Wat is een gebruikersaccount

Gebruikersaccount

Het is alweer drie weken geleden dat ik een nieuwe laptop kocht. Dat valt niet mee! Je ziet allemaal weer nieuwe dingen verschijnen waar je als computerleek geen barst verstand van hebt. Onder andere een gebruikersaccount. Aangezien ik de enige tokkelaar ben op mijn nieuwe elektronische vriend denk je dat ingewikkelde gedoe allemaal niet nodig te hebben. Zo eenvoudig, voor mij althans, is het blijkbaar niet. Dus heb ik mij om te beginnen maar eens verdiept in mijn gebruikersaccount.
 

Wat is een gebruikersaccount?

In elk geval heeft het met Windows te maken. Je moet dat account dan zien als een soort lijst waarmee je Windows instructies geeft. Instructies over wat je zelf zoals mag of kan doen op de onzichtbare achtergrond. Want je kunt van alles en nog wat met een laptop maar het mag geen zootje worden. Windows zorgt voor de nodige structuur en de goede werking van al dat ingewikkelds.

Via je gebruikersaccount wordt bepaald welke dingen je kunt wijzigen naar je eigen voorkeur, tot welke bestanden je toegang hebt, of je andere personen je computer ook wilt laten gebruiken in hun eigen persoonlijke omgeving.

Bij het begrip eigen voorkeur moet je dan denken aan bijvoorbeeld de kleur van het scherm, de grootte van de icoontjes, welke schermbeveiliging je wilt, welke achtergrond je op het bureaublad wilt hebben, of je geluid wilt instellen enzovoort…

Je moet dus jezelf maar ook die andere gebruiker(s) een eigen gebruikersnaam en wachtwoord geven en zo krijgt dan iedereen toegang tot zijn of haar gebruikersaccount.

Soorten accounts

Er zijn verschillende accounts mogelijk. Dit heeft te maken met de beveiliging van je laptop. Of beter gezegd: de goede werking ervan. Want stel dat een andere gebruiker bestanden verwijdert waardoor de boel niet meer goed functioneert! Heibel in de tent!

1. Standaardaccount

Dit is het gewone account. Het dient voor je dagdagelijkse computergebruik. En dus het meest geschikt voor iedereen die jouw computer gebruikt.

2. Administratoraccount

Met een administratoraccount ben jij de baas in huis! Ook over dat andere standaardaccount. Zoals gezegd: iemand moet uiteindelijk de baas zijn. Wil je nieuwe software installeren om maar iets te noemen, of nieuwe hardware, dan gaat Windows vragen om het wachtwoord voor een administratoraccount op te geven. De administrator is dus eigenlijk een standaardaccounter met wat meer bevoegdheden. Hij ‘bewaakt’ als het ware de andere accounts en past de boel aan daar waar nodig.

3. Gastaccount

Omdat ook dit bestaat, leg ik het kort uit. Maar meer dan waarschijnlijk is het niet voor jou van toepassing. Gastaccounts zijn immers bedoeld voor personen die tijdelijk gebruik willen maken van jouw investering! Dat moet je eigenlijk vermijden maar stel je hebt een vakantieganger uit Australië voor enkele weken in huis. En die wil zijn e-mails, de beurs enz.… raadplegen. Je wilt dan eigenlijk niet dat die een ‘permanent’ account heeft maar hij of zij mag wel tijdelijk gebruik maken. Zonder dat hij of zij in jouw persoonlijke bestanden of mappen kan. En zeker niet dat er soft- of hardware geïnstalleerd wordt!

Tot slot

Maak je geen zorgen: veel gaat automatisch of staat al op je laptop als je ermee thuis komt! Bij je eerste opstart wordt Windows geconfigureerd (zoals dat heet) en vraagt Windows meteen om een gebruikersaccount aan te maken. Dit account is dan automatisch een administratoraccount! Je kunt meteen aan de slag om je computer in te richten met de gewenste programma's. Ben je hiermee klaar dan is de volgende stap: maak ook nog een standaardgebruikersaccount aan. Dat blijkt toch altijd nog veiliger te zijn.