Wat is een zienswijze

Wat is een zienswijze ?

Je hebt vast wel eens gehoord van een bezwaarschrift of er zelf eens een geschreven. Het maken van een bezwaarschrift krijgen veel mensen wel mee te maken. Zeker wanneer je ook ondernemer bent, zullen er soms beslissingen op je pad komen waar je het niet mee eens bent. Over het algemeen staat er dan in de brief met de beslissing dat je bezwaar kunt maken binnen 6 weken. Dat moet dan schriftelijk gebeuren.

Zienswijze lijkt op bezwaarschrift

Een zienswijze lijkt veel op een bezwaarschrift. Ook al klinkt het als even je mening geven, zonder dat het veel gevolgen zou hebben. Het is veel meer. Het is een officieel document waarin jij kunt aangeven hoe jij er over denkt. Het gaat eigenlijk om een bezwaarschrift tegen een voornemen een beslissing te nemen. Een beetje lastige zin, maar het komt hierop neer. Men is van plan een beslissing te nemen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat men voornemens is om jou te ontslaan of in functie naar beneden te laten gaan. Bij sommige werkgevers of omstandigheden krijg je dan de kans om schriftelijk kenbaar te maken waarom jij vind dat men jou niet moet ontslaan. Het definitieve ontslag is dus nog niet aangezegd. Door de werkgever ook nog niet officieel aangevraagd.

Ook kan het zijn dat de overheid iets van plan is om te gaan beslissen. Dat kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld bestemmingsplannen worden herzien of gemaakt. Wanneer dat gebeurt komt er een periode waarop jij jou zienswijze kunt indienen tegen bijvoorbeeld de bestemming die de gemeente voornemens is om op jou perceel of pand te leggen.

Het belang van het indienen van een zienswijze

Wanneer je in de gelegenheid wordt gesteld om een zienswijze in te dienen, dan zul je ook van dit recht gebruik moeten maken wanneer je het er niet mee eens bent. Dat is nodig om later eventueel bezwaar tegen de definitieve beslissing te kunnen maken. Wanneer je geen gebruik hebt gemaakt van de mogelijkheid een zienswijze in te dienen, dan mag je vaak later geen bezwaar maken. Dit moet dan wel ergens vermeld staan als dit zo is. Dat vermelden kan zijn in de brief die jij hebt gekregen voor jou eventuele ontslag. Het kan ook echter wat minder duidelijk zijn, namelijk door een publicatie in de krant. Dit gebeurt vaak in het geval van de bestemmingsplannen of ander overheidsbeslissingen. Er wordt dan van jou verwacht dat je dit zelf opmerkt. Wanneer een gemeente dit gepubliceerd heeft de gemeente zijn plicht gedaan. Let dus goed op wanneer er bij jou bestemmingsplannen worden herzien. Hou daarvoor dus de ( plaatselijke) kranten in de gaten.

Onderbouwing van je zienswijze

Net als bij een bezwaarschrift is het belangrijk dat je duidelijk maakt waarom jij van mening bent dat de overheid of jou werkgever een ander beslissing zouden moeten nemen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Je kunt dit recht gebruiken om gewoon te vertellen wat jij vindt. Bijvoorbeeld je bent het er niet mee eens, want je wilt je baan gewoon houden. Dat is niet het meest verstandig en je komt er niet zover mee. Het is verstandiger om erachter te komen welke regels en rechten op jou of op de desbetreffende beslissing van toepassing zijn. Wanneer je dan iets in de regels hebt gevonden waardoor een beslissing niet logisch is, dan zal jou zienswijze veel serieuzer genomen worden. Eigenlijk heeft het indienen van een zienswijze ook dan pas nut.

Lees ook:Wat is een bestemmingsplan

Nederland de tuin van de overheid


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden