, je oude school foto’s of je muntencollectie. Aan alles kan waarde gehecht worden. En aan geld ook. Welke waarde iemand aan geld hecht is geheel persoonsafhankelijk.

De drie wetten van Newton 

Om vanuit mijn oogpunt de kloof tussen rijken en armen te beargumenteren, gebruik ik de drie wetten van Newton. Drie simpele natuurwetten die overal gelden. En dus ook op geld. 

De eerste wet van Newton

Een lichaam in beweging blijft in beweging. En een lichaam in rust blijft in rust. Arme mensen zijn over het algemeen in rust en blijven dus in rust. Ze vragen zich af waarom rijke mensen steeds rijker worden. De eerste wet Newton geeft ons hier meer duidelijkheid over. Om meer geld te bemachtigen is het belangrijk om in beweging te blijven. Je moet een doel hebben en er naar toe bewegen. Rijke mensen zijn continu in beweging. En blijven dus ook in beweging.

De tweede wet van Newton

Een kracht verandert de richting van lichaam in beweging. Nadat we in beweging zijn is het belangrijk om in de juiste richting te blijven. Net zoals een piloot de richting van zijn vliegtuig regelt, zal richting naar rijkdom ook continue bijgesteld moeten worden. Luiheid, negatieve gedachtes en diepgewortelde slechte gewoontes houden mensen tegen om rijk te worden. Om al deze eigenschappen te bestrijden is kracht nodig. Net zoals dat kracht nodig is om een vliegtuig de lucht in te krijgen.

De derde wet van Newton

Laten we kijken hoe deze wet ons een duidelijk beeld kan geven over geld. Newton verklaard dat een kracht in de lineaire richting een gelijke tegenkracht in de tegenovergestelde richting zal geven. Simpel gezegd; actie is reactie. Elke actie zal dus een reactie veroorzaken. Dit is een natuurverschijnsel. Nu we weten dat een reactie voortvloeit uit een actie, kunnen we een link leggen naar geld. De meest voorkomende manieren om aan geld te komen is werken. Dit is in de hele wereld zo. Maar welke manieren kunnen ervoor zorgen dat je straks de kleur van je jacht kunt kiezen. Je raadt het al. Meer acties. Wil je dus meer reacties of wel resultaten, zul je meer acties moeten ondernemen. Meer acties leiden naar meer resultaten.

Conclusie

Waar dan ook ter wereld. Overal wordt met geld gehandeld. En overal wordt over geld gepraat. Geld is een interessant onderwerp. Daarom schrijf ik er over. Het is de voornaamste reden waarom wij vroeg uit onze bedden stappen. Je hoort vaak mensen zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Daarop zeg ik dat blut zijn ook niet gelukkig maakt. Dit is mijn kijk op geld. Wat is die van jou?