Wat is een passief huis

Waarom een artikel over een passief huis?

Als het weer kouder wordt en de energielasten duurder is er altijd de vraag, hoe krijg ik mijn rekening naar beneden. Hoe krijg ik het voor elkaar om minder gas te verbruiken. Ook is mijn elektriciteitsrekening zo hoog? Hoe kan ik daar wat aan doen? Mensen die wonen in een passief huis hebben dat probleem niet. Waarom niet? Dat zal worden uitgelegd in het navolgende artikel.

Wat is een passief huis?

In het kort komt het erop neer dat het huis dusdanig is geïsoleerd en energiezuinige apparatuur heeft (eventueel gecombineerd met zonnepanelen die elektriciteit opwekken), waardoor er weinig gestookt hoeft te worden en er weinig elektriciteit afgenomen wordt van de energieleverancier. Het is een huizenmarkt die relatief nieuw is (een opkomende markt). Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen zoals Duitsland, Zweden, Oostenrijk etcetera. De eerste artikelen omtrent een passief huis zijn beschreven in Zweden eind jaren 80 en verder uitgewerkt in de negentiger jaren in Darmstadt. In vergelijking met de huidige woningen zijn passiefhuizen meer dan 50 % zuiniger.

Wat zijn de voorwaarden voor een passief huis?

Zoals eerder vermeld is een passief huis in ieder geval een zeer goed geïsoleerd huis. Er is veel aandacht voor de luchtdichtheid van de woning (kieren etcetera). Daarnaast wordt bij het ontwerpen van het huis zoveel mogelijk rekening gehouden met verwarming door de zon (dus de ramen zijn zoveel mogelijk aan de zonzijde geprojecteerd). Bij het gebruik van ventilatiesystemen wordt vaak gebruik gemaakt van warmteterugwinning, zodat ook dit deel van de warmte niet verloren gaat. Er wordt in passiefhuizen geen gebruik gemaakt van de traditionele verwarmingssystemen. Uitgeweken kan worden naar alternatieve verwarmingssystemen bijvoorbeeld zonnepanelen voor het opwarmen van water, of een warmtepomp. Ook kan gekozen worden voor pelletverwarming of juist voor een finn kachel of een speksteen kachel. Allen alternatieve vormen van energievoorziening, die weinig energie kosten. Er wordt gewerkt met energiezuinige apparatuur (ten minste een A label of hoger).

Wat zijn de voordelen van een passief huis?

Een woning met een aangenaam comfort, weinig verwarmings- en elektriciteitskosten. Een milieuvriendelijke woning die weinig CO2 uitstoot.

Wat zijn de nadelen van een passief huis?

De meerkosten die het bouwen van een passief huis kosten. Hierbij dien je te rekenen op ca. 10 tot 15 % meer op de totale bouwsom. Natuurlijk levert dit uiteindelijk een besparing op in de energiekosten, maar de tijd zal uit moeten wijzen of dit in de toekomst rendabel genoeg is. In veel omringende landen worden subsidies toegekend aan het passief bouwen, dan wel onderdelen uit deze bouwvorm. Helaas zijn we in Nederland (nog) niet zo ver. Een passief huis bouwen is duurder en wordt daardoor voor veel mensen onaantrekkelijker.

Een passief huis: de toekomst?

Is een passief huis een huis voor de toekomst? Bekend is dat de fossiele brandstoffen minder worden. De CO2 uitstoot teruggedrongen dient te worden voor de toekomstige generaties. Iedereen, maar ook de politiek, roepen hierover. Een passief huis past uitstekend in dit plaatje. Jammer dat er momenteel weinig initiatieven zijn, om het ook voor mensen die een woning bouwen aanttrekkelijk te maken om deze kennis toe te passen.