Wat is een 4G-netwerk

Inleiding

In onze maatschappij speelt techniek een steeds grotere rol. Bijbehorende termen zijn dingen als ‘’liken’’, ‘’hashtag’’ en ‘’whatsappen’’. Ook wordt er veel gesproken over 3G en 4G. Dit zijn namen voor zogenaamde mobiele-netwerk ‘’generaties’’. Hoe hoger de generatie, hoe sneller je internetverbinding op je telefoon is en dergelijke. In 2010 werd 3G geïntroduceerd en begin 2013 werd op sommige plaatsen al de vierde generatie geïnstalleerd. Maar welke eigenschappen bezit 4G nou eigenlijk en waar precies wordt al gebruik gemaakt van dit netwerk?

Eigenschappen

4G is nu (2013) het nieuwste mobiele netwerk. Er kan dus ook beter en sneller mee gewerkt worden dan met 3G. Zo was de snelheid bij 3G nog maximaal 10 Mb (megabit) per seconde wanneer je in de trein of auto zit, bij 4G is dit al opgelopen tot 12,5 Mb/s. Meer megabits per seconde betekent dat internetpagina’s sneller worden geladen. De snelheid van 4G kan tot wel tien keer zo hoog zijn als van 3G wanneer de gebruikers vanuit huis werken. Nederland en België zijn één van de eerste landen ter wereld die over het 4G-netwerk (zullen) beschikken. Alleen wanneer apparaten een dergelijk snel netwerk aanbieden, mogen ze officieel 4G-apparaten genoemd worden. Er zijn echter meerdere fabrikanten die zeggen 4G-apparaten te verkopen, terwijl ze in werkelijkheid werken op het net iets mindere 3.9G-netwerk. Het aanprijzen van een apparaat als 4G-waardig zou de verkoopcijfers omhoog brengen. Een andere bijzonderheid aan 4G is dat het waarschijnlijk ook op laptops zal gaan kunnen werken. De vorige netwerken waren alleen toepasbaar op mobiele telefoons.

Afgaand op bovenstaande gegevens lijkt 4G een perfect mobiel netwerk. Er zijn echter aanwijzingen dat dit gloednieuwe netwerk een gevaarlijke hoeveelheid straling met zich mee zou brengen. Deze hoge straling zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom zijn er verschillende overheden die de regels voor maximale straling bij mobiele telefoons hebben aangepast. Dit zou de invoer van 4G op de commerciële markt voorkomen.

In Nederland en België

België en Nederland zijn twee landen die vaak voorlopen op het gebied van technologie. Het is dan ook niet geheel onverwachts dat begin 2013 in Nederland op verschillende plekken al gebruik kan worden gemaakt van 4G. In België is de invoer van 4G in 2013 al aangekondigd.

België

In juni 2011 kondigde Belgacom, de grootste telecomorganisatie van het land, aan om zo snel mogelijk 4G in te voeren in het land. In november dat jaar werd duidelijk dat Belgacom ook al daadwerkelijk een vergunning had gekregen om gebruik te mogen maken van 4G. Medio 2012 werd gemeld dat de invoer van 4G op commerciële schaal niet lang meer op zich zou laten wachten. Intussen bleven ook andere telecomorganisaties niet achter. Begin 2013 konden ook klanten van Proximus gebruik maken van het nieuwste netwerk. Het netwerk werkt nog niet helemaal naar wens. Zo kunnen mensen met een iPhone 5 nog geen gebruik maken van 4G. De Belgische Overheid heeft aangegeven om in 2013 meer telecomlicenties te gaan veilen waardoor ook iPhone 5-gebruikers met 4G kunnen gaan werken.

Nederland

In Nederland heeft KPN begin 2013 het 4G-netwerk geïntroduceerd als eerste telecomorganisatie. Nog niet in heel Nederland was het netwerk bij de start beschikbaar. Alleen mensen in Amsterdam en een aantal omliggende steden als Purmerend en Amstelveen konden het netwerk ontvangen. Ook in Nederland is er een probleem voor mensen met een iPhone of een iPad. 4G wordt door KPN namelijk alleen maar aangeboden via de zogenaamde 800MHz-frequentie terwijl het netwerk bij de genoemde Appleproducten alleen werkt bij een 1800MHz-frequentie.

Conclusie

4G is sinds 2012/2013 het allernieuwste mobiele netwerk dat zowel voor mobiele telefoons als laptops geschikt is of zal worden. De snelheid van het netwerk kan tot wel tien keer zo hoog zijn als van het vorige mobiele netwerk, 3G. In Nederland en België kan op sommige plekken sinds een tijdje gebruik gemaakt worden van dit supersnelle netwerk en waarschijnlijk zal het bereikgebied van het netwerk zich snel uitbreiden.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Nachoman-au