Wat is een verkoudheid

Verhoudheid en gevolgen

Het is aan de orde van de dag: een verkoudheid. Niet leuk maar ook geen drama: gaat vanzelf weer over. Verkouden zijn is het gevolg van een ontsteking van het slijmvlies van de neus en keel. De oorzaak is een besmetting met een virus dat men gemakkelijkheidshalve het verkoudheidsvirus is gaan noemen. Verder niets aan de hand: het is normaal dat volwassenen een aantal keer per jaar snotteren en kinderen zo'n zes tot tien keer per jaar, jawel!

 

Wat zijn de verschijnselen van een verkoudheid?

De verschijnselen van verkoudheid treden 2 tot 3 dagen na de infectie op en bestaan uit: snot in de neus, neusverstopping, niezen, keelpijn, hoesten, hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken. Meestal is er geen hoge koorts (maximaal 38,5°C).

Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid na 10 dagen niet verdwenen zijn, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.

Hoe werkt de neus?

De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies. 

In normale omstandigheden wordt er precies genoeg slijm gemaakt om de neus nat te houden. zodoende werkt het neusslijm als een beschermende filter tegen virussen en bacteriën.

Te veel slijm in de neus veroorzaakt snotteren en een verstopte neus.

Wat is de oorzaak van verkoudheid?

Zoals in de inleiding reeds gemeld: een verkoudheid is het gevolg van een virus. Dit komt via de neus het lichaam binnen en nestelt zich in de neuskeelholte  en in de keelholte waardoor je keelpijn krijgt. Soms zijn ook de stembanden ontstoken waardoor heesheid ontstaat. 

Wat kunt u doen om een verkoudheid te voorkomen?

Laat één ding duidelijk zijn: een verkoudheid voorkomen lukt niet.

Tips bij verkoudheid

♦ Doktersbezoek is meestal niet nodig: een verkoudheid geneest meestal na 1 tot 3 weken vanzelf. Er zijn geen specifieke medicijnen tegen verkoudheid. 

♦ Krijg je hoestaanvallen, probeer dan niet om die tegen te houden! Hoesten houdt de luchtwegen schoon!

♦ Je neus ophalen is beter dan snuiten! Ophalen zuigt het slijm weg uit de bijholten en verkleint daar de kans op ontstekingen. Als je snuit, doe dan elk neusgat apart!

♦ Boven een kom heet water hangen kan verlichting geven maar het versnelt de genezing niet. Voeg geen kamille of menthol aan het water toe; dit kan de slijmvliezen irriteren.

♦ Vermijd sigarettenrook. Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing.

♦ Tegen koorts en pijn kun je bijvoorbeeld paracetamol nemen. Voor kinderen bestaat er kinderparacetamol.

♦ Zorg voor een goede algemene conditie: je bent extra vatbaar voor besmetting als je conditie niet optimaal is (door bijvoorbeeld oververmoeidheid of slechte voeding).

♦ Hoewel blootstelling aan kou, tocht en vocht niet direct verkoudheid veroorzaakt, kan hierdoor wel de weerstand verminderen.

♦ Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van verkouden mensen: het verkoudheidsvirus wordt overgedragen via de huid (een hand te geven) of via de lucht (niezen of hoesten).

♦ Verkoudheid wordt nogal eens verward met griep! De griep is in feite (dikwijls) een tweede besmetting die volgt na een verkoudheid.

♦ Zorg voor een goede nachtrust.

♦ Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis en ventilatie.

♦ Veel drinken!

Ook nog een filmpje: Verkouden?