Wat is een body scan

Inleiding

Je gaat in Nederland pas naar de dokter als je denkt iets te mankeren. Maar veel mensen die een aandoening hebben komen er pas achter dat ze wat hebben als ze hier al langer mee rondlopen. Terwijl voor het grootste deel van aandoeningen en ziektes geldt, des te eerder dat je er bij bent, des te beter is het te behandelen. Op zich is het dus wel goed om je lichaam eens te checken met een full bodyscan. Met een full bodyscan wordt je lichaam onderzocht. Dit gebeurt door middel van onder andere MRI en CT scans. Bij een full bodyscan worden de belangrijkste lichaamsonderdelen en organen onderzocht. Bij een groot deel van de mensen wordt niks gevonden, maar bij een paar procent wordt toch een aandoening ontdekt. Wat moet je weten over een full bodyscan?

Redenen om een full bodyscan te laten uitvoeren

Ruim 50 procent van de mensen die een full bodyscan laten uitvoeren voelt zich gezond. Ze gaan er op zich niet vanuit dat er wat wordt gevonden, maar ze vinden het gewoon fijn om zekerheid over hun lichaam te hebben. Meestal zijn het mensen van middelbare leeftijd of ouder die een full bodyscan laten uitvoeren. Des te ouder je bent, des te groter is de kans dat je bijvoorbeeld een vorm van kanker kunt krijgen of dat aders dichtslibben. Des te eerder je een aandoening ontdekt, des te meer kans je hebt dat deze goed te behandelen is.

Sommige mensen hebben een groter risico om een aandoening te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een ongezonde levensstijl, zoals rokers. Ook kan het zijn dat een ziekte of aandoening in de familie zit, waardoor je meer kans hebt om dit ook te krijgen. Door een full bodyscan uit te laten voeren, weet je of je gezond bent of dat je er op tijd bij bent.

Iets minder dan de helft van de mensen die een full bodyscan laten uitvoeren hebben wel klachten of willen graag een second opion. Wanneer je klachten hebt of je niet gezond voelt, word je door de dokter en ziekenhuis vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Je krijgt iedere keer een ander onderzoek, waar soms maanden tussenzit. Bij een full bodyscan wordt alles binnen één of twee dagen onderzocht. Hoe lang een full bodyscan duurt is afhankelijk van welke lichaamsonderdelen en organen je wilt onderzoeken.

Wat is een full bodyscan?

Een full bodyscan is een preventief onderzoek. Je kunt een full bodyscan laten doen als je je lichaam eens goed na wilt laten kijken. Misschien heb je een grotere kans op aandoeningen en vind je het een fijn idee om voor de zekerheid je lichaam te checken. Een full bodyscan wordt uitgevoerd door middel van:

  • MRI scan
  • CT scan
  • ECG
  • Echo's

Een full bodyscan kan worden uitgebreid met:

  • Inwendig maagonderzoek
  • Inwendig darmonderzoek
  • Bloedtesten
  • Urinetesten

Wat wordt onderzocht bij een full bodyscan?

Je kan de full bodyscan zo uitgebreid mogelijk maken. Bij een simpele bodyscan heb je bijvoorbeeld verschillende echo's en functie onderzoeken. Maar een uitgebreide bodyscan waarbij bijna alles in je lichaam wordt nagekeken is ook mogelijk. Dit kan onderzocht worden bij een full bodyscan:

Hart en hartkleppen Hersenen en schedel
Nieren Bloedvaten
Longen Buik
Blaas Milt
Lymfeklieren Wervelkom
Alvleesklier Botten
Galblaas Gewrichten
Heupen en bekken Slagaderen
Prostaat (mannen)
Eierstokken en baarmoeder (vrouwen)

Prijs van een full bodyscan

In de meeste gevallen moet je een full bodyscan zelf betalen. Een full bodyscan wordt eigenlijk nooit door de zorgverzekeraar vergoed, zeker niet als er geen medische noodzaak is. Een simpele bodyscan heb je al vanaf 500 euro. Hierbij krijg je onder andere echo's van je organen en functie onderzoeken. Maar je kunt natuurlijk ook voor een uitgebreide full bodyscan kiezen. Wil je echt heel je lichaam na laten checken dan ben je toch al snel ruim 2000 euro kwijt.

Conclusie

Bij een full bodyscan wordt je lichaam onderzocht op allerlei aandoeningen en ziektes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je organen, hersenen, botten en aders. Je kunt een full bodyscan laten uitvoeren om zeker te weten dat je gezond bent, maar ook omdat je juist verwacht dat er iets mis met je is. Je hebt bijvoorbeeld een hoger risico op een aandoening. Wanneer je een ziekte of aandoening vroeg ontdekt, dan is het de meeste gevallen (beter) behandelbaar. Des te eerder een aandoening ontdekt wordt, des te meer kunnen ze voor je doen. Een full bodyscan is niet goedkoop. In de meeste gevallen moet je het zelf betalen. De prijzen van een full bodyscan liggen over het algemeen tussen de 500 en 2000 euro. Hoeveel geld je kwijt bent is afhankelijk van het aantal onderzoeken wat je wilt.