Wat is een pretecho

Inleiding

Sinds een paar jaar is het mogelijk om niet alleen een gewone termijnecho in het ziekenhuis of bij de verloskundigenpraktijk te maken, maar het is ook mogelijk om een pretecho te laten maken, gewoon omdat je dat leuk vindt. Meer informatie over het maken van een pretecho vind je in onderstaand artikel.

Echo’s tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijg je een aantal echo’s. Deze echo’s kunnen uitwendig of inwendig gemaakt worden. De uitwendige echo wordt het meest gebruikt. De eerste echo die tijdens je zwangerschap wordt gemaakt is om te kijken hoever je in de zwangerschap bent, de zogenaamde termijnecho. De tweede echo is om de groei van de baby te bekijken en om naar eventuele afwijkingen te kijken. Dit is de zogenaamde 20 weken echo. Meer informatie over de 20 weken echo lees je in het artikel Wat is de 20 weken echo

Nu kan het zijn dat je alleen een termijnecho hebt gehad en dat je geen 20 weken echo krijgt omdat dit niet nodig is. Er gaat dan wel een hele lange tijd overheen voordat je je baby uiteindelijk te zien krijgt. Vind je die periode te lang of vind je het gewoon leuk en wil je meer van je baby zien dan bestaat de mogelijkheid om een pretecho te laten maken. Zoals het woord pret al zegt, maak je deze echo voor de pret en niet om naar afwijkingen en/of geslacht te kijken.

Pretecho

Een pretecho kun je laten maken zonder dat er sprake is van een medische aanleiding daartoe en gewoon dus omdat het leuk is om je nog ongeboren baby te zien. Elk moment gedurende de zwangerschap is het mogelijk om een pretecho te maken. Kies je een tijdstip voordat je 26 weken ver bent in je zwangerschap dan krijg je tijdens de pretecho de baby helemaal in beeld. Na de 26 weken wordt het moeilijker om je ongeboren kind nog in zijn geheel op een foto te krijgen.

Wat gebeurt er bij het maken van een pretecho

Bij het maken van een pretecho is het mogelijk om een tweedimensionale en een driedimensionale echo of zelfs een vierdimensionale echo te maken. De tweedimensionale echo kennen we allemaal want dat is de echo die in zwart/wit wordt gemaakt net zoals in het ziekenhuis of de verloskundigenpraktijk. Bij het maken van een driedimensionale echo kun je al veel meer van de baby zien en bij het maken van deze echo is het dus verstandiger om dit wat later in de zwangerschap te doen, juist wel vanaf de 26 weken omdat dan alles beter te zien is. Het is wel zo dat het beeld bij een driedimensionale echo stil staat, dus je ziet geen bewegende beelden. De vierdimensionale echo is op dit moment de allerlaatste techniek. Dit is dus eigenlijk de driedimensionale echo, dus het stilstaande beeld, gecombineerd met bewegende beelden.

Hoe duur is het maken van een pretecho?

Het maken van een pretecho komt voor eigen rekening en wordt niet door het ziekenfonds vergoed. Er zijn heel veel bureaus in Nederland en de kosten voor het maken van een pretecho zijn dan ook per bureau anders. De bureaus die pretecho’s maken zijn er dus niet om afwijkingen op te sporen. Wil je een pretecho laten maken dan zul je van tevoren een verklaring moeten tekenen die aangeeft dat je het bureau niet aansprakelijk zult stellen indien eventuele afwijkingen niet worden geconstateerd.