Wat is een booster

Boosters

The Royal Bank of Scotland, kortweg RBS, komt met een nieuw beleggingsproduct. Voortaan kunt u beleggen in boosters. Boosters komen er voor de ervaren en actieve belegger. Het gaat met name om een nieuw hefboomproduct. Of zij als eerste komen met boosters is mij niet bekend. Van belang is wel dat u met deze snelle beleggingsvorm uw hele ingelegde kapitaal op de rooster legt.

Wat is een booster?

Algemeen

Zoals te zien aan het ® is het woord ‘booster’ een geregistreerd merk. Als merk in de Benelux heeft RBS het woordmerk BOOSTER reeds in september 2011 dus een jaar geleden, gedeponeerd. Hiernaast ziet u het logo dat RBS gebruikt om hun nieuw beleggingsproduct in de markt te zetten.

De meer ingewikkelde uitleg

  • Specifiek aan een booster is de mogelijke, extra hoge hefboom. Voor de ingewijden in het beleggersvak: het stop loss-niveau is gelijk aan het financieringsniveau. Ze zijn te gebruiken als u extra snel geld wilt verdienen (of mogelijk ook verliezen) met de bewegingen van de AEX. De winstkans is heel hoog maar dat betekent ook automatisch dat het risico eveneens heel hoog is. Voor koersstijgingen zijn er Long Boosters, voor koersdalingen Short Boosters. Het financieringsniveau en het stop loss-niveau worden dagelijks aangepast. U moet bijgevolg denken aan snelle daghandel. De boosters van RBS hebben geen (vaste) afloopdatum. En het dividend in inbegrepen in de waarde.
  • Boosters verschillen met Turbo’s doordat de restwaarde altijd 0 euro is. Bij het bereiken van het stop loss-niveau bent u uw totale geldinleg kwijt.
  • U kunt boosters zelf verhandelen of via uw eigen bank (onderliggende waarden bij de start enkel op Euronext Amsterdam van 8 - 18.30 uur). Boosters hebben een ISIN code en zijn per stuk verhandelbaar. Vandaag (september 2012) zijn er 8 short boosters en 5 long boosters. Als u boosters koopt, betaalt u niet de totale onderliggende waarde maar slechts een deel daarvan. Het overige deel wordt gefinancierd door de uitgever, in dit geval RBS. Hun deel wordt het financieringsniveau genoemd. Op het deel dat de uitgever voor u betaalt, betaalt u (uiteraard) rente. Of zoals u het wilt noemen: financieringskosten.
  • Indien de onderliggende waarde het financieringsniveau bereikt of er onder duikt, wordt de Booster beëindigd. Hij is dan niet meer verhandelbaar.

Verschil met Turbo’s?

  • Boosters houden veel meer risico’s is Turbo’s. Dat komt omdat het financieringsniveau bij Boosters gelijk is aan het stop loss-niveau. Bij Turbo’s is dat niet zo. Turbo’s hebben altijd nog een buffer tot aan het financieringsniveau. Zij hebben dus nog een restwaarde. Dat hebben Boosters niet.
  • De vaststelling van de waarde van een Booster en een Turbo is in die zin hetzelfde dat een Booster bestaat uit twee delen. Ten eerste de intrinsieke waarde: dat is het verschil tussen de onderliggende waarde en het financieringsniveau. Dit verschil wordt gedeeld door de ratio. Precies hetzelfde dus als de berekening van de waarde van Turbo’s. Ten tweede hebben Boosters een 'gap risk' premie (vrij vertaald een ‘gat risico premie’. Deze premie moet u extra betalen en zit in de onderliggende waarde van de Booster inbegrepen. Dat geldt niet voor een Turbo. Conclusie: de waardering van een Booster is minder transparant en meer ingewikkeld dan van een Turbo.
  • Zoals reeds vermeld: het stop loss-niveau wordt bij een Booster dagelijks aangepast. Bij een Turbo gebeurt dat maar een keer per maand.
  • En we herhalen voor alle duidelijkheid: als een Turbo zijn stop loss-niveau bereikt, is de restwaarde afhankelijk van de afwikkeling van de onderliggende positie. Bij een Booster is er nooit een restwaarde.
  • Nog iets over het verschil in kosten. In het algemeen kan men ervan uitgaan dat bij Boosters de opslagkosten 3% zijn en bij Turbo’s 2%.

De waarden en berekeningen staan uitgebreid uitgelegd op de site van RBS.

Conclusie

Handelen in Turbo’s is in principe alleen maar een tak van sport voor de ervaren . Handelen in Boosters betekent nog veel meer risico. Omdat ze heel snel en intensief inspelen op koersstijgingen of koersdalingen. Omdat de huidige beurskoersen dagelijks voor verrassingen zorgen, zowel in de positieve als in de negatieve zin, en dit ten gevolge van de economische crisis waar we nog steeds inzitten, komt RBS met iets nieuws. Weldra zullen anderen volgen. Juist omwille van de wispelturige beurzen zijn Boosters nog geschikter dan Turbo’s om in te handelen zowel in goede als in slechte tijden mits u bereid bent veel risico wil nemen. Want u kunt uw hele inleg kwijt zijn in een paar minuten.