Wat is de papegaaienziekte

De papegaaienziekte wat is dat

Ik had er nog nooit van gehoord: de papegaaienziekte. Tot mijn buurvrouw er over begon: zij werkt in een dierenwinkel en heeft misschien de papegaaienziekte. Omdat mijn buurvrouw nogal een kwebbeltante is, dacht ik eerst dat ze een grap maakte. Niets is minder waar: de pagegaaien die ze in haar woonkamer had staan, heeft ze met veel hartpijn terug naar de dierenwinkel gebracht.
 

Wanneer is er sprake van de papegaaienziekte

  • Bij mensen die in een risico-omgeving werken is de diagnose gemakkelijk vast te stellen. Denk hierbij aan vogelliefhebbers die thuis een volière hebben, dierenartsen, die in een dierenzaak werken, of in een fabriek waar men pluimvee verwerkt, ik heb een neefje die regelmatig de boer gaat helpen om kiekens te vangen als ze slachtrijp zijn, duivenmelkers, enz…
  • Zit je echter niet in deze risicogroep en je meldt niet aan de huisarts dat je thuis 2 papegaaien (of meer) in je woonkamer hebt zitten dan is de link nog niet zo snel gelegd.
  • Bovendien is het ook nog eens zo dat, nadat je besmet bent, het nog 10 dagen tot zelfs 2 weken kan duren vooraleer je ziek wordt. Wie er nu echt gelijk heeft, laat ik in het midden: op een andere site las ik dat de incubatieperiode 1 tot 4 weken zou zijn. Wie denkt er dan nog aan dat hij die kooi heeft zuiver gemaakt?
  • Nog een probleem bij de diagnose: papegaaienziekte komt niet veel voor: althans volgens de jaarlijkse gemelde gevallen: in Nederland zijn er dat maar 30 tot 40. Doch… men vermoedt dat lang niet alle gevallen worden gemeld, al was het maar uit onwetendheid. Toch behoort de papegaaienziekte tot de groep ziekten waarvan men (o.a. dierenarts, huisarts) verplicht is deze te melden als ze ergens opduikt.

Hoe raak je besmet?

Papegaaienziekte is een vorm van longontsteking. Deze ziekte KAN worden overgaan van dier naar mens. Oorzaak is een bacterie (dus geen virus), niet een specifieke papegaaienbacterie, nee ze komt bijvoorbeeld ook voor bij andere vogels in en om ons huis: duiven, kanaries, parkieten, eenden, ganzen, alle pluimvee…! De vogels zijn drager van deze bacterie en hebben ze zelf eigenlijk geen last van. Wel moet je oppassen voor contact met hun poep, snot en oogvocht van besmette vogels.

Zelf raak je dus besmet bij het schoonmaken van de hokken en/of kooien. De kans bestaat dan dat de bacterie in de lucht hangt en dat je ze gaat inademen.

Hoe kan ik weten dat mijn vogels besmet zijn?

Oogontsteking en diarree bij vogels kunnen wijzen op papegaaienziekte. Merk je deze verschijnselen op bij je papegaaien dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Welke zijn de ziekteverschijnselen?

► Zoals altijd met bacteriën reageert elke patiënt anders: bij de een zijn de symptomen alleen maar een lichte verkoudheid, en een ander heeft kortademigheid (33%), hoge koorts, met koude rillingen, hevige hoofdpijn (30%) en spierpijn in de nek en rug. Je zou dus in eerste instantie denken (en de huisarts waarschijnlijk ook) dat je licht tot zwaar verkouden bent of de griep hebt.

► Er is ook goed nieuws: tot nu toe is nog maar zeer zelden vastgesteld dat deze papegaaienziekte overgaat van het ene familielid naar het andere (die uiteraard in hetzelfde huis vertoeven). Wel kan je deze ziekte meer dan één keer krijgen.

Kun je je laten vaccineren?

♦ Nee, er is (nog) geen vaccinatie tegen papegaaienziekte. Maar… met een anti-bioticumkuur genees je ervan. In elk geval: de kans dat je ervan sterft is in deze moderne medische tijden minder dan 1%. Dat is wel eens anders geweest: heel vroeger telde men een sterftecijfer van maar liefst 45% van de besmette gevallen.

♦ Minder goed nieuws qua aantallen is dat het aantal meldingen van papegaaienziekte stijgt sinds 2005. De vermoedelijke oorzaak: steeds meer mensen houden thuis (en met name in huis) vogels.

♦ Ook de (legale of illegale) handel in geïmporteerde vogels uit verre landen speelt daarbij een rol.

En de vogels zelf?

Ook die krijgen antibiotica voorgeschreven. Ook moet je de kooien/hokken uiteraard desinfecteren als besmetting blijkt.