Wat is een licentie

Wat is een licentie

Een licentie is een soort toestemming om dingen van een ander te mogen gebruiken. Die ander heeft immers kosten gemaakt voor het ontwerp, de organisatie, de verkoop, administratie, drukwerk, webshop enzovoort. Daar vraagt hij dan terecht een licentievergoeding voor. Op softwaregebied is het een wereldwijde sport om licenties te omzeilen. Zo maar voor de fun of om licentiegeld te ontlopen.

 

Licenties geven en krijgen

Licentiëring is de tak van sport die licenties behandelt. Diegene die een licentie verstrekt is daarbij de licentiegever. Diegene die de licentie ontvangt (dus eigenlijk ondertekent) is de licentienemer. Als je de soorten licenties hierna leest, is het deelnemen aan een sportwedstrijd een vorm van licentie.

Een makkelijk voorbeeld: een sportwedstrijd

Als je je inschrijft voor deelname aan een marathon, halve marathon, triatlon of duatlonwedstrijd heb je daartoe een licentie nodig. In dit geval wordt die uitgegeven door de Nederlandse Triatlon Bond. Je staat er niet direct bij stil maar deze gang van zaken is wel belangrijk: je bent nu als deelnemer verzekerd tegen onverhoopte calamiteiten tijdens de wedstrijd en die niet gedekt worden door persoonlijke verzekeringen (zoals wettelijke aansprakelijkheid of ongevallen).

Soorten licenties

  1. Daglicentie: ook wel D-licentie genoemd. Zoals de naam al zegt: deze licentie is geldig voor één dag. Je ‘koopt’ een daglicentie samen met je inschrijving. De prijs is afhankelijk van de lengte van de wedstrijd en bedraagt zo’n € 2,5 tot € 10.
  2. Atletenlicentie: ben je een regelmatige deelnemer (vanaf 3 deelnamen per jaar) dan is het voordeliger om een ‘atletenlicenties’ te nemen. Die is een heel jaar geldig, goedkoper en je mag aan alle evenementen meedoen.

Meest bekende: software licenties

Tegenwoordig krijg je veel te maken met softwarelicenties: software die je al of niet tegen betaling mag gebruiken. Dat kan gaan over software voor muziek (voor je mp3), iTunes (voor je iPod), MSN Music, maar ook over andere softwareprogramma’s.

1. Wat mag in het geval van muziek?

  • Betaal je voor muziek via de Apple’s iTunes website dan mag je deze nummers op CD branden en dit zo dikwijls als je wilt. Er is echter één voorwaarde: alleen voor eigen gebruik! De onwettige handel in dit verband is wellicht bij iedereen bekend: doorverkoop van deze CD’s is verboden!
  • Wat wel onbeperkt mag: deze muziek naar een aantal iPods synchroniseren.
  • En ook mag je deze muziek op maximum 5 Mac pc’s opslaan.
  • Koop je muziek via MSN Music dan is deze beveiligd met DRM technologie. DRM staat voor Digital Rights Management en waarborgt de rechten en plichten van de licentieovereenkomst. Gevolg: je moet de licentievoorwaarden eerst accepteren voordat je mag downloaden. Ook hier is de voorwaarde: alleen voor eigen gebruik!
  • Branden op cd is ook hier toegestaan en onbeperkt kopiëren naar draagbare spelers mag ook. Voorwaarde voor je mp3 is wel dat deze werkt met Windows Media Player!

2. Wat mag in geval van Antivirussoftware?

Ook hier is de licentieovereenkomst bepalend. Soms mag je de software maar op één PC gebruiken maar er zijn nog vele andere mogelijkheden: tijdelijk gebruik op 2 pc’s (bijvoorbeeld als je een nieuwe pc koopt en je bestanden wil overzetten), licenties voor thuisgebruik (multi-packs).

3. Adobe Photoshop

Deze ‘foto bewerken’ software is ook gelicensieerd. Licenties voor Photoshop zijn op naam: nadat je de software hebt geïnstalleerd mag je de software niet meer doorverkopen.

4. Microsoft

  • Om software te kunnen gebruiken, is voor elk stukje software een licentie van de softwarefabrikant nodig. Wat er in deze licentie staat, is te lezen in de gebruikerovereenkomst die altijd geaccepteerd moet worden voordat je de software daadwerkelijk kunt gaan installeren en gebruiken (en die niemand leest!?).
  • In het geval van Microsoft heb je dus een Microsoft softwarelicentie nodig. Voor de gewone pc-gebruiker kan dat op 2 manieren:

1) Full Packaged Product (FPP): deze licentie zit in de verpakking als je het product koopt. FPP is met andere woorden bedoeld als je alleen een programma koopt (en geen nieuwe pc). FPP kan op 3 PC’s worden geïnstalleerd door 1 gebruiker!

2) OEM: koop je wèl een nieuwe pc (of andere hardware) dan zit de prijs van deze licentie in de aankoopprijs, plus de bijbehorende CD in de verpakking, inbegrepen. OEM is bedoeld om te worden geïnstalleerd op 1 PC!

  • Bekend van Microsoft zijn: Office 2000, Office 2010, Windows 7. De prijs die je voor hun licenties betaalt, is vooral afhankelijk van de versie die je aanschaft en die zijn er nogal wat: thuisgebruik, studenten, basic, OEM of FPP.

Conclusie

Licenties zijn er niet zo maar: je kunt er maar best mee in orde zijn, ook kost het (een beetje) geld.

Microsoft ontwikkelt steeds betere technieken om illegale licenties op te sporen, niet alleen voor bedrijven maar ook voor de gewone consument. Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat de ‘illegale’ software op je computer na een tijdje gewoon niet meer werkt en je wel verplicht ben om een officiële licentie aan te kopen.