Wat is de ov-chipkaart

Chipkaart als nieuw betaalmiddel in het openbaar vervoer

Wat_is_de_ov-chipkaart-IntroPlaatje.jpg

Op trajecten, waar de ov-chipkaart verplicht is, komt deze kaart in de plaats alle bestaande vervoerbewijzen. De chipkaart vervangt dus de strippenkaart, het treinkaartje en de huidige abonnementen in zowel de trein, de bus, als tram en metro. De ov-chipkaart geeft gebruikersgemak, maar blijkt in de praktijk voor de reiziger regelmatig duurder uit te pakken dan de aloude strippenkaart. Een anonieme OV-chipkaart kunt u kopen voor eenmalig € 7,50, zonder tegoed. Die kaart laadt u vervolgens zelf op. Soms staat er al 10 euro op en betaalt u 17,50 euro voor de anonieme kaart. Wilt u met de NS rijden, laadt dan uw kaart voldoende op.

Hoe ziet de ov-chipkaart eruit?

Hoe de OV chipkaart eruit ziet is vrij eenvoudig aan te geven. De kaart heeft ongeveer het formaat van een bankpas, heeft een onzichtbare chip en kan worden herkend aan het roze logo, dat u ook bovenaan dit artikel vindt. Dat logo is gemeenschappelijk, maar elk openbaar vervoerbedrijf mag zijn eigen chipkaart uitgeven.

Drie varianten van de OV chipkaart

Nu dacht u dat is eenvoudig, maar de ov-chipkaart is er in drie varianten, te weten:

  1. De persoonlijke ov-chipkaart: deze kaart met foto hebt u nodig voor het nemen van een abonnement of voor het reizen met kinderkorting. De kaart is automatisch oplaadbaar.
  2. De anonieme ov-chipkaart: deze kaart heeft geen foto en is vooral bedoeld voor personen die af en toe reizen. U kunt deze chipkaart ook weer doorgeven aan iemand anders, want hij is niet persoonsgebonden. Deze kaart is oplaadbaar.
  3. De wegwerp kaart: de wegwerp kaart is een vast aantal dagen of een vast aantal ritten geldig en daarna niet meer. De wegwerp kaart is waarschijnlijk handig voor toeristen, die de kaart voor relatief korte tijd nodig zullen hebben.

Opladen van de kaart

Op stations en bepaalde verkoop punten, zoals de Albert Heijn, staan automaten klaar om een chipkaart op te laden. Het automatisch opladen voor een bedrag of abonnement kan met de persoonlijke kaart. Zodra u op de kaart minder dan 5 euro saldo staat, kunt u een vast bedrag bijboeken.

Kinderen een aparte kaart voor het openbaar vervoer

Kinderen vanaf 4 jaar moeten op de trajecten waar een ov-chipkaart verplicht is, ook zelf een ov-chipkaart hebben. Zij kunnen dus bijvoorbeeld niet mee reizen op de kaart van de ouders of begeleiders.

Kaart verloren en  wat dan?

Tja, dan kunt u uw kaart ook verliezen. In dat geval boft u bij een persoonlijke chipkaart, omdat die kan worden geblokkeerd. Dat geldt niet voor de andere twee kaarten. De andere twee kaarten zijn immers anoniem en verder niet te traceren bij diefstal of wanneer u de kaart verliest.

Betaalsysteem van de OV chipkaart

Wie incheckt bij aankomst in de vertrekhal, betaalt in eerste instantie 4 euro als soort van borg voor de nog te maken reiskosten. Als u uitcheckt wordt dit verrekend met de echte kosten die u op het traject gemaakt hebt. Checkt u pas in op de trein zelf dan zijn de kosten veel hoger. Vergeet u niet uit te checken bij het verlaten van het perron, want dan kan er niet worden verrekend. Misschien kunt u in een dergelijk geval met goede redenen omkleed, nog proberen geld terug te claimen bij het vervoerbedrijf. Dat is bijvoorbeeld het geval als alle uitcheck palen defect waren, waardoor uitchecken niet mogelijk was. Andere gevallen worden individueel en apart bekeken.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden