Wat is een flexitarier en hoe word je flexitarier

Wat is een flexitariër?

Een flexitariër is iemand die minimaal één keer per week bewust geen vlees eet. Stichting Natuur en Milieu zet zich actief in om mensen vaker bewust te laten kiezen voor een dagje zonder vlees. De acties van stichting Natuur en Milieu hebben vruchten afgeworpen, want het aantal flexitariërs blijft toenemen. Steeds meer mensen worden zich bewust van de negatieve gevolgen die het eten van vlees met zich meebrengt, zoals vele gezondheidsrisico’s en de aantasting van het milieu. Hieronder staan redenen aangegeven waarom het een verstandige keuze is om flexitariër te worden en ook staan er handige tips zodat je moeiteloos flexitariër kunt worden.

Waarom flexitariër worden?

Flexitariër zijn heeft een positieve invloed op:

  • Je gezondheid. Flexitariërs hebben minder kans op overgewicht, vrijwel alle soorten kanker, diabetes, te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
  • Het dierenwelzijn. Een vegetariër redt jaarlijks ongeveer 100 dierenlevens. Afhankelijk van het aantal dagen dat je geen vlees eet, zal je als flexitariër op jaarbasis dus tientallen dierenlevens redden. Dat je bijdraagt aan vermindering van dierenleed als flexitariër is dus een feit.
  • Het milieu. Onze bio-industrie stoot jaarlijks meer co2 uit dan álle huishoudens bij elkaar. Bovendien worden er veel bossen gekapt voor de productie van vlees en wordt er tot maar liefst 10 x zoveel water en energie gebruikt om dierlijke voedingsmiddelen te produceren dan voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

Hoe word je flexitariër?

Onderstaande tips kunnen je helpen om vaker bewust te kiezen voor een dagje zonder vlees.

  • Bedenk eerst voor jezelf wat jouw redenen zijn om flexitariër te worden. Welke reden telt voor jou het zwaarst? Wil je afvallen? Wil je dierenleed verminderen? Wil je een positieve bijdrage leveren aan het milieu?
  • Nu je de redenen voor jezelf op een rijtje hebt gezet, is het tijd om je te verdiepen in vegetarisme. Een flexitariër is namelijk afgeleid van de twee woorden ‘flexibele vegetariër’. Bezoek websites voor vegetariërs, koop of leen vegetarische kookboeken en verdiep je in vleesvervangers.
  • Stel je omgeving op de hoogte van het feit dat je flexitariër wilt worden. Je huisgenoten zijn de eerste personen aan wie je wilt vertellen dat je flexitariër wordt. Maak afspraken over het koken. Kook je apart voor jezelf op dagen waarop je geen vlees eet? De kans is echter groot dat je huisgenoten ook flexitariër willen worden, mits je lekkere en gezonde vegetarische recepten hebt opgezocht en ze op de hoogte hebt gebracht van de vele voordelen van flexitarisme.
  • Probeer enkele vegetarische recepten uit en bewaar de recepten die je het lekkerst vindt. Geef de moed niet meteen op als je nog geen lekkere recepten hebt gevonden. Probeer eens heerlijke vegetarische recepten uit verschillende werelddelen uit. De Aziatische en Mediterrane keukens zitten boordevol lekkere vegetarische gerechten en/of gerechten die in een handomdraai vegetarisch kunnen worden gemaakt door het vlees te vervangen.
  • Bepaal voor jezelf op welke dagen je geen vlees eet. Je kunt bijvoorbeeld een paar vaste dagen in de week prikken waarop je bewust geen vlees eet, maar zo zijn er ook flexitariërs die alleen thuis geen vlees eten. Wanneer ze buiten de deur eten, zijn ze dan juist minder streng. De keuze is aan jou.
  • Mensen zien er vaak tegenop om een dagje zonder vlees te eten omdat ze hun favoriete gerechten willen blijven eten. Maar wist je al dat je veel gerechten gewoon kunt blijven eten? Vlees kan je op veel manieren vervangen. Zo kan je vlees bijvoorbeeld vervangen door heerlijke gemarineerde stukjes tofu / tahoe, seitan of tempeh, champignons en andere groenten of eventueel noten. Zo kun je je favoriete gerechten blijven eten maar dan gezonder. En zonder vlees.

Handige links