Wat is een pacemaker

Wat is een pacemaker

Keep your heart healthy

Een pacemaker is een klein apparaatje met een sensor en een computer (chip) dat het hart helpt om met de goede snelheid te kloppen.

Wanneer het ritme een afwijking vertoont geeft de pacemaker een klein stroomstootje af waardoor het hart weer in het juiste ritme samentrekt.

Wie krijgt een pacemaker

Het hart is een pomp en bestaat uit twee boezems en twee kamers.

Bij elke hartslag vullen de boezems en kamers zich met bloed en persen het er weer uit. Op die manier blijft de bloedsomloop op gang. Dit gebeurt 60 à 70 keer per minuut. Wanneer men zich inspant pompt het hart 160 tot 180 keer. Normaal gesproken klopt het hart precies genoeg bloed rond.

Wanneer je last hebt van hartritmestoornissen, dan is er iets mis met het tempo waarin je hart pompt, je hart klopt te snel of te langzaam.

Als het hart te langzaam klopt, dan ontstaat er een tekort aan zuurstofrijk bloed in het lichaam.

Als het hart te snel klopt, dan is de tijd tussen de hartslagen te kort om het hart weer vol te laten lopen met bloed, waardoor het lichaam ook te weinig zuurstofrijk bloed krijgt.

Als er een hartritmestoornis is geregistreerd, kan dit soms met medicijnen verholpen worden. Als medicijnen echter niet helpen kan het hart met een pacemaker worden gecorrigeerd. Met name die ritmestoornissen die trage hartslagen veroorzaken, worden behandeld met een pacemaker.

Maar soms wordt een pacemaker ook geïmplanteerd bij een te snel ritme van de boezems en bij hartfalen, de kamers van het hart trekken dan ongelijk samen waardoor het hart minder efficiënt werkt.


Hoe en waar wordt een pacemaker geplaatst

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving waarvoor men slechts 1 of 2 dagen na de operatie in het ziekenhuis hoeft te blijven.

Net onder het sleutelbeen wordt een kleine incisie gemaakt waarna de leads via een bloedvat naar het hart worden geleid en de elektroden worden bevestigt in het hart. Afhankelijk van het ritmestoornis wordt een pacemaker met één, twee of drie elektroden geïmplanteerd.

De positie van de leads wordt gecontroleerd met radioscopie en vervolgens test men de functie en de positie van alle leads. Daarna wordt de pacemaker onder de huid ingebracht en worden de elektroden hierop aangesloten.

Hoe werkt hij

De sensor in de pacemaker registreert hartritmestoornissen en zorgt ervoor dat de pacemaker in het juiste ritme prikkels afgeeft.

De pacemaker geeft, indien nodig, een elektrische prikkel af waardoor de hartspier samentrekt zodat het normale hartritme wordt hersteld.

De chip in de pacemaker slaat alle gegevens op over de mate hoe het hart werkt.

De pacemaker werkt op batterijen die gemiddeld zes tot acht jaar meegaan, daarna moeten de batterijen worden vervangen.

Kinderen kunnen ook een pacemaker krijgen, maar omdat ze nog groeien hebben zij regelmatig een nieuwe pacemaker nodig.

Leven met een pacemaker

Na de implantatie moet de pacemaker regelmatig worden gecontroleerd. Bij deze controle wordt er een apparaatje op de plek gehouden waar de pacemaker zit. Op deze manier kan men de gegevens van de chip in de pacemaker aflezen en kan de pacemaker met zijn elektrode(n) worden gecontroleerd.

Het is ook mogelijk om vanuit huis gecontroleerd te worden. Dit gebeurt middels de (mobiele)telefoon, men krijgt hiervoor een versterkerkastje mee naar huis.

In principe kun je met een pacemaker een normaal leven leiden. Je kunt gewoon wandelen, fietsen en sporten. Alleen met contactsporten, zoals bal- en vechtsporten, moet je oppassen. Autorijden mag ook bijna altijd, je hebt echter wel een geneeskundige verklaring nodig van de behandelende arts.

Sterke elektrische apparaten kunnen de pacemaker beïnvloeden, echter huishoudelijke apparaten, mobiele telefoons en controlepoortjes in winkels en luchthavens hebben nauwelijks invloed op de pacemaker.

Mobiele telefoons moeten echter wel op minimaal 10 centimeter van de pacemaker worden gehouden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden