Wat is een weerwolf

Weerwolven in films en boeken

Na de superhelden hype van de afgelopen jaren zijn nu kennelijk vampiers en andere mythische wezens aan de beurt, waaronder de weerwolf. Ze komen tegenwoordig voorbij in populaire films als de Underworld trilogie, The Brothers Grimm, Harry Potter (Sirius Black) & Van Helsing of series als Buffy the Vampire Slayer (Seth Green). Weerwolven zijn echter al een terugkerend thema sinds het begin van het tv tijdperk, met klassiekers als An American Werewolf in London, An American Werewolf in Paris, Wolf (Jack Nicholson) en natuurlijk Michael Jackson's videoclip Thriller. Ook in de op dit moment erg populaire boekenreeks Twilight komen weerwolven voor. Hieronder een korte omschrijving van het mijns inziens erg leuke rollenspel weerwolven van wakkerdam, uitleg over wat een weerwolf is en kan en een korte omschrijving van Klinische lycantropie.

Weerwolven van Wakkerdam

Naast boeken en films zijn weerwolven ook populair de laatste tijd vanwege het gezelschapsspel Weerwolven (voluit Weerwolven van Wakkerdam). Zo populair dat er inmiddels ook al een uitbreiding is: Volle maan in Wakkerdam. In dit kaartspel neem je de rol aan van een burger of een weerwolf. Beide groepen hebben als doel om als laatste over te blijven. Het spel is te spelen met 8-18 spelers en ideaal voor rond het kampvuur, aangezien er altijd 1 persoon de rol aanneemt van de spelleider en het te vertellen verhaal voor een groot deel zelf kan invullen. Naast de basiskarakters is het ook mogelijk (en aan te raden) om met speciale type burgers te spelen zoals cupido, de jager en de heks, die elk verschillende eigenschappen hebben en meer diepgang toevoegen aan het spel.

Wat is een weerwolf?

Een weerwolf is een mens met de eigenschap om te transformeren in een wolf. Afhankelijk van de interpretatie van de schrijver van het boek of het script van de film heeft een weerwolf een of meerdere van de volgende eigenschappen:

  • Bovennatuurlijke scherpe zintuigen; zelfs in mensvorm betere reuk, zicht & gehoor.
  • Al dan niet pijnlijke transformaties.
  • Wel of geen controle over de transformaties, in sommige verhalen vind de transformatie alleen 's nachts plaats, soms zelfs alleen bij volle maan en soms wanneer de persoon maar wilt.
  • Wel of geen staart.
  • Bovennatuurlijke krachten, ook als mens.
  • Wel of geen controle in wolfvorm. In de meeste, met name oude verhalen, jaagt de weerwolf 's nachts op mensen. In het geval dat deze slachtoffers niet worden opgegeten, veranderen ze vaak zelf in een weerwolf als ze besmet zijn middels een beet.
  • Al dan niet de eigenschap om te kunnen praten in wolfvorm.

De bekendste, en in de meeste verhalen tevens enige, manier om een weerwolf te doden is met behulp van zilver. Zilveren kogels zijn het meest populaire voorbeeld.

Klinische lycantropie

Lycantroop is Grieks voor wolfman (denk ook aan de Lycans; de naam voor de weerwolven in de Underworld trilogie). Klinische lycantropie is hiervan afgeleide aandoening waarin iemand lijdt aan de waan dat hij of zij in een dier verandert. De persoon voelt en gedraagt zich als een dier en is vaak angstig en/of agressief qua gedrag.

Gerelateerde links

Vampiers in films en boeken

Wat zijn Elfen en Trollen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden