Wat is een portfolio

Inleiding

Zit je op school of solliciteer je op een baan of werk? Dan komt een portfolio altijd goed van pas. In dit artikel wordt beschreven wat een portfolio betekent, welke doeleinden eraan vastzitten, inhoud van een portfolio en nog andere aspecten die er bij van toepassing zijn.

Definitie

Een portfolio wordt ook wel een showcase genoemd en wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven. Wat betekent nou een showcase/portfolio? Een portfolio is een verzamelnaam/verzamelmap van een persoon waarbij bijvoorbeeld objecten, projecten of presentaties worden weergegeven om een indruk van jezelf te geven bij een bedrijf, onderwijstelling of stagemogelijkheden.

Hieronder twee voorbeelden van situaties voor het gebruiken van een portfolio:

  1. Een architectenbureau of een dergelijke bedrijf wil haar prestaties, kwaliteiten en competenties goed benadrukken en een indrukwekkende beeld achterlaten bij hun klanten of juist hiermee klanten aantrekken. Dat kan in een portfolio verwerkt worden, dat meestal digitaal op de website te zien is.
  2. Een student van het MBO of HBO wil zijn/haar kwaliteiten en kunnen laten zien om meer kans te maken op een stageplek. Ook hierbij kan de student een portfolio gebruiken dat zowel digitaal als in een presentatiemap weergegeven kan worden. Daarnaast kan stagebedrijf hierop beoordelen of de student wel geschikt is voor de stage.

Doeleinden

Een portfolio kent verschillende doeleinden, namelijk:

  1. Ontwikkelen: hiermee wordt bedoeld het ontwikkelen van jezelf in je leerproces, het is een reflecterend hulpmiddel dat je laat zien hoe je je zelf hebt kunnen ontwikkelen door de jaren heen.
  2. Kwaliteiten en kenmerken: een portfolio helpt je bij het solliciteren naar een baan of stageplek, doordat je je kwaliteiten en kunnen laat zien in een showcase.
  3. Competentiegericht: hiermee laat je je vaktechnische eigenschappen en competenties zien door middel van bewijstukken in een map/case. 

Inhoud/indeling

Voordat je aan een portfolio begint denk goed na over wat je wilt laten zien in je portfolio en waar je het bij wilt gebruiken. Zoals hierboven al vermeld heeft een dergelijke map verschillende doelen en kan het voor verschillende situaties gebruikt worden.

Belangrijke vragen die voor je zelf op papier neerzet voordat je begint met je portfolio:

  • Voor welke doeleinden gebruik ik mijn portfolio?
    • Als een hulpmiddel om mijn competenties of kwaliteiten te laten zien?
    • Of voor mezelf om een goed zicht te hebben voor mijn leerproces?
  • Wat zijn sterke en zwakke kwaliteiten?
  • Hoe laat ik zien welke competenties goed en sterk zijn ontwikkeld?
  • Welke vormgeving houd ik aan?

Indeling

Het vormgeven en indelen van een portfolio is geheel vrij aan de persoon zelf. Een specifieke eis aan de indeling van een portfolio is er niet. Maar wel een bekende manier voor het indelen van een dergelijke portfolio afhankelijk van de functie/doel waarvoor het gebruikt wordt.

Een portfolio is als volgt ingedeeld:

  • Voorblad: een leuke voorblad met naam en een foto erop waarmee je iets over jezelf kan zeggen.
  • Inleiding: een introductie over jezelf: wie ben je? Wat spreekt je aan? Welke interesses heb je? Etc.
  • CV-deel: deze wordt niet altijd in een portfolio gezet, wel zou het handig en zakelijker overkomen als dit erin wordt verwerkt.
  • Bewijstukken-deel: bewijs van diploma’s, certificaten, cursussen, resultatenoverzicht etc.
  • Projecten/producten: hierin verwerk je de producten die je hebt verricht of projecten waaraan je hebt (mee) gewerkt.
  • Eventueel ten slotte leerdoelen hoofdstuk: hierin verwerk je toekomstige doelen en waaraan je wil werken.

Tips

 Enkele tips bij opstellen van een portfolio:

  • Laat meer recente projecten of werk zien in je portfolio
  • Laat je lay-out/vormgeving niet chaotisch en druk uitzien maar geef juist rustig en zakelijke uitstraling
  • Verwerk voldoende projecten om je kwaliteiten te benadrukken
  • Verwerk je projecten/producten van oud naar nieuw, zoals een CV

Conclusie

Kortom een portfolio is een handige middel voor in het bedrijfsleven om een grotere slagingskans behalen, vind ik. Voornamelijk omdat het laat zien welke kwaliteiten je in je mars hebt en over welke competities je beschikt. Natuurlijk bestaan er diverse manieren voor het indelen van een portfolio, maar in dit artikel wordt het meeste gebruikte manier beschreven om een portfolio in te delen.