Wat is een persoonlijk ontwikkelplan

Inleiding

Als ze klein zijn weten vrij veel kinderen al wat ze later willen worden wanneer ze groot zijn. Van brandweerman tot bankdirecteur en van boer tot astronaut: alle banen en mogelijkheden worden tegen elkaar afgewogen. Wat het leukst is, of dat wat papa of mama van beroep is, blijft over. Maar als het dan eenmaal zo ver is, dat je behoort tot de grote mensen, kan het zijn dat je inderdaad dat bent geworden wat je altijd zo graag wilde. Dat klinkt een ieder goed in de oren. Als je niet dat bent geworden wat je als kind van plan was, maar waar je het nu heel erg naar je zin hebt, is dat natuurlijk meer dan prettig. Maar wat als je even vast zit in je huidige werk, of verder wilt maar er zijn niet direct de mogelijkheden? Schrijf dan een Persoonlijk Ontwikkelplan en neem deze door met je leidinggevende. Over wat een POP is en waar je deze voor kunt gebruiken gaat deze wiki.

Wat is een POP

Een POP is een instrument waarin je als medewerker kan aangeven waar je in wil groeien of ontwikkelen. Een bijkomend gegeven is dat de doelen van de organisatie en de ambitie van de medewerker zo verder op elkaar af kunnen worden gestemd. Als medewerker laat je zien dat je meer in huis hebt en dat je mogelijk meer te bieden hebt dan in de huidige situatie. In een POP geef je je huidige kennis en kunde aan en benoem je wat je wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt.

Wat kun je met een POP

Met een POP geef je aan te willen groeien en je te willen ontwikkelen naar een bepaalde functie of in een zekere expertise. Je geeft een POP vaak mee in een functioneringsgesprek of in een daarvoor vastgesteld POP-gesprek met je leidinggevende. Het POP is tevens dus ook een soort contract waarin je aangeeft wat je wilt bereiken, in welke periode en ook wat je leidinggevende hierin mogelijk voor je kan betekenen.

Wat staat er in een POP

  1. Vaak begin je even met een algemeen deel: je naam, je huidige functie, datum en eventueel een deel waarin je je huidige kwaliteiten omschrijft.
  1. Welke doelen heb je jezelf gesteld: deze doelen kunnen het best SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) zijn. Dit is nodig om ze meetbaar te kunnen houden en dus om later te kunnen zien of deze doelen bereikt zijn. Wanneer is je doel bereikt?
  1. Wat ga je doen om je doelen te kunnen bereiken? Dus specifiek: wat ga je precies ondernemen?
  1. Welke ondersteuning heb je nodig (van je leidinggevende of andere mensen in het bedrijf/ organisatie). Dit kan in expertise, begeleiding of vaste inter-of supervisiemomenten.
  1. Welke faciliteiten heb je nodig> aan bijvoorbeeld tijd, opleidingen of cursussen, leermiddelen of iets dergelijks.

Een POP is een recht voor de medewerker, maar het is wel je eigen verantwoordelijkheid. Als jij een POP wil schrijven of je wilt ontwikkelen heb je zelf de verantwoordelijkheid om dit bespreekbaar te maken bij je leidinggevende. Denk er ook niet te licht over, door je ontwikkelingswensen aan te geven gaat een bedrijf/organisatie in jou investeren: zorg dan ook dat je je doelen haalbaar stelt. Als je je contract zelf niet nakomt staat dit niet echt professioneel.

Nadat je je POP bij je leidinggevende hebt kenbaar gemaakt, wordt deze altijd door jullie samen eerst besproken. In dit gesprek kun je mogelijk het een en ander verduidelijken en kunnen jullie bekijken of het haalbaar is voor zowel jou als voor de organisatie. Succes!