Wat is de top 10 van dingen die je in je medicijnkastje moet hebben

Inleiding

Het is altijd handig om thuis een basis EHBO-uitrusting te hebben en deze te bewaren in een medicijnkastje of in een EHBO-doos. Voorkomen is beter dan genezen, maar we weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Op zo'n moment zijn we altijd weer blij als we alleen maar even naar het medicijnkastje of de EHBO-doos hoeven te lopen en we ons zelf kunnen behelpen.

Maar wat is nu een goede basisuitrusting? Deze top 10 is een hulpmiddel om het medicijnkastje thuis een goede basisuitrusting te geven. Voor het gemak zal het hierna alleen nog over het medicijnkastje gaan.

Het medicijnkastje

Medicijnkastjes zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo heb je houten, stalen en kunststof exemplaren. Kleine vierkante of langwerpige. Er zijn zelfs fabrikanten die er een waar kunstobject van maken. Maar het belangrijkste is natuurlijk niet hoe het kastje er uit ziet, maar wat je er in op wil bergen en kan bergen. Voor deze Top 10 uitrusting voldoet een klein formaat meestal wel, maar voor mensen die veel medicijnen gebruiken is het handiger om een groter exemplaar aan te schaffen.

Let er bij de aanschaf goed op dat het medicijnkastje kan worden afgesloten, zodat kinderen geen kans krijgen om bij de medicijnen te komen. Hang het medicijnkastje ook op een hoogte dat kleine kinderen er niet bij kunnen komen.

De Top 10

1. Paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller, die vrij verkoopbaar is bij drogist en apotheek. Een kleine verpakking paracetamol is voldoende voor de eerste hulp bij hoofdpijn, verkoudheid en/of griep.


2. Pleisters

Er bestaan vele soorten en maten pleisters. Het is handig om een pleisterset met een paar verschillende soorten pleisters in het medicijnkastje te bewaren voor de kleine snij- en schaafwonden.

3. Mitella/driehoekig verband

Een driehoekig verband, waar je een Mitella van kunt maken is goed voor ondersteuning aan armen of handen wanneer deze letsel hebben opgelopen.

4. Steriel verband

Zorg voor verschillende rolletjes steriel verband in het medicijnkastje. Meerdere rolletjes per maat is aan te raden. Steriel verband kan onder andere gebruikt worden bij bloedingen.

5. Schaar met stompe punten

Met een schaar met stompe punten kun je verband of kleding knippen. De stompe punten zorgen ervoor dat je niet per ongeluk in de persoon onder het verband of de kleding knipt.

6. Leukoplast

Leukoplast is een soort tape op een rolletje waar je stukjes mee af kunt knippen om het aangelegde steriel verband vast te maken.

7. Zwachtel

Een rol zwachtel is ervoor om gewrichten steun te bieden na een verstuiking of om gaasverband op zijn plaats te houden.

8. Koortsthermometer

Met een koortsthermometer kun je iemands temperatuur opnemen. Koortsthermometers zijn er in verschillende soorten en in verschillende prijsklassen. Bij ziekte zal de dokter altijd willen weten hoe hoog de temperatuur is.

9. Pincet

Met een pincet kun je splinters verwijderen.

10. Wegwerphandschoenen

Draag bij het verzorgen van open wonden altijd wegwerphandschoenen. Dit om infectie van de gewonde te voorkomen en besmetting van jouw zelf.

Tips

  • Controleer regelmatig of de spullen in het medicijnkastje niet over de datum zijn. Wanneer ze over de datum zijn, gooi ze dan weg of in het geval van medicijnen lever deze in bij de apotheek.